Κάτω τα χέρια από τους εργατικούς αγώνες! (Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων για τα γεγονότα στον Ιανό στις 28/12)

­Κάτω τα χέρια από τους εργατικούς αγώνες!

Νόμος είναι το δίκιο το εργάτη!

 

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της απεργίας Παρασκευή 9/1, 9πμ, Δικαστήρια Ευελπίδων

 

Η Αντεπίθεση των Εργαζόμενων στο εμπόριο καταγέλλει την ωμή και βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής και της αστυνομίας στην απεργιακή περιφρούρηση του βιβλιοπώλείου Ιανός, την Κυριακή 28/12, ημέρα απεργίας που είχε κηρύξει ο Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου Αττικής ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε μετά από μήνυση που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του Ιανού Νίκος Καρατζάς. Ο συγκεκριμένος εργοδότης είναι ιδιαίτερα γνωστός από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και καταδικασμένος πρωτόδικα σε έξι χρόνια φυλάκισης. Από το πρωί της Κυριακής 28/12, η εργοδοσία του Ιανού με τους εκπροσώπους – τσιράκια της, δημιουργούσε ένταση και επεισόδια για να τρομοκρατήσει τους απεργούς και αλληλέγγυους. Αφού διαπίστωσαν πως το σχέδιό τους δεν προχωρούσε και πως δεν κάμπτονταν η αντίσταση των απεργών, κατέφυγαν στην ύσταση λύση, τη χρησιμοποίηση ωμής βίας καλώντας την αστυνομία. Ενώ παρίσταναν πως διαπραγματεύονται με τους εκπροσώπους του Συλλόγου για να εκτονωθεί η κατάσταση, δόθηκε εντολή από τον εργοδότη και άμεσα τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με πρωτοφανή λύσσα στους απεργούς και διαδηλωτές. Πραγματοποιήθηκαν πέντε προσαγωγές (ανάμεσά τους και δύο περαστικοί από το σημείο) εκ των οποίων οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Η λύσσα όμως των κατασταλτικών μηχανισμών δε σταμάτησε ούτε εκεί. Ενώ είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι έξω από το αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως, όπου μεταφέρθηκαν οιν συλληφθέντες, δέχθηκαν και πάλι απρόκλητη επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ που βγήκαν μέσα από στενά. Χτυπόυσαν με μίσος αδιακρίτως όποιον έβρισκαν μπροστά τους και προχώρησαν σε άλλες τρεις συλλήψεις. Όταν μάλιστα τους έβαλαν στο τμήμα, συνέχισαν να τους ξυλοκοπούν.

Αυτή η τακτική δεν μας εκπλήσσει. Είναι μέρος του τερατώδους κράτους έκτακτης ανάγκης που έχουν οικοδομήσει συγκυβέρνηση–τρόικα, του ζοφερού μνημονιακού καθεστώς που έχει τσαλαπατήσει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Είναι δείγμα της «ελεύθερης» αγοράς που ευαγγελίζονται οι μισάνθρωπες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπου νόμος έχει γίνει το δίκιο του εργοδότη και εφαρμόζεται με τον πιο σκληρο και απάνθρωπο τρόπο. Οι εργοδότες–τύραννοι, σε αγαστή συνεργασία με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς επιτίθονται με βιαιότητα και λύσσα ακόμη και στην πιο στοιχείωδη εργατική διεκδίκηση και διαμαρτυρία. Με τις απολύσεις, την ποινικοποίηση των αγώνων, τη βιομηχανία μηνύσεων, την ποινικοποίηση των αγώνων, το ξύλο, τις φυλακίσεις.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, την απάντηση πρέπει να δώσουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Δεν τρομοκρατούμαστε! Δεν υποχωρούμε! Μέσα από την οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, με τους ανυποχώρητους και σκληρούς αγώνες μας, με την αλληλεγγύη και την ενότητά μας. Για να τσακίσουμε το μνημονιακό μεσαίωνα και τα σύγχρονα αφεντικά–δουλέμπορους. Για να επιβάλλουμε στην πράξη τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας.

–  Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων – Απόσυρση όλων των μηνύσεων

–  Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων

–  Να υπερασπίσουμε δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες

 

Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο εμπόριο