ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! ΕΞΩ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ – ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ! (Ανακοίνωση της ΣΣΠ)

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!

ΕΞΩ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ – ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ!

 

Με την ανάληψη της διοίκησης του Πανεπιστημίου από τα νέα Συμβούλια Διοίκησης και τους νέους πρυτάνεις, ξεκινάει και μια νέα φάση επίθεσης στην εκπαίδευση αλλά και στο φοιτητικό κίνημα. Τα διορισμένα Συμβούλια Διοίκησης, στελεχωμένα κατά κύριο λόγο από «ανθρώπους της αγοράς» (στην πραγματικότητα νεοφιλελεύθερους «καμικάζι») έχουν δείξει από την αρχή τις προθέσεις τους, τόσο στην εφαρμογή των διαγραφών φοιτητών, όσο και στο ζήτημα της οριστικής και ουσιαστικής κατάργησης του ασύλου.

Στην Θεσσαλονίκη, ο νέος πρύτανης Μήτκας, με το «καλημέρα», ενημέρωσε με e-mail όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι πράξεις όπως η μονοήμερη κατάληψη πρυτανείας που πραγματοποιήθηκε από συλλόγους φοιτητών είναι η τελευταία φορά που γίνονται ανεκτές. Στην επόμενη κιόλας Σύγκλητο στις 8/10, κι ενώ αναμενόταν να συζητηθεί το θέμα των πρώτων διαγραφών, οι φοιτητές βρέθηκαν μπροστά σε κλειδωμένες πόρτες οι οποίες μάλιστα φρουρούνταν από «φουσκωτούς» και μπράβους. Αυτοί αποτελούν την περίφημη «πανεπιστημιακή αστυνομία», η οποία σε ομάδες των δέκα περιπολεί καθημερινά στον χώρο του ΑΠΘ, φορώντας αλεξίσφαιρα και «κόβοντας φάτσες» αγωνιστών, συνδικαλιστών ή όποιου άλλου δεν αρέσει στον νέο «αυτοκράτορα» του Πανεπιστημίου. Η απάντηση από μεριάς φοιτητικών συλλόγων ήταν η απόφαση για νέα διήμερη κατάληψη της Πρυτανείας. Την πρώτη κιόλας μέρα ο πρύτανης κάλεσε τον εισαγγελέα να παρέμβει και αυτός ζήτησε από την αστυνομία να διερευνήσει αν συντελούνται αξιόποινες πράξεις.

Στην Αθήνα, στο ΕΚΠΑ μετά την ανάληψη της πρυτανείας από τον γνωστό για τις αντιδραστικές του απόψεις, Φορτσάκη έκαναν την εμφάνιση τους στις σχολές security οι οποίοι ελέγχουν σε πολλές περιπτώσεις την είσοδο στα κτήρια του ιδρύματος. Αντιδρώντας σε αυτό οι σύλλογοι φοιτητών αποφάσισαν μονοήμερη κατάληψη στην πρυτανεία αλλά και σε αυτήν την περίπτωση βρέθηκαν αντιμέτωπη με φουσκωτούς της εταιρίας security ενώ παράλληλα άνδρες των ΜΑΤ είχαν κυκλώσει σχεδόν το τετράγωνο απειλώντας με επέμβαση!

Η σκλήρυνση αυτή της στάσης της διοικήσεων των ΑΕΙ-ΤΕΙ  έχει εξήγηση:
α) Να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαγραφές σαν πρώτο κομμάτι του νέου γύρου επίθεσης στην εκπαίδευση. Αν οι διαγραφές γίνουν θα είναι ένα σημαντικό χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα και θα δώσει «αέρα» στην συγκυβέρνηση να προχωρήσει και να φτάσει στο κύριο μέρος της επίθεσης. Δηλαδή στην κατακόρυφη μείωση της χρηματοδότησης, σε νέο κύμα απολύσεων, στα κλεισίματα σχολών και τμημάτων και κυρίως στην επιβολή διδάκτρων. Με δυο λόγια στην διάλυση της εκπαίδευσης, ώστε να απαλλαγεί το κράτος από τον βραχνά της χρηματοδότησής της, και να ξεπουληθούν-χαριστούν κομμάτια της σε «αετονύχηδες» ιδιώτες.
β) Να δοθεί το μήνυμα ότι το φοιτητικό κίνημα όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πρέπει να τελειώσει. Το κράτος έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία, θα εφαρμοστεί και μέσα στα πανεπιστήμια και αυτό απαιτεί όχι μόνο μπράβους, αλλά και την επίσημη αστυνομία να σουλατσάρει ελεύθερα στο άσυλο.
Οι νέες πρυτανικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν και να μας ενημερώσουν αν θέλουν να είναι διοίκηση του πανεπιστημίου ή να παίζουν το ρόλο του διοικητή της αστυνομίας. Στην δεύτερη περίπτωση, τους ενημερώνουμε κι εμείς ότι θα φαν τα μούτρα τους: Η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί στους φοιτητές δεν θα περάσουν και μάλιστα θα απαντήσουμε ακόμα πιο δυναμικά.
Σαν φοιτητικό κίνημα μπορούμε και πρέπει να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την μάχη ενάντια στις διαγραφές αλλά και την κατάργηση του ασύλου. Εδώ δεν θα έχουμε απέναντι μας μόνο τον πρύτανη αλλά την κυβέρνηση και την ΕΕ. Σε κάθε σχολή πρέπει να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις παίρνοντας αποφάσεις για κινητοποιήσεις στην προοπτική ενός κινήματος καταλήψεων διαρκείας. Για να σταματήσουμε την επίθεση στην εκπαίδευση, αλλά και να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με την χουντική συγκυβέρνηση, τα μνημόνια και τους «γκαουλάιτερ» που έχει επιβάλλει στα πανεπιστήμια.

  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο

  • Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία – Έξω τα security από τις σχολές

  • Καμιά διαγραφή φοιτητή  – Κάτω ο νόμος Διαμαντοπούλου

  • Κάτω η χούντα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΛΗ