ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ! (Προκήρυξη της ΣΣΠ)

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

 

Μετά τις απολύσεις διοικητικού προσωπικού την περασμένη χρόνια, η αδίστακτη χούντα του Σαμαρά φαίνεται να προχωρεί και να αναβαθμίζει την επίθεση της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάνοντας πράξη τις υποσχέσεις της στα αφεντικά της(Τρόικα-ΔΝΤ) για διαγραφές «αιώνιων φοιτητών». Έτσι, τα ιδρύματα υποχρεούται, σύμφωνα με την εγκύκλιο, να διαγράψουν από τα μητρώα τους όσους φοιτητές έχουν εισαχτεί πριν το 2003 και δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 180 χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία εργαζόμενοι. Λίγες μέρες πριν σε ένα ρεσιτάλ υποκριτικής, ο υπουργός Λοβέρδος καταθέτει τροπολογία με την οποία εξαιρεί όσους συμμετείχαν σε τουλάχιστον μια εξεταστική περίοδο τα τελευταία δυο ακαδημαϊκά έτη, χωρίς βέβαια να τους δίνεται πραγματικά η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά ένα εξάμηνο-ελεημοσύνη. Η αναλγησία των στελεχών του υπουργείου όμως φαίνεται απ το γεγονός ότι αρνήθηκαν να εξαιρέσουν φοιτητές που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Απέναντι στα γελοία επιχειρήματα ότι δήθεν «καθαρίζουν» τα πανεπιστήμια από φοιτητές που έτσι κ αλλιώς έχουν παρατήσει τις σπουδές τους, θα ήταν αφέλεια αν όχι ηλιθιότητα να πιστέψουμε ότι αυτή η κυβέρνηση η οποία έχει τόσα μέτωπα ανοιχτά (καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, ΕΝΦΙΑ), έχει να περάσει νέα βάρβαρα μέτρα και να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας, αναγορεύει ως κεντρικό της θέμα το αν θα είναι συμμαζεμένοι οι κατάλογοι των μητρώων των πανεπιστημίων. Να σημειωθεί εδώ, ότι το μέτρο αυτό δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς οι συνάδελφοί μας που ξεπερνούν τα ν+2 έτη δεν δικαιούνται ούτε πάσο, ούτε βιβλία, ούτε κάποιο φοιτητικό επίδομα. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως οι «αιώνιοι» ταιριάζουν γάντι στην εκστρατεία ψεμάτων της χουντικής συγκυβέρνησης. Οι πραγματικές αιτίες αυτής της κίνησης είναι:

α) Ότι χρειάζεται μια δυναμική κίνηση προκειμένου η επίθεση να φτάσει στον πραγματικό της στόχο. Δηλαδή στην επιβολή διδάκτρων –ήδη πολλοί προτείνουν αυτήν τη «λύση» αντί των διαγραφών, το κλείσιμο σχολών και τμημάτων, την συρρίκνωση-διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την εκποίησή της σε αετοχύχηδες ιδιώτες ώστε να απαλλαγεί το κράτος από το βραχνά της χρηματοδότησής της.

β) Ανοίγει μια σειρά θεμάτων με ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια-δωρεάν παιδεία και τους φοιτητές. Αρχικά ο συνολικός αριθμός των φοιτητών θα πέσει στο μισό, δηλαδή σχεδόν αυτόματα και άμεσα θα έχουμε περεταίρω μειώσεις κονδυλίων και δαπανών για την παιδεία. Τώρα πια το υπουργείο μπορεί αρκετά πιο εύκολα να «διαγράψει» ολόκληρα πανεπιστήμια κ σχολές με λίγους φοιτητές. Επιπρόσθετα, όλοι οι δείκτες και οι αναλογίες (φοιτητών- καθηγητών, φοιτητών-διοικητικών και ποσό χρημάτων/φοιτητή) «βελτιώνονται» για τις ορέξεις του υπουργείου και της κυβέρνησης οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν σε νέες απολύσεις, αυτή τη φορά και διδακτικού προσωπικού(!).

γ) Για να δώσουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι διαγραφές από δω και πέρα θα εφαρμόζονται κανονικά, και κυρίως το μέτρο του ν+2 που ψηφίστηκε με τον νόμο Διαμαντοπούλου, πράγμα που σημαίνει ότι μια αναποδιά να τύχει στη ζωή μας, ουσιαστικά χάνουμε το πτυχίο.

δ) Για να χτυπήσουν και να αδρανοποιήσουν το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του. Για να μην τολμάει ο φοιτητής υπό τον φόβο της διαγραφής του να αγωνιστεί, να πάει σε συνέλευση, ή να προχωράει σε καταλήψεις και διαδηλώσεις για τα δικαιώματά του.

Αν δεν αντιδράσουμε ο δρόμος προς την διάλυση και πλήρη ιδιωτικοποίηση όσων πανεπιστημίων μείνουν είναι ανοιχτός. Αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε κατάρρευση και η διατήρηση της εκπαίδευσης έστω και στα σημερινά επίπεδα είναι παραλογισμός για την «λογική» του καπιταλισμού. Οι σχολές μας αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν θανάσιμα από την υπο-χρηματοδότηση, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τους ξαφνικούς θανάτους σχολών-τμημάτων, έτσι λοιπόν σαν φοιτητικό κίνημα πρέπει να απαντήσουμε. Οι ατομικιστικές λογικές και συμπεριφορές δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Κάθε φορά που η κυβέρνηση παίρνει ένα μέτρο, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην διάλυση των πανεπιστημίων και στα δίδακτρα. Με μαζικές γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολή, αλλά και με πρωτοβουλίες/επιτροπές όπου αυτό δεν είναι δυνατό να τους κάνουμε λιανά ότι δεν θα αφήσουμε κανένα φοιτητή να διαγράφει. Πρέπει όμως παράλληλα να έχουμε ξεκάθαρο ότι οι διαγραφές δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή αυτής της νέας σκληρής επίθεσης στην εκπαίδευση και ότι για να έρθει η νίκη απαιτείται μια σκληρή και ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση και τα μνημόνια.

 

  • Καμιά διαγραφή φοιτητή 

  • Κάτω ο νόμος Διαμαντοπούλου 

  • Κάτω η χούντα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

 

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΛΗ