Π.Α.Σ.Ε Vodafone: Καθεστώς | Stand-by – Δεν θα αποδεχτούμε βλαπτικές μεταβολές

vodafone

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 50/2026

Αθήνα, 18/9/2026

 

Καθεστώς Standby

Δεν θα αποδεχτούμε βλαπτικές μεταβολές και ωράριο-λάστιχο

 

Συνάδελφοι,

Η διοίκηση της εταιρείας προχωρά σε απαράδεκτους σχεδιασμούς για το καθεστώς ετοιμότητας (stand-by), επιβάλλοντας μονομερώς αλλαγές που επιδεινώνουν δραματικά τις συνθήκες εργασίας και τον προσωπικό μας προγραμματισμό.

Συγκεκριμένα, προσανατολίζεται στα εξής:

  • Υποχρεωτικό σύστημα βαρδιών για τις προγραμματισμένες εργασίες.
  • Τροποποίηση ωραρίου (μετακύλιση) μετά από Call up / Call out, προκειμένου να τηρείται το 11ωρο ανάπαυσης.
  • Επιβολή νέων ατομικών συμβάσεων εντός Σεπτεμβρίου, εκβιάζοντας ουσιαστικά τους συναδέλφους: όποιος δεν υπογράψει εξαιρείται από το stand-by, ενώ όποιος υπογράψει φορτώνεται βάρδιες, μεταβαλλόμενα ωράρια και μειωμένες αμοιβές.

Δίνοντας τη «δυνατότητα» για αποκλειστική τηλεργασία κατά την εβδομάδα ετοιμότητας προσπαθεί να κρύψει προβλήματα που προκύπτουν (και από την ψηφιακή κάρτα εργασίας) κάτω από το χαλί. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν και άλλα λειτουργικά προβλήματα στο άμεσο μέλλον…

Η λογική «βλέποντας και κάνοντας» της διοίκησης αγνοεί παντελώς τα πρακτικά προβλήματα, την υποστελέχωση των ομάδων, την οικογενειακή/ προσωπική ζωή των εργαζομένων. Παράλληλα, απέρριψε τη ρεαλιστική πρόταση του Σωματείου μας για συλλογική ρύθμιση μέσω Σύμβασης με την εισαγωγή ρεπό ανάπαυσης, χωρίς να θιχτούν τα σταθερά ωράρια.

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς;

  1. Προφανώς αυτός ο σχεδιασμός έχει υπολογιστεί με ακρίβεια από την διοίκηση και αποσκοπεί στην μείωση του «κόστους» για τα standby και τις προγραμματισμένες εργασίες.
  2. Με την αλλαγή ωραρίου συναδέλφου που εμπλέκεται σε προγραμματισμένη ενέργεια ενδέχεται να καλύπτεται και το (μέρος του) standby.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ!

  • Καμία υπογραφή ατομικής σύμβασης που αλλάζει το ωράριο και το καθεστώς stand-by.
  • Όχι στην ελαστικοποίηση της εργασίας και στο ωράριο-λάστιχο.
  • Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με προστασία του ωραρίου, ανθρώπινες συνθήκες και ουσιαστικές αυξήσεις.

Όλοι μαζί, συλλογικά και συντεταγμένα με το Σωματείο μας, απορρίπτουμε τους εκβιασμούς και τις βλαπτικές μεταβολές!

Τέλος απέναντι στις ανακρίβειες που ειπώθηκαν από εκπρόσωπο της διοίκησης στη συνάντηση με τους εργαζόμενους Διεύθυνσης Δικτύου (Network) στις 17/9/2026, ξεκαθαρίζουμε και υπενθυμίζουμε ότι:

  • Το Σωματείο μας, έχει υπογράψει όχι 1, όχι 2, όχι 3, αλλά 4 Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΕΣΣΕ)! (Δείτε τις στο www.pasevodafone.gr -> Συλλ. Συμβάσεις).
  • Η μετενέργεια των ΕΣΣΕ ισχύει κανονικά μέχρι και σήμερα, καθώς δεν έχουν καταγγελθεί έως τώρα παρά την παρέλευσή τους.

Οι αποδείξεις συντρίβουν τα ψέματα: Επισυνάπτουμε απόκομμα μισθοδοσίας συναδέλφου, που αποδεικνύει στην πράξη ότι οι κατακτήσεις μας παραμένουν ζωντανές.

Η διαστρέβλωση καταδεικνύει την ενόχληση της διοίκησης από τη δράση μας αλλά και τη διάθεσή της να διαλύσει κάθε συλλογική κατάκτηση αν της το επιτρέψουμε. Δεν υποτιμάμε τους αγώνες μας. Συνεχίζουμε συσπειρωμένοι για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!

Το Διοικητικό Συμβούλιο

https://www.pasevodafone.gr – [email protected]

Για επικοινωνία με τα μέλη του Δ.Σ. δείτε εδώ