Σωρεία διώξεων ενάντια σε εργαζόμενους, φοιτητές, συνδικαλιστές
Ενώ η ανεργία θερίζει και η εξαθλίωση εξαπλώνεται, η «δικαιοσύνη» παραμένει αρκετά απασχολημένη, με εισαγγελείς και δικαστές να δουλεύουν πυρετωδώς εν ονόματι του νόμου… Στο ημερολόγιο των διώξεων για το 2014 αναγράφονται νέες υποθέσεις αλλά και παλιές. Φωτιά πήραν τα εδώλια την Παρασκευή 10/1 στα δικαστήρια της Ευελπίδων:
– Ο Παύλος Αντωνόπουλος, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, βρισκόταν στο κτήριο 7. Είχε συλληφθεί σε «απαγορευμένη διαδήλωση» στις 8/1, ημέρα ανάληψης της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. (βλ. σχετικό άρθρο). Οι κατηγορίες που του προσάπτουν είναι συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση και αντίσταση κατά της αρχής, ενώ σε ενδεχόμενη καταδίκη του –βάσει του ν.187α (που είχε ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ)– κινδυνεύει με απόλυση. Ο ίδιος σε δήλωσή του έκανε λόγο για «στοχευμένη σύλληψη». Η ΑΔΕΔΥ προκύρηξε 3ωρη παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια. Εκπαιδευτικοί, σωματεία, οργανώσεις, φοιτητές κ.α. είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στα δικαστήρια για να του συμπαρασταθούν. Ισχυρή δύναμη της αστυνομίας φρουρούσε την είσοδο του κτηρίου, χτυπώντας και βρίζοντας όποιον ήθελε να περάσει (μπάτσοι τραυμάτισαν στο κεφάλι τον Π. Κωνσταντίνου, στέλεχος του ΣΕΚ). Η δίκη διακόπηκε τελικά αναβλήθηκε για τις 4/6.
– Στο κτήριο 2, την ίδια ώρα και μέρα, βρίσκονταν 35 μέλη της ΠΟΕ–ΟΤΑ, για δεύτερη φορά, με την κατηγορία της ρύπανσης περιβάλλοντος (!) κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων τον Οκτώβριο του 2011 ενάντια στις μειώσεις των μισθών τους. Η ΠΟΕ–ΟΤΑ προκύρηξε πανελλαδική στάση από τις 11 πμ ως τη λήξη της πρωινής βάρδιας και συγκέντρωση στις 12 πμ στα δικαστήρια, προκειμένου οι εργαζόμενοι στους δήμους να δώσουν εκεί το παρόν, όπως και έγινε. Μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην επαρχία. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 6/2/2015.
– Ταυτόχρονα μ’ αυτές τις δύο υποθέσεις εκδικάζεται και μια τρίτη, στο κτήριο 8. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Εύα Μαυρογένη, η οποία απλά κάλυπτε το ρεπορτάζ της διαματυρίας στις κεραίες εκπομπής του Υμηττού, τον περασμένο Αύγουστο, για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που διέτασσε την επαναφορά του ραδιοτηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ. Μαζί της κατηγορούνται και άλλοι 6 αλληλέγγυοι. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 9/12.
Στις 24/1 ήταν προγραμματισμένη και η δίκη των 16 αγωνιστών που είχαν συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη στις 17/11/2012, όταν τα ΜΑΤ είχαν εισβάλλει στο ΑΠΘ μετά το τέλος της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου και είχαν επιτεθεί στους φοιτητές και αλληλέγγυους που περιφρουρούσαν την απεργία και κατάληψη των εργολαβικών εργαζόμενων. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν εντελώς ανυπόστατες κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη οπλοκατοχή και απείθεια. Μετά από αίτημα κάποιων απ’ τους κατηγορούμενους, η δίκη αναβλήθηκε για τις 14/10/2014.
Οι διώξεις δεν έχουν τέλος… Αυτή η άθλια κυβέρνηση δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε απλούς εργαζόμενους, φοιτητές, συνδικαλιστές, διαδηλωτές, ακόμη και μαθητές (βλ. Λαμία, όπου τον Οκτώβιο 6 μαθητές καταδικάστηκαν για κατάληψη σε ΕΠΑΛ). Η «ανάπτυξη» που υπόσχεται ο Σαμαράς, φέρνει ακόμα χειρότερη εξαθλίωση στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, φέρνει ακόμα χειρότερο εργασιακό μεσαίωνα και διώξεις, για να τσακίσουν το εργατικό κίνημα. Το σύστημα αυτό πλέον έχει κυριολεκτικά σαπίσει και βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη βία για να επιβάλλει «νόμο και τάξη». Από τη μια μεριά, ο μηχανισμός της αστυνομίας που ξυλοφορτώνει, ρίχνει χημικά, συλλαμβάνει, απαγορεύει – και από την άλλη ο μηχανισμός της αστικής δικαιοσύνης, που καταδικάζει αγωνιστές με τρόπο που θυμίζει έκτακτα στρατοδικεία, ενώ κάνει τα στραβά μάτια σε όσους εξυπηρετούν τα συμφέροντά του καθεστώτος, από μεγαλοεπιχειρηματίες και πολιτικούς μέχρι χρυσαυγίτες. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου να παλέψουμε για την ανατροπή αυτού του ζοφερού Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, αυτής της Νέας Χούντας.