Το ΕΣΥ στην εντατική

123

Το ΕΣΥ στην εντατική: Ώρα να τελειώνουμε με την επικίνδυνη και εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη!

 

Από την Εργατική Πάλη Απρίλη

 

Η Δημόσια «Δωρεάν» Υγεία βρίσκεται στο στόχαστρο των κυβερνήσεων εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ιδιωτικοποίησής της, αφού ανήκει στα λεγόμενα «φιλέτα», δηλαδή αν ιδιωτικοποιηθεί μπορεί να αποφέρει διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη στους καπιταλιστές. Χρόνια τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις και σε προσωπικό αλλά και σε υλικές υποδομές. Νοσοκομεία έχουν κλείσει ή έχουν περάσει σε καθεστώς ΣΔΙΤ, το προσωπικό που συνταξιοδοτείται δεν αναπληρώνεται και οι εργολάβοι κάνουν πάρτι έχοντας αναλάβει υπηρεσίες των νοσοκομείων όπως καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, ακόμα και τη διοικητική λειτουργία των εφημεριών. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας ακόμα και σήμερα, εν μέσω πανδημίας, παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5%. Και ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, η κυβέρνηση έκοψε από τον προϋπολογισμό του 2022 κοντά 800 εκατ. ευρώ από την Υγεία (ενώ πέρυσι είχε μειώσει τις δαπάνες κατά 600 εκατομμύρια!).

Από την έναρξη της πανδημίας έκλεισαν δύο χρόνια. Δύο χρόνια που ανέδειξαν με τον πιο τρανταχτό τρόπο τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας, την εγκληματική διαχείρισή του από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός καθολικού δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας.

Η εγκληματική κυβερνητική διαχείριση του κορονοϊού έχει φέρει μια πραγματική κατάρρευση της ήδη πληγωμένης δημόσιας υγείας. Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού: 40.000 κενές οργανικές θέσεις! Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις και οι υγειονομικοί σε αναστολή λόγω άρνησης εμβολιασμού. Έλλειψη υποδομών, υλικών και κλινών ΜΕΘ. Στην έξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών γίνεται διασωλήνωση ασθενών covid εκτός ΜΕΘ, άρα χωρίς εξειδικευμένη φροντίδα που κρίνεται κρίσιμη για την ζωή τους. Μετατροπή νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ακυρωμένα χειρουργεία και εκατομμύρια ακυρωμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, κ.λπ. Τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη: κοντά 30.000 νεκροί από covid, εκ των οποίων οι 16.000 εκτός ΜΕΘ. Τίποτα δεν ακούγεται για την έξαρση των περιστατικών που χρήζουν υπηρεσίες της ανύπαρκτης πλέον δημόσιας ψυχικής υγείας. Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, τίποτα δεν ακούγεται για την αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας, τους θανάτους των «καθαρών» περιστατικών που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να χειρουργηθούν ή να λάβουν θεραπεία από τον ιδιωτικό τομέα, κ.ά.

Το νέο «ΕΣΥ»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Πλεύρης και η Γκάγκα παραμένουν πιστοί στην πολιτική τους. Μια πολιτική μίσους και πλήρους ξεπουλήματος-ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας. Η ταφόπλακα του ΕΣΥ, το αντιδραστικό σχέδιο που η κυβέρνηση βαφτίζει «νέο ΕΣΥ», σημαίνει:

α) Διατήρηση των τραγικών ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό. Και επειδή στην νέα εποχή δεν χωράνε άλλοι μόνιμοι και οι μισθοί τους, σημαίνει γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας (βλ. τρίμηνες συμβάσεις), σημαίνει φτηνούς, εξουθενωμένους, περιπλανώμενους υγειονομικούς για να μπαλώνουν τρύπες. Οι εργολαβίες που ήδη έχουν εισχωρήσει στα νοσοκομεία θα επεκταθούν σε όλα τα τμήματα. Ήδη έχει ξεκινήσει το «γλέντι» με αφορμή τις ελλείψεις, μετά και τις αναστολές εργασίας των συναδέλφων που δεν εμβολιάστηκαν.

β) Η «αξιολόγηση» στην υγεία δεν θα αφορά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά υποταγή στην λογική του κέρδους. Θα πρέπει η λειτουργία των νοσοκομείων να βασίζεται στην «καταπολέμηση τη σπατάλης» και τον «εξορθολογισμό των δαπανών», πράγμα που σημαίνει στέρηση από τους ασθενείς των αναγκαίων εξετάσεων, θεραπειών και φαρμάκων!

γ) Κλείσιμο και ενοποίηση Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και κλείσιμο Περιφερειακών Δημόσιων Νοσοκομείων και μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας. Θα μπουν δηλαδή νέα λουκέτα, θα γίνουν νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών και εργαστηρίων με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, την πληρότητα, κ.λπ.

δ) Μπαίνουν νέοι κόφτες στις δωρεάν παροχές στους ασθενείς για φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις. Στο νέο ΕΣΥ «θα παίρνεις μόνο ό,τι πληρώνεις από την τσέπη σου». Ήδη ψηφίστηκε για τους ανασφάλιστους ότι θα μπορούν να συνταγογραφούν μόνο στις δομές δημόσιας υγείας, δηλαδή ποτέ ή έστω μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής — ας λάβει κανείς υπόψη την δυσκολία εξυπηρέτησης ακόμα και των τρεχουσών αναγκών (επείγοντα, προγραμματισμένα ραντεβού) λόγω του φόρτου και των τραγικών ελλείψεων.

ε) Νέα πεδία κερδοφορίας στην υγεία για τα τρωκτικά από την παραπέρα εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, σε εργολαβίες, ΣΔΙΤ. Δίνονται νέα δωράκια και νέα πελατεία στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας που, όχι μόνο λιποτάκτησε αλλά ρούφηξε και ζεστό κρατικό χρήμα την περίοδο της πανδημίας.

Αλλά το «νέο» ΕΣΥ συνεχώς… εμπλουτίζεται. Ανακοινώθηκε από το υπουργείο και η καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων. Το 30% του κόστους θα πρέπει να το πληρώνει ο ασθενής, και με αυτόν τον τρόπο τα νοσοκομεία θα μπορούν να έχουν έσοδα και από ιδιωτικούς πόρους! Έτσι, όπως αναφέρει ο Πλεύρης, «Και οι εργαζόμενοι θα αυξάνουν το εισόδημά τους αφού τους δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν εκτός ωραρίου ΕΣΥ». Όταν λοιπόν το «φακελάκι» νομιμοποιηθεί ίσως και ο μισθός θα μπορεί να… μειωθεί.

Ένα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο είναι πως, όταν μιλούν για προσλήψεις λένε ψέματα, μιας και ιδιώτες γιατροί θα απασχολούνται part time στα δημόσια νοσοκομεία για να καλυφτούν τα κενά ― με το «αζημίωτο φυσικά».

Επιπλέον καθιερώνεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού μετατρέποντάς τον στον μοναδικό δίαυλο πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία. Ο κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς «χρεωμένο» σε κάποιον οικογενειακό γιατρό και δεν θα έχει πρόσβαση στο νοσοκομείο και σε δωρεάν περίθαλψη αν προηγουμένως δεν έχει αξιολογηθεί και παραπεμφθεί («gatekeeping») από τον οικογενειακό του γιατρό.

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το άρθρο που ψηφίστηκε πρόσφατα στα μουλωχτά, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, το οποίο καταργεί επί της ουσίας την μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ. Μέχρι τώρα ίσχυε πως ο γιατρός που εισάγονταν στο ΕΣΥ, επανακρίνονταν σε μία πενταετία, και αν περνούσε την κρίση τότε αυτόματα μονιμοποιούνταν. Με τη νέα διάταξη, πρώτα θα πρέπει να επαναπροκηρυχθεί η θέση με ανοιχτή προκήρυξη, και μόνο αν την καταλάβει ο ίδιος γιατρός, και όχι κάποιος άλλος, θα μονιμοποιείται ― αν δεν την καταλάβει θα απολύεται. Μάλιστα αυτή η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ για όλους όσους έγιναν επιμελητές την τελευταία πενταετία.

«Νέο ΕΣΥ» λοιπόν σημαίνει «δημόσιες» μονάδες υγείας που θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και έσοδα από την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών και το τσαλαπάτημα των εργαζομένων σε αυτό. Σημαίνει ότι η κυβέρνηση και σε αυτό το μέτωπο μας έχει κηρύξει τον ΠΟΛΕΜΟ.

Μόνο με ενότητα και αποφασιστικότητα, υγειονομικών και ασθενών, μακριά από ατομικές λύσεις, μπορεί ο πόλεμος αυτός να κερδηθεί και να αποτραπεί η επίθεση της κυβέρνησης στην Υγεία.

Οι υγειονομικοί πρέπει να βρεθούν στην πρώτη θέση για την πάλη ενάντια στην διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η αλήθεια είναι ότι κινητοποιήσεις κηρύχτηκαν πολλές κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά χωρίς να υπάρχει δυναμική παρουσία των εργαζομένων. Ειδικά μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε αναστολή τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι κινητοποιήσεις έχασαν τον γενικότερο χαρακτήρα του αγώνα για τη σωτηρία της δημόσιας δωρεάν υγείας και ξεθύμαναν.

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο Συνδικαλιστικό Κίνημα γενικότερα, με την εικόνα αναποτελεσματικότητας και διάλυσης, έχει φέρει μεγάλη απογοήτευση και στροφή προς ατομικές λύσεις, διευκολύνοντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να περάσει τις επιθέσεις της. Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορούν να δείξουν οι εργαζόμενοι στην αστικοποιημένη/ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ), είτε στην σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ. Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι για την κατάντια και τον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Για να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος θα πρέπει σε κάθε δομή Δημόσιας Υγείας, σε κάθε νοσοκομείο, να δημιουργηθούν Επιτροπές Αγώνα. Μόνο αυτές μπορούν να οργανώσουν την πάλη, με απεργίες και διαδηλώσεις, για την προστασία της δημόσιας υγείας, των μισθών και των θέσεων εργασίας, για την προστασία των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων απέναντι στην επέλαση της κυβερνητικής χούντας. Για να επιβληθούν οι κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες ενάντια στη δολοφονική βαρβαρότητα της «αγοράς» και του καπιταλισμού, της κυβέρνησης και των υπόλοιπων πολιτικών υπηρετών του κεφαλαίου.