Να τιμωρηθούν οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν

Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του 27χρονου πακιστανού εργάτη

Ξεκίνησε την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη των χρυσαυγιτών δολοφόνων του 27χρονου πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν. Ο Λουκμάν δολοφονήθηκε με επτά συνολικά μαχαιριές στο στήθος και την πλάτη στις 17/1/2013 στα Πετράλωνα πηγαίνοντας για δουλειά με το ποδήλατό του.
Η πολιτική αγωγή ζήτησε να καταλογιστούν ρατσιστικά κίνητρα για την εν ψυχρώ δολοφονία στους κατηγορούμενους Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο, οι οποίοι έχουν ομολογήσει την πράξη τους.

Με την έναρξη της δίκης, οι δικηγόροι των δολοφόνων προσπάθησαν ν’ αμφισβητήσουν τόσο τη νομιμοποίηση των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής όσο και την ταυτότητα των ίδιων των γονέων του Σαχζάτ, χωρίς όμως επιτυχία.
Οι δύο κατηγορούμενοι, στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν όπλα, φυλλάδια και υλικό της Χρυσής Αυγής, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής. Ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με το κόμμα, αρνούνται ότι είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση και υποστηρίζουν ότι το συμβάν ήταν αποτέλεσμα «διαπληκτισμού» που προηγήθηκε με το θύμα.

Όμως οι ισχυρισμοί τους προσκρούουν στην πραγματικότητα. Ένα ζευγάρι, κάτοικοι της περιοχής που κατέθεσαν ως μάρτυρες, αν και δεν είδαν τη στιγμή της δολοφονίας, περιγράφουν ότι κανένας διαπληκτισμός δεν υπήρξε, ότι οι μοναδικοί θόρυβοι που ακούστηκαν ήταν τα βογγητά του μαχαιρωμένου που καλούσε σε βοήθεια, ότι οι δράστες τον παράτησαν αιμόφυρτο στην άσφαλτο, ότι η συμπεριφορά τους ήταν ψύχραιμη και «επαγγελματική». Από τις καταθέσεις προέκυψε ακόμα η αδράνεια της ΕΛΑΣ στο να συλλέξει υλικό και μαρτυρίες στον τόπο της δολοφονίας, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που την αντιλήφθηκαν.

Έξω απ’ τη δικαστική αίθουσα πραγματοποιήθηκε αντιρατσιστική–αντιφασιστική συγκέντρωση, με αίτημα την τιμωρία των δύο κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο διέκοψε και θα ξανασυνεδριάσει στις 8 Γενάρη στις 8 πμ, με την εξέταση και άλλων μαρτύρων.
Την Παρασκευή 3 Γενάρη οι γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν επισκέφθηκαν τον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στην οδό Π. Τσαλδάρη στο Κερατσίνι. Επίσης, οι γονείς του Παύλου Φύσσα, με τηλεφωνική επικοινωνία, ζήτησαν να μεταφερθούν τα πιο θερμά συλλυπητήρια τους στους γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν.