Τεχνητός λιμός στην Παλαιστίνη: Μια ανθρωπιστική καταστροφή εξαπλώνεται
Οι αιματηροί βομβαρδισμοί των σιωνιστών του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζονται ασταμάτητα. Ταυτόχρονα, πράττουν το ένα έγκλημα πολέμου μετά το άλλο. Ένα από αυτά είναι ο τεχνητός λιμός, ο οποίος αποτελεί ένα ακόμη όπλο εξόντωσης των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, σοβαρές επισιτιστικές κρίσεις απειλούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μία σειρά από ευάλωτες περιοχές, με υψηλότερο επίπεδο ανησυχίας τη Παλαιστίνη, το Σουδάν, η Αϊτή, και το Μάλι, λόγω πολεμικών συγκρούσεων σε συνδυασμό με τη μειωμένη χρηματοδότηση για επισιτιστική και αγροτική βοήθεια. Μέσα στους επόμενους έξι μήνες οι «εστίες πείνας» σε 16 χώρες και 2 περιοχές ενώ η λίστα διαρκώς αυξάνεται.
Είναι γεγονός πως ο υποσιτισμός και οι ασθένειες σκοτώνουν περισσότερο κόσμο από ότι οι βόμβες. Οι θάνατοι από υποσιστισμό δεν καταγράφονται γιατί υποτίθεται ότι δεν σχετίζονται με τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και με τις επιθέσεις που δέχονται οι Παλαιστίνιοι εδώ και ένα χρόνο. Προέρχονται από νόσους που πρϋπήρχαν. Μωρά που είχαν γεννηθεί υγιή, επιστρέφουν στα νοσοκομεία για να πεθαίνουν από αφυδάτωση ή επιδημίες της παιδικής κυρίως ηλικίας που αναδύονται από το παρελθόν. Για παράδειγμα, στη Γάζα βρέθηκε το πρώτο κρούσμα πολιομελίτιδας τον Αύγουστο του 2024, ένα βρέφος 10 μηνών στη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Ωστόσο, όσο και να προσπαθούν οι σιωνιστές θέλουν να αποσιωπούν και να χειραγωγήσουν αυτού του είδους τη πληροφόρηση και να αποποιηθούν τις ευθύνες για αυτές τις συγκεκριμένες δολοφονίες. Η πραγματικότητα όμως το διαψεύδει, δείχνοντας ότι στη Παλαιστίνη ένα στα 6 παιδιά κάτω των δύο ετών υποφέρει από οξύ υποσιτισμό.
Η επισιτιστική ανασφάλεια θα μεγαλώνει όλο και περισσσότερο πρώτον, όσο οι συγκρούσεις στα παλαιστινιακά εδάφη μένουν ασταμάτητες και δεύτερον, όσο η κλιματική κρίση επιδεινωθεί, φέρνοντας ακραία καιρικά φαινόμενα που δυσκολεύουν την επιβίωση των ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές. Ο κίνδυνος για πλημμύρες σε «εστίες πείνας» μέσα στον επόμενο χρόνο είναι υπαρκτός.
Η άμεση ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει τη μεγάλη καταστροφή που έχουν υποστεί δομές και αναγκαία αγαθά, ιδίως στη Παλαιστίνη. Είναι καθήκον μας να σταματήσουμε τώρα τη γενοκτονία στη Παλαιστίνη, να μην επιτρέψουμε ούτε έναν ακόμη εξευτελιστικό θάνατο από ασιτία στα ερείπια. Για να το πετύχουμε πρέπει να οργανώσουμε ένα μαζικό αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των λαών στην αξιοπρέπεια και στη ζωή.