Παλαιστίνη: Ένταση σιωνιστικών εποικισμών – απαγόρευση λειτουργίας της UNRWA
Ταυτόχρονα με την γενοκτονία των παλαιστινίων στην Γάζα το κράτος του Ισραήλ έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη Δυτική Όχθη. Εντείνοντας το καθεστώς τρομοκρατίας κάνουν τον βίο αβίωτο στους παλαιστίνιους κάνοντας σχεδόν αδύνατο τις πιο απλές ανάγκες της καθημερινής ζωής όπως η μετακίνηση (γίνεται μέσω ειδικών αδειών που εκδίδουν οι σιωνιστικές κατοχικές δυνάμεις, κυρίως άδειες μετακίνησης για λόγους εργασίας) που έτσι και αλλιώς ήταν αυστηρά ελεγχόμενη σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν μειώσει τις άδειες αυτές στο ελάχιστο, επιβάλλοντας το απαρτχάιντ στην Δυτική όχθη, αυξάνοντας την ανεργία στο 80% και προκαλώντας την φτώχεια και την ανέχεια στα 2,5 εκ. Παλαιστινίων που κατοικούν στην περιοχή.
Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: να εξαφανίσουν όλους τους Παλαιστίνιους από την περιοχή, είτε δολοφονώντας είτε εξωθώντας τους στην προσφυγιά. Στο εσωτερικό του Ισραήλ, η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία μίσους ενάντια στους Παλαιστίνιους και τους Άραβες, ονομάζοντας τους «ζώα» και «κατσαρίδες». Μια βασική πτυχή του σχεδίου εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού, που αποτελεί επίσημη πρακτική του σιωνιστικού κράτους είναι οι εποικισμοί. Είναι μια πάγια τακτική που ακολουθείται από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και περίτεχνα αποκρύπτεται από τα δυτικά ΜΜΕ. Τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή την δίκαιη απάντηση του παλαιστινιακού λαού στις 7 Οκτώβρη, η πρακτική αυτή έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις. Πρακτικά, ο εποικισμός είναι η οργανωμένη εκδίωξη παλαιστινίων από τα σπίτια του και η εγκατάσταση σε αυτά πρόθυμων ακροδεξιών και φασιστών ισραηλινών με τις οικογένειες τους. Αυτό που βιώνουν καθημερινά οι παλαιστίνιοι είναι ότι μπορεί να ξυπνήσουν και να έχει εισβάλει στο σπίτι του κάποιος σιωνιστής ανακηρύσσοντας ότι πλέον του ανήκει το σπίτι. Περίπου 700.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν σε τουλάχιστον 250 οικισμούς και φυλάκια στη Δυτική Όχθη και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τον Μάρτιο, το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή περίπου 3.500 νέων οικιστικών μονάδων, που έρχονται να προστεθούν στους σχεδόν 20.000 που εγκρίθηκαν τον περασμένο χρόνο.
Τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί 1.423 εποικιστικές επιθέσεις ή αλλιώς περίπου 4 εποικισμοί την ημέρα. Οι επιθέσεις των εποίκων γίνονται σε συνεργασία με τον στρατό κατοχής του Ισραήλ. Μετά τις 7 Οκτώβρη, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Μπεν- Γκβιρ, διένειμε ημιαυτόματα όπλα και άλλου είδους οπλισμό στους εποίκους, με τον αριθμό των όπλων να φτάνει τις 120.000, τα οποία χρησιμοποιούνται ενάντια σε άμαχους. Με 321 περιστατικά, η Ραμάλα και η επαρχία ελ- Μπιρέχ γνώρισαν τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων εποίκων, και ακολουθούν η Ναμπλούς με 319 περιστατικά και η Χεβρώνα με 298. Η κυβέρνηση του Ισραήλ προωθεί τους εποικισμούς, με τους ακροδεξιούς υπουργούς Μπεν- Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς (υπουργός Οικονομικών) να είναι και οι ίδιοι έποικοι. Τον περασμένο χρόνο, περίπου 4.555 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν στη Δυτική Όχθη αφού οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν τα σπίτια τους. Οι σιωνιστές κατεδάφισαν, κατέλαβαν ή σφράγισαν τουλάχιστον 1.768 κτήρια, συμπεριλαμβανομένων 390 στο Τουλκαρέμ, 368 στην Ιερουσαλήμ και 242 στην Τζενίν. Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους, τουλάχιστον 744 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 164 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη ενώ περισσότεροι από 6.250 έχουν τραυματιστεί.
Η λυσσασμένη επίθεση του Ισραήλ είναι μια προσπάθεια επίδειξης τεχνολογικής και πολεμικής υπεροχής εξαπολύοντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια σε ανθρώπους που αμύνονται και αντιστέκονται με ξύλα και πέτρες. Η ολοκληρωτική επίθεση στη Δυτική Όχθη είναι συμπληρωματική της σιωνιστικής θηριωδίας στην Γάζα με κύρια θύματα πάντα άμαχους, γυναίκες και παιδιά, πάντα με τις ευλογίες και την στήριξη των δυτικών Ιμπεριαλιστών, που ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για να συνεχίζει ανενόχλητα την γενοκτονία το Ισραήλ.
Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σχεδόν το 70% των θυμάτων σε διάστημα έξι μηνών στην Γάζα ήταν γυναίκες και παιδιά «λόγω της χρήσης από το Ισραήλ όπλων με επιπτώσεις ευρείας κλίμακας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές». Η έκθεση αναφέρει ότι τα στοιχεία δείχνουν «μια προφανή αδιαφορία για τον θάνατο αμάχων και τις επιπτώσεις των μέσων και μεθόδων πολέμου», ενώ διαπιστώνονται «πρωτοφανή» επίπεδα παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Ομοίως ο ΟΗΕ επικαλούμενο στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Γάζας (διοικείται από τη Χαμάς) του οποίου τα στοιχεία θεωρεί αξιόπιστα εγείρει ανησυχίες για «εγκλήματα πολέμου και άλλα πιθανά εγκλήματα θηριωδίας». Τα επίσημα αυτά στοιχεία αναφέρουν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 43.300 τους τελευταίους 13 μήνες ενώ χιλιάδες περισσότερα πτώματα πιστεύεται ότι παραμένουν κάτω από τα ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων.
Ενοχλημένη από την αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττουν στην Παλαιστίνη και από την αδυσώπητη πραγματικότητα των αριθμών, η σιωνιστική ηγεσία δεν μπορεί να ανεχτεί πλέον ούτε την ύπαρξη του ίδιου του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη. Στις 28 Οκτωβρίου, η ισραηλινή Βουλή, η Κνεσέτ, ψήφισε δύο νομοσχέδια που ουσιαστικά απαγορεύουν στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) να διεξάγει «οποιαδήποτε δραστηριότητα» στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Παλαιστίνη.
Με απλά λόγια, η απόφαση είναι καταστροφική, διότι η UNRWA είναι ο κύριος διεθνής φορέας που είναι υπεύθυνος για την επιβίωση εκατομμυρίων Παλαιστινίων σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη και σε μεγάλο μέρος της περιοχής. Την απόφαση αυτή το Ισραήλ την εφάρμοσε άμεσα χτυπώντας και καταστρέφοντας ένα γραφείο της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ήταν ο τρόπος της ισραηλινής κυβέρνησης να δείξει τη σοβαρότητά της σχετικά με το θέμα.
Η κυβέρνηση των σιωνιστών ισχυρίζεται ότι η UNRWA υποστηρίζει την «τρομοκρατία» κατηγορώντας το ότι «ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της UNRWA είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων» χωρίς όμως να παράσχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αυτό σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο οι ισραηλινοί ισχυρισμοί προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στον οργανισμό, καθώς 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, κράτησαν τα απαραίτητα κεφάλαια που βοηθούσαν τη Γάζα να αποτρέψει έναν φρικτό λιμό.
Το πρόβλημα του Ισραήλ με την UNRWA δεν έχει να κάνει με τον ίδιο τον οργανισμό, αλλά με την υποκείμενη πολιτική του εκπροσώπηση ως οντότητα του ΟΗΕ, η αποστολή του οποίου βασίζεται στην παροχή «βοήθειας και προστασίας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες». Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 με το ψήφισμα 302 (IV) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές του την 1η Μαΐου 1950, και με τον καιρό, έγινε κεντρικός για την επιβίωση ενός μεγάλου αριθμού κοινοτήτων Παλαιστινίων προσφύγων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία.
Είναι φυσικά προφανής η αποτυχία του ΟΗΕ ο οποίος δεν συνόδευσε ποτέ την ανθρωπιστική εντολή της UNRWA με ένα πολιτικό ισοδύναμο που θα βοηθούσε τελικά τους Παλαιστίνιους να επιτύχουν το Δικαίωμα της Επιστροφής σύμφωνα με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.
Για τους σιωνιστές ωστόσο, ακόμη και η UNRWA παρέμεινε προβληματική γιατί η ύπαρξη της UNRWA είναι μια συνεχής υπενθύμιση ότι υπάρχει μια ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων που ονομάζονται Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Και παρόλο που η UNRWA δεν είναι πολιτική οργάνωση, η παλαιστινιακή προσφυγική κρίση και όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που τονίζουν τα «αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων» υπενθυμίζουν την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού που το κράτος των Σιωνιστών θέλει πάση θυσία να εξαλείψει.