Ο εφιάλτης του υγειονομικού πολέμου στη Γάζα

CORRECTION Israel Palestinians Eid Al-Adha

CORRECTS LOCATION TO KHAN YOUNIS - A Palestinian girl reacts as she collects food aid ahead of the upcoming Eid al-Adha holiday in Khan Younis, Gaza Strip, Saturday, June 15, 2024. (AP Photo/Jehad Alshrafi)

Καθώς οι επιθέσεις των σιωνιστών στη Γάζα συνεχίζουν ακάθεκτα, το τοπίο θυμίζει ολοένα περισσότερο μεταποκαλυπτικό. Οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί και η καμπάνια ασιτίας διεξαγόμενα από το Ισραήλ έχουν επιφέρει μάλλον τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση από την εποχή του Μεσαίωνα.

Ενάντια στη φρίκη του πολέμου έχουν συστρατευτεί  υγειονομικοί (γιατροί, νοσοκόμοι, παραϊατρικοί κ.ά.) από όλον τον κόσμο, σε κίνδυνο της ζωής τους, για να βοηθήσουν τον παλαιστινιακό λαό. Παρακάτω παραθέτουμε την έρευνα που πραγματοποίησε ο Feroze Sidhwa (εθελοντής γιατρός) για τις εμπειρίες 65 εθελοντών υγειονομικών στη Λωρίδα της Γάζας. Οι μαρτυρίες τους για τις θηριωδίες που είδαν στη Γάζα είναι ανατριχιαστικές:

-Οι 44 από τους 65 υγειονομικούς είδαν πολλαπλές περιπτώσεις παιδιών προεφηβικής ηλικίας που είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι ή στο στήθος.

-Οι 63 από τους 65 παρατήρησαν σοβαρή ασιτία σε ασθενείς, Παλαιστίνιους υγειονομικούς και τον γενικό πληθυσμό.

-Οι 52 παρατήρησαν σχεδόν καθολικές ψυχιατρικές διαταραχές σε νεαρά παιδιά και είδαν κάποια που είχαν αυτοκτονικές τάσεις ή έλεγαν ότι εύχονταν να είχαν πεθάνει.

-Οι 25 είδαν μωρά, που είχαν γεννηθεί υγιή, να επιστρέφουν στα νοσοκομεία και να πεθαίνουν από αφυδάτωση, υποσιτισμό ή λοιμώξεις που προκλήθηκαν από την έλλειψη ικανότητας θηλασμού από τις υποσιτισμένες μητέρες τους και από την έλλειψη βρεφικής φόρμουλας και καθαρού νερού.

-Οι 53 είδαν πολλά παιδιά που υπέφεραν από εύκολα αποτρέψιμες λοιμώξεις, από τις οποίες κάποια παιδιά πέθαναν.

-Οι 64 παρατήρησαν ότι ακόμα και οι βασικές ιατρικές ανάγκες, όπως σαπούνι και γάντια, συνήθως δεν ήταν διαθέσιμα στη Γάζα. [1]

Η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει τη μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί σε δομές και αναγκαία αγαθά. Οι δομές υγείας έχουν δεχθεί τουλάχιστον 1.000 καταγεγραμμένες επιθέσεις με το 84% το αυτών να έχουν ισοπεδωθεί μερικώς ή πλήρως. Οι τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, χειρουργεία, ακόμα και αναλώσιμα όπως γάζες, καθιστούν ανήμπορους τους γιατρούς να παρέχουν επαρκή ιατρική περίθαλψη.

Οι αρρώστιες και μεταδοτικές ασθένειες μαστίζουν τον παλαιστινιακό λαό. Η έλλειψη καθαρού νερού, είτε πόσιμου είτε για σωματική υγιεινή, είναι ένας ακόμα μεγάλος παράγοντας της υγειονομικής κόλασης στη Γάζα. Από την αρχή του πολέμου, οι τρεις μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας – είτε καταστράφηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, είτε δεν διαθέτουν τα απαραίτητα καύσιμα για τη λειτουργία τους λόγω του εμπάργκο. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής το κατά κεφαλήν διαθέσιμο νερό έχει μειωθεί σε μόλις 1 έως 3 λίτρα ανά άτομο την ημέρα – μόλις το 14% της ελάχιστης σύστασης των Ηνωμένων Εθνών.

Όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τον συνωστισμό -εξαιτίας του εκτοπισμού- σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου να εξαπλωθεί γρήγορα η πολιομυελίτιδα. Μάλιστα, τον Αύγουστο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας σε βρέφος 10 μηνών στη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά σε 25 χρόνια. Φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας και υγειονομικοί φορείς προειδοποιούν για την εμφάνιση και άλλων μολυσματικών ασθενειών που σχετίζονται με το νερό, συμπεριλαμβανομένης της χολέρας. Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός από το Ισραήλ έχει καθυστερήσει κατά πολύ την αποστολή εμβολίων στη Γάζα.

Η παρεμπόδιση και ουσιαστική απαγόρευση της ανθρωπιστικής βοήθειας από το σιωνιστικό κράτος έχει αναβαθμιστεί. Στις 28 Οκτώβρη 2024, το Ισραήλ ψήφισε νόμο που απαγορεύει στην UNRWA (παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες) να λειτουργεί στη χώρα, δηλαδή έναν ακρωτηριασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα μπορούσε να παρέχει η υπηρεσία. Ο Νετανιάχου προέβη στην ψήφιση αυτού του νόμου, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και άλλων κρατών για απόσυρση του νομοσχεδίου. Αυτή την απόφαση την «έντυσε» βάσει της γνωστής παραφιλολογίας για «τρομοκράτες» της Χαμάς μέσα στην UNRWA. Η ίδια κατηγορία κατέστη δικαιολογία για ορισμένους δωρητές να διακόψουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας στις αρχές του έτους. Η υγειονομική και επισιτιστική κρίση αναμένονται να πάρουν τιτάνιες διαστάσεις, ειδικά εφόσον η UNRWA θεωρείται «η σπονδυλική στήλη» της διεθνούς βοήθειας στη Γάζα. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τον Οκτώβρη ότι το Ισραήλ απαγόρευσε σε έξι ιατρικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Γάζα να εισέλθουν σε υπό κατοχή έδαφος.

Η Γάζα, εδώ και έναν χρόνο, πνίγεται στο αίμα. Οι σιωνιστές-δολοφόνοι τη σφυροκοπάνε με κάθε μέσο – από βομβαρδισμούς και σφαίρες στα κεφάλια παιδιών μέχρι την απαγόρευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι άνθρωποι που προσφέρουν βοήθεια στη Γάζα, όπως οι υγειονομικοί, οι δημοσιογράφοι [2] και άλλοι, δεν αποτελούν εξαίρεση στη δολοφονική λίστα στόχων για το Ισραήλ. Παρόλα αυτά, αυτή η ηρωική τους στάση δίνει ελπίδα στην αντίσταση των Παλαιστινίων, σε έναν λαό που μετά από έναν χρόνο πολέμου αρνείται να σκύψει το κεφάλι. Η γενναία στάση τους, όπως και οι διαδηλώσεις υπεράσπισης της Παλαιστίνης σε όλον τον κόσμο, δείχνει τον δρόμο για όλους εμάς που μπορεί να μην είμαστε, αλλά νιώθουμε Παλαιστίνιοι.

[1] https://www.nytimes.com/interactive/2024/10/09/opinion/gaza-doctor-interviews.html

[2] https://www.okde.gr/archives/22700