Kάτω τα χέρια από το Άσυλο και την Απεργία των Διοικητικών Υπαλλήλων!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!

Εδώ και παραπάνω από δύο μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η αιτία αυτού του πολύ σημαντικού αγώνα είναι η επίθεση της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια, η οποία για τη φετινή χρονιά ξεκίνησε με 1700 απολύσεις διοικητικών. Τώρα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας θα συμμετέχει σε κάθε κύμα διαθεσιμότητας μέχρι να συμπληρωθεί ο στόχος των 150.000 απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στο παρόν κύμα διαθεσιμότητας θα απολυθούν και καθηγητές Πανεπιστημίου, επίκουροι και λέκτορες!

Είναι προφανές ότι το μόνο σχέδιο που έχουν για την εκπαίδευση είναι αυτό του «ξαφνικού θανάτου». Αν τους αφήσουμε δεν θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα, αφού για αυτούς η παιδεία (όπως και η ίδια η νεολαία) δεν είναι παρά ένα περιττό έξοδο. Ότι απομείνει όρθιο από αυτόν τον αρμαγεδώνα θα ξεπουληθεί σε «αετονύχηδες» επιχειρηματίες, όπως έγινε με τη λέσχη του ΑΠΘ.

Απέναντι σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα, η κυβέρνηση απαντά με τις γνωστές μεθόδους: Συκοφαντίες απέναντι στους εργαζόμενους, απειλές, επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» ή πιο απλά «όποιος δεν είναι με τα μνημόνια είναι τρομοκράτης». Γι αυτό το λόγο έχουν ξαμολήσει τους κάθε είδους Πρετεντέρηδες, μαζί με δήθεν ανεξάρτητους δαπιτοπασπίτες φοιτητές που κραυγάζουν για το μέλλον τους που γκρεμίζεται από τους κακούς απεργούς και όχι από την κυβέρνηση, και τα μνημόνια. Ετοιμάζουν  την επιστράτευση των απεργών και την εισβολή των ΜΑΤ σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Το ίδιο έκαναν τέτοιες μέρες πέρυσι απέναντι στην 70 ημερών απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, συλλαμβάνοντας 11 απεργούς και 16 φοιτητές.

Για το φοιτητικό κίνημα, αυτό είναι διπλή πρόκληση: Από τη μία, έχει κάθε λόγο να αγωνιστεί μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους για να μην περάσουν οι απολύσεις, γιατί αυτός ο αγώνας, εκτός από αγώνας ενάντια στην ανεργία και τα δολοφονικά μνημόνια είναι και αγώνας ενάντια στη διάλυση της εκπαίδευσης, για να μπορεί το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί.

Από την άλλη, οφείλει να υπερασπιστεί με λύσσα το άσυλο, σαν ένα από τα πιο σημαντικά δημοκρατικά δικαιώματα που έχουν κατακτήσει όχι μόνο οι φοιτητές αλλά και ολόκληρο το εργατικό κίνημα. Άσυλο σημαίνει ελευθερία στους αγώνες, στις συλλογικές διαδικασίες, στις καταλήψεις, στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις φοιτητών και εργαζομένων. Πάνω απ’ όλα όμως χωρίς άσυλο δεν υπάρχει και δημόσια δωρεάν παιδεία, αφού η κατάργηση του σημαίνει δίδακτρα και ιδιώτες στα πανεπιστήμια.

Η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην Ελλάδα θα ενταθεί με τα νέα μέτρα που έρχονται. Παρά τους πανηγυρισμούς της γελοίας συμμορίας του Σαμαρά για πρωτογενές πλεόνασμα, η αλήθεια είναι ότι έρχεται 4ο Μνημόνιο και νέος γύρος εξαθλίωσης της κοινωνίας. Η δικομματική κυβέρνηση είναι μεν αποφασισμένη να περάσει πάνω από τα πτώματά μας για να σώσει το «πτώμα» του ελληνικού καπιταλισμού, αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει αν θα το καταφέρουν ή όχι δεν είναι άλλος από το ίδιο το εργατικό αλλά και το φοιτητικό κίνημα και τις αντιστάσεις που θα επιδείξουν. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να μπει άμεσα στον αγώνα για τη στήριξη της απεργίας των διοικητικών. Σε όλες τις σχολές σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα πρέπει να προχωρήσουμε σε καταλήψεις διαρκείας. Όπου αυτό δεν μπορεί να γίνει να οργανώσουμε ανοιχτές επιτροπές με όποιον συνάδελφο μας θέλει να αγωνιστεί. Οι απειλές της κυβέρνησης για ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο να αποτελέσουν αυτό στο οποίο θα «σπάσει τα μούτρα της». Να είναι αυτή σπίθα για τη μαζική ενεργοποίηση του φοιτητικού κινήματος, το οποίο αν θέλει σήμερα να είναι νικηφόρο, δεν πρέπει απλά να συνδέεται με τους εργαζόμενους και όποιον αγωνίζεται, αλλά να γίνει και ο πυροδότης μιας Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, μιας γενικευμένης εξέγερσης που θα στείλει στον αγύριστο αυτήν τη σύγχρονη χούντα, μαζί με τα μέτρα και τα Μνημόνιά της.

Καμιά απόλυση διοικητικού υπαλλήλου σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους. Αύξηση των δαπανών

Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τα δημοκρατικά δικαιώματα

Να τσακίσουμε το «κράτος έκτακτης ανάγκης» και τις φασιστικές συμμορίες

Κάτω η χούντα κυβέρνησης-τρόικας

Άμεση κατάργηση των μνημονίων. Διαγραφή του χρέους

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΛΗ