Θάνατος Αφγανού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο: ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΟΥ ΝΕΖΑΜ ΧΑΚΙΜΙ

Ο Αφγανός πρόσφυγας Νεζάμ Χακιμί πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Κορίνθου στις 4/11/2013, σύμφωνα με καταγγελία της Αφγανικής Κοινότητας. Ο έγκλειστος επί 4 μήνες μετανάστης  στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, δεν είχε καν τη στοιχειώδη θεραπεία για τον καρκίνο από τον οποίο έπασχε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Ο θάνατος του Νεζάμ Χακιμί είναι ένα ακόμα έγκλημα εκ προμελέτης, σχεδιασμένο από τη συγκυβέρνηση, που όχι μόνο αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, αλλά την κακομεταχειρίζεται με τον πιο βάναυσο, φασιστικό τρόπο. Η ίδια κυβέρνηση που στέλνει τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ και ετοιμάζεται να πάρει νέα βάρβαρα μέτρα, είναι αυτή που έχει φτιάξει τα “κέντρα κράτησης” – σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης: σήμερα για φτωχοδιάβολους μετανάστες, σύντομα ενάντια σε όσους διαμαρτύρονται, αγωνίζονται, αντιστέκονται.

Από έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υποφέρουν οι χιλιάδες μετανάστες που είναι φυλακισμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τον θάνατο και άλλων στο παρελθόν (Μοχάμαντ Χασάν, Μάμπερ Χάν και ο Ραχίλ Ζία, μετά από πτώση από το κρεβάτι του πριν από μερικές μέρες). Μεγάλο ποσοστό των μεταναστών υποφέρει από ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με τις συνθήκες έγκλεισμού τους, όπως που καταγγέλλουν και γιατροί.

Οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα κέντρα-κολαστήρια του Δένδια, του Σαμαρά και του Βενιζέλου είναι απάνθρωπες. Οι μετανάστες στοιβάζονται κατά δεκάδες μέσα σ’ έναν θάλαμο, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς θέρμανση το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι στα κοντέινερ της Αμυγδαλέζας η θερμοκρασία φτάνει στους 50 βαθμούς. Προαυλίζονται ελάχιστα, έχουν έλλειψη βασικών ειδών υγιεινής, το φαγητό είναι χάλια,  ενώ στερούνται νομικής προστασίας, διερμηνείας και ενημέρωσης για την υπόθεσή τους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ξυλοδαρμοί, η απομόνωση και η μαύρη σακούλα στο κεφάλι αποτελούν καθημερινότητα στα κέντρα κράτησης, όταν κάποιος μετανάστης διαμαρτυρηθεί ή ζητήσει δικηγόρο. Οι απεργίες πείνας και εξεγέρσεις, που ήταν αναμενόμενο να ξεσπάσουν, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, έχουν απαντηθεί με κτηνώδη καταστολή.

Η ύπαρξη των στρατοπέδων συγκέντρωσης είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος για τα ανθρώπινα, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ένα συνεχές βασανιστήριο ενάντια στους μετανάστες, μια διαρκή απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το διαρκές έγκλημα να συνεχίζεται. Ιδιαίτερη ευθύνη να κινητοποιηθούν άμεσα έχουν το εργατικό κίνημα και οι οργανώσεις του. Πρέπει να παλέψουμε έτσι ώστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης να κλείσουν, οι μετανάστες να νομιμοποιηθούν και να μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη χώρα που θέλουν να ζήσουν και να δουλέψουν.

Αθήνα, 11.11.2013

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ