Νεκρός 62χρονος οικοδόμος στην Αρίστη Ζαγορίου – Να βάλουμε τέλος στα εργοδοτικά εγκλήματα!

Τη Δευτέρα 27/5/2024 έπεσε νεκρός εν ώρα εργασίας 62χρονος οικοδόμος κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης αποχετευτικών έργων στην Αρίστη Ζαγορίου ενώ ένας ακόμα συνάδελφός του τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, οι δύο άνδρες βρισκόταν μέσα σε μία τάφρο βάθους 1,5 μέτρων, όταν τα πλαϊνά τοιχώματα υποχώρησαν και βρέθηκαν κάτω από το χώμα και τις πέτρες. Ο ένας εργάτης, με τη βοήθεια συναδέλφων που έτρεξαν για βοήθεια, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ωστόσο, ο 62χρονος δεν ήταν το ίδιο τυχερός, καθώς καταπλακώθηκε από τα μπαζα και τις πέτρες.

Άλλος ένας εργάτης νεκρός, ο 15ος οικοδόμος μέσα στο 2024 δολοφονήθηκε από την εγκληματική αδιαφορία και αναλγησία των εργοδοτών, της κυβέρνησης τη ΝΔ και του πολιτικού της προσωπικού που δεν λογαριάζουν τίποτα μπροστά στο κέρδος.  Η εργολαβική εταιρεία δεν τηρούσε κανένα μέτρο προστασίας, η Περιφέρεια Ηπείρου με τον γαλάζιο Περιφερειάρχη και οι λοιποί ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν είχαν καμία επίβλεψη στο έργο όπως έπρεπε. Μόλις την τελευταία εβδομάδα είχαμε παρόμοια εργατικά «ατυχήματα» στα Τρίκαλα, τη Λάρισα και τη Λαμία. Πρόκειται για συνειδητά εγκλήματα σε βάρος της εργατική τάξης!  Με τις ευλογίες της κυβέρνησης και τα σωρηδόν αντεργατικά μέτρα, οι εργοδότες μας αναγκάζουν να δουλεύουμε κάτω από άθλιες συνθήκες, με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για ένα ξεροκόμματο. Όλη αυτή η ασυδοσία αναπόφευκτα οδηγεί σε δυστυχήματα – δολοφονίες.

Ο νεοφιλελεύθερος θίασος με αρχηγό τον Μητσοτάκη επιχειρεί με κάθε τρόπο να καταργήσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Με τους νόμους Χατζηδάκη, Άδωνι κ.λπ. ξαναγράφει το εργατικό δίκαιο προς όφελος των εργοδοτών. Ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως το 8ωρο, η Κυριακάτικη αργία, το δικαίωμα στον συνδικαλισμό κ.ο.κ. καταστρατηγούνται, ενώ οι επιχειρήσεις αφήνονται ανεξέλεγκτες να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας στους χώρους δουλειάς για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Ως εδώ! Να τους σταματήσουμε με τους αγώνες μας. Με την ενότητα και την αυτοοργάνωση μας πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στην βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επίθεση κυβέρνησης- εργοδοτών. Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να υπερασπιστούμε, εμείς οι ίδιοι, τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τη ζωή μας.

Ως Αντεπίθεση των Εργαζομένων Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου που έχασε την ζωή του. Απαιτούμε την άμεση και παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων γι’ αυτό το εργατικό έγκλημα.