ΣΣΠ: Αλληλεγγύη στους αγωνιστές της Αργεντινής και των ΗΠΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Όσο το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην βαθιά δομική του κρίση, τόσο οι συνέπειες της φέρνουν την ανθρωπότητα σε τεράστιο κίνδυνο. Η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η εξαθλίωση, ο πληθωρισμός, ο πόλεμος χτυπούν καθημερινά τους εργαζόμενους, την νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα παγκοσμίως. Αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει να πυροδοτεί ένα γιγαντιαίο κύμα κινητοποιήσεων παγκοσμίως εναντία στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις των πλουσίων και στις  πολιτικές της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων, του πολέμου και κυρίως ενάντια στην γενοκτονία των Παλαιστινίων από το δολοφονικό σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ.

Στην Αργεντινή έχει ξεσπάσει ένα σημαντικό κίνημα με αφορμή την πρωτοφανή και «ιστορική» επίθεση του αργεντινού προέδρου Μιλέι στα εθνικά πανεπιστήμια. Οι διαδηλώσεις έχουν πλημμυρίσει ολόκληρη την χώρα με τον αριθμό των διαδηλωτών να ξεπερνά το 1.000.000 σε όλη τη χώρα. Η ίδια κυβέρνηση που στην αρχή της θητείας της έβαλε λουκέτα σε μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία, τώρα σπεύδει να χτυπήσει την ήδη υποχρηματοδοτούμενη εκπαίδευση. Η νέα επίθεση έχει ήδη οδηγήσει σε περικοπές μισθών των καθηγητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού και έχει ως απώτερο σκοπό την εφαρμογή διδάκτρων και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Ο προϋπολογισμός του 2024 για τα εθνικά πανεπιστήμια παρέμεινε καθηλωμένος στα ίδια δεδομένα με αυτόν του 2023 παρά την αύξηση του πληθωρισμού κατά 288%. Οι προκλητικές δηλώσεις του ακραία νεοφιλελεύθερου Μιλέι που  αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατή η αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία έρχονται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του μόλις μια εβδομάδα πριν ανακοίνωσε επένδυση 650 εκατομμυρίων δολαρίων για απαρχαιωμένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς ηλικίας 40 ετών. Μετά από την απεργία στις 14 Μαρτίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια ανεπαρκή αύξηση των λειτουργικών δαπανών των πανεπιστημίων κατά 70% που αντιστοιχεί μόλις στο 5,5% των συνολικών δαπανών, μια προκλητική «μεταρρύθμιση» – κοροϊδία, η οποία δεν φαίνεται να καθησυχάζει κανέναν, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζουν.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες ένα μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων, που θυμίζει τον διεθνή Μάη του ’68 και αντιπολεμικό κίνημα  για το Βιετνάμ της δεκαετίας του ’60, με επίκεντρο τους φοιτητές των 50 μεγαλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας (π.χ. Κολούμπια, Γέιλ, Πανεπιστήμια του Τέξας και της Καλιφόρνια κ.ά.). Οι φοιτητές δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, ενάντια στην σιωνιστική και ναζιστική κυβέρνηση του Νετανίαχου, αλλά και ενάντια στην εγκληματική και προκλητική στήριξη του σιωνιστικού κράτους από την κυβέρνηση Μπάιντεν των ΗΠΑ. Η πλήρης και προκλητική στήριξη της Ουάσινγκτον στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το σιωνιστικό κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, με την συνεχόμενη αποστολή εξοπλισμών και χρηματοδοτήσεων που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια, έρχεται σε αντίθεση με της συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας που βιώνουν σήμερα οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και νεολαία.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ, αλλά και των ιδίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (μέσω της έρευνας και διάφορων προγραμμάτων) στο ολοκαύτωμα του Παλαιστινιακού λαού σε συνδυασμό με την συνεχή απόπειρα συγκάλυψης αυτού του εγκλήματος από τα ΜΜΕ, κρυμμένοι πίσω από το πέπλο του αντισημιτισμού, έχουν εξοργίσει χιλιάδες φοιτητές, ανάμεσά τους και Εβραίους, που δεν διστάζουν να έρθουν αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή, ακόμα και με τη σύλληψη. Συνολικά τις 3 τελευταίες εβδομάδες οι συλλήψεις φοιτητών και καθηγητών έχουν ξεπεράσει τις 500, ενώ παράλληλα η αμερικανική κυβέρνηση οξύνει την καταστολή και σε πολλές περιπτώσεις απαντάει ακόμη και με την παρέμβαση της εθνοφρουράς. Το αποκορύφωμα μέχρι τώρα αυτής της ολοένα οξυνόμενης καταστολής αποτελεί η εκκένωση του Κολούμπια, με δεκάδες συλλήψεις και αναρίθμητες άγριες επιθέσεις της αστυνομίας προς τους αγωνιζόμενους φοιτητές. Η επίθεση αύτη όχι μόνο δεν φαίνεται να φοβίζει, αλλά αντίθετα εξοργίζει και ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τους φοιτητές και τις κινητοποιήσεις τους που συνεχώς εξαπλώνονται ακόμη και εκτός των πανεπιστημίων. Ένα κίνημα που ξεκίνησε από μόλις 70 φοιτητές του Κολούμπια έχει πυροδοτήσει μια συνολική και γενικευμένη αντίδραση ενάντια στις φιλοπόλεμες πολιτικές, αλλά και στην κυβέρνηση του Μπαϊντεν στενεύοντας τα όρια του ειδικά ενόψει των εκλογών τον Νοέμβριο του 2024. Η ίδια κατάσταση φαίνεται ότι έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, με το να εξαπλώνεται σε μια σειρά από χώρες, όπως Γαλλία, Ιταλία, Αυστραλία κ.ά.

Την ώρα που η γενοκτονία των Παλαιστινίων διανύει τον έβδομο μήνα της, οι διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δημιουργούν μια τεταμένη κατάσταση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του εξωτερικού οπού φοιτητές και εργαζόμενοι απαιτούν άμεση κατάπαυση πυρών, την λήξη του πολέμου και το άμεσο σταμάτημα της εμπλοκής των κυβερνήσεων στην σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Εναντιώνονται πλήρως με φιλοπόλεμες πολιτικές των κυβερνήσεων και διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Οι φοιτητές στην Ελλάδα δεν θα μείνουμε απλοί θεατές! Παίρνοντας έμπνευση και δείχνοντας την αλληλεγγύη μας προς τους αγωνιζόμενους φοιτητές και εργαζόμενους πρέπει να βαδίσουμε και εμείς στον ίδιο δρόμο. Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας εναντία στις πολιτικές της λιτότητας και της ακριβείας του καθεστώτος Μητσοτάκη, παλεύοντας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Να βαδίσουμε και εμείς στον ίδιο δρόμο που έχουν χαράξει οι φοιτητικοί αγώνες παγκοσμίως, εναντία στην γενοκτονία στη Γάζα, στον σιωνισμό, στον ιμπεριαλισμό και στον μιλιταρισμό και στην πολιτική του διαλύει καθημερινά τις ζωές μας.

  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
  • ΚΑΤΩ ΤΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ