Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό για τις εκλογές στο Σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού Ιωαννίνων

Ως Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους-μέλη του Σωματείου που μας στήριξαν την πρώτη φορά που συμμετείχαμε στις εκλογές του σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού στα Ιωάννινα. Δεσμευόμαστε, να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας, με ακόμη μεγαλύτερη πίστη στις δυνάμεις μας και τις δυνάμεις της Εργατικής Τάξης. Ειδικά σήμερα, που η κρίση σε όλα τα επίπεδα (οικονομική, κοινωνική, πολιτική, περιβαλλοντική) έχει οξυνθεί και κυβέρνηση/εργοδότες προσπαθούν με κάθε τρόπο να φορτώσουν τα βάρη της στους εργαζόμενους και τους φτωχούς,  κάθε κίνηση για την ανασύνθεση και ανασυγκρότηση του Σωματείου, έστω και μικρή, είναι σημαντική.

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό πήρε 51 ψήφους και εξέλεξε μία έδρα στο ΔΣ, και με 48 ψήφους εξέλεξε ένα αντιπρόσωπο στο ΕΚΙ και έναν στην Ομοσπονδία.

Συνολικά τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τα εξής: Σε παρένθεση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2022

Σύνολο ψηφισάντων: 386. Για το ΔΣ

Έγκυρα:  380

ΕΔΡΕΣ

 

Για το ΕΚΙ

Έγκυρα: 381

Αντιπρόσωποι

    ΕΚΙ

Για την Ομοσπονδία

έγκυρα: 381

Αντιπρόσωποι Π.Ο.Ε.Ε.Τ
ΔΑΣ 305 (232) 6 (7) 302 (222) 7 (5) 302 (222) 3 (2)
Αντεπίθεση των Εργαζομένων 51  (-) 1 (-) 48  (-) 1 (-) 48 (-)

 

1(-)
Ταξική Πορεία 24 (11) 0 (0) 29 (11) 0 (0) 29 (11) 0 (0)
Λάντζα     (14) (0) (14) (0) (14) (0)
Λευκά 0 1

Τα αποτελέσματα των εκλογών του σωματείου που διεξήχθησαν από τις 24/4 έως τις 28/4 δείχνουν την αναγνώριση όλης της σκληρής δουλειάς, των παρεμβάσεων και των αγώνων στους οποίους οργάνωσε/συμμετείχε με όλες της της δυνάμεις, η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό όλο το προηγούμενο διάστημα. Για πρώτη φορά εκλέγουμε εκπρόσωπο στη διοίκηση του Σωματείου αλλά και στα δευτεροβάθμια όργανα, δηλαδή το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία (ΠΟΕΕΤ).

Αυτή η ποιοτική αναβάθμιση, φιλοδοξούμε να έχει πολλαπλά οφέλη για το Σωματείο μας, τους εργαζόμενους του κλάδου και τους αγώνες τους, το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα. Παλεύοντας με τους εργαζόμενους του κλάδου, με μπροστάρηδες τους διανομείς φαγητού που αγωνίζονται μέσω της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Ιωαννίνων εδώ και 3 χρόνια με διάρκεια (ακολουθώντας το παράδειγμα της Επιτροπής Αγώνα διανομέων Θεσσαλονίκης) κερδίσαμε συμβάσεις αορίστου χρόνου, δεδουλευμένα, πήραμε πίσω  απολύσεις, αποδείξαμε στην πράξη πως οι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι.

Αγώνας για την πραγματική αναγέννηση  και ενίσχυση του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού Ιωαννίνων. Για να ξαναγίνει εργαλείο αγώνα στα χέρια των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ ΚΚΕ),που ως τώρα κατείχε την απόλυτη πλειοψηφία στο Σωματείο, ότι οι εκλογές θα γίνονταν με «ανοιχτά μητρώα» εγείρει ερωτηματικά για την ποιοτική ενίσχυση του Σωματείου που προσδοκούσαν τα μέλη της ΔΑΣ. Σχεδόν το 1/2  των ψηφισάντων ήταν νέες εγγραφές, γεγονός που αποδεικνύει την αποδυνάμωση του Σωματείου τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων χρόνων υπήρχαν δυσκολίες στην διαθεσιμότητα της Διοίκησης για να προσέλθουν οι εργαζόμενοι στο Σωματείο και να γραφτούν. Κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας δεν έλειψαν και οι προσπάθειες που ενδεχόμενα να αλλοίωσαν και το αποτέλεσμα. Έλεγχος για το ποιος είναι εργαζόμενος και ποιος δεν είναι γίνονταν μόνο προς τους ψηφοφόρους της Αντεπίθεσης και της Ταξικής Πορείας και όχι προς όλους όπως θα έπρεπε. Τις δύο τελευταίες μέρες των εκλογών, δεν δίνονταν από την εφορευτική επιτροπή όλα τα ψηφοδέλτια με τη δικαιολογία ότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη στα χέρια τους ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, αδυνατίζοντας τη μυστική, δημοκρατική διαδικασία των εκλογών .

Ως Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό δεσμευόμαστε ότι  θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο Σωματείο, για να γίνει πλειοψηφία μια άλλη πολιτική, πραγματικά αποτελεσματική, μαχητική, αντικαπιταλιστική.

Ενάντια σε κάθε αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, ενάντια σε κάθε νεοφιλελεύθερη επίθεση που υπονομεύει και καταργεί τα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην Απεργία της Πρωτομαγιάς, να διεκδικήσουμε μαζί την κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη-Άδωνι που κατακρεουργούν το οχτάωρο και τον πυρήνα των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Στηρίζουμε την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων και τον αγώνα για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου στην efood.