Κάτω η ακρίβεια και οι μισθοί πείνας – Κυβέρνηση υποκριτών: Όλοι στην Απεργία, 17 Απρίλη

Αθήνα: 10:30, Πλ. Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 10:30, Εγνατία με Αγίας Σοφίας

Ιωάννινα: 10:30, Εργατικό Κέντρο

Πάτρα:  10:30 Εργατικό Κέντρο, προσυγκέντρωση Παράρτημα 10:00

Η καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών στις 4 Απριλίου επιχείρησε να διαψεύσει την πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την έκταση της φτώχειας, της ανισότητας και της υλικής στέρησης στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι έχει επιτευχθεί υψηλή ανάπτυξη, αύξηση μισθών και μείωση ανεργίας χωρίς διεύρυνση ανισοτήτων! Χωρίς ντροπή ψεύδονται την ίδια ώρα που αποκαλύπτεται ότι σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στην προτελευταία θέση στην κατάταξη των 27 χωρών της ΕΕ, μόλις πάνω από τη Βουλγαρία, με προοπτικές σύντομα να βρίσκεται τελευταία!

Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν όλη την κοινωνία και να “φτιασιδώσουν” την εγκληματική πολιτική τους νομοθετώντας μια αύξηση – κοροϊδία του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά από 1η Απριλίου. Με αυτόν τρόπο ο κατώτατος μισθός φτάνει ονομαστικά και μόνο στο ύψος περίπου του κατώτατου μισθού στην προ μνημονίων εποχή ενώ σε πραγματικές τιμές είναι μισθός εξαθλίωσης που τελειώνει στα μισά του μήνα γιατί τον κατατρώγουν η ακρίβεια που καλπάζει και οι ιδιωτικοποιήσεις. Αδιαφορούν προκλητικά για τις επιπτώσεις της ακρίβειας, την εξάπλωση της φτώχειας και εξαθλίωσης. Ανατιμήσεις πάνω από 40% σε βασικά είδη διατροφής, σε λογαριασμούς ενέργειας και ενοίκια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επισιτιστική και στεγαστική κρίση. Την ίδια ώρα τα καθαρά κέρδη των εταιριών ενέργειας τριπλασιάστηκαν σε σχέση με την περίοδο 2018-2021.

Αδίστακτοι άρπαγες!

Συνεχίζουν την φοροληστεία που τροφοδοτείται από την ακρίβεια. Τα φορολογικά έσοδα “υπεραποδίδουν” και πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ μόνο και μόνο για να χρηματοδοτούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και την αποπληρωμή των μνημονιακών δανείων που διαιωνίζουν το καθεστώς αποικίας χρέους στη χώρα.

Καταστρέφουν, απαξιώνουν και ιδιωτικοποιούν Υγεία – Παιδεία – Κοινωνική Ασφάλιση. Θεσπίζουν απογευματινά χειρουργεία με νόμιμο “φακελάκι” σε νοσοκομεία που αδυνατούν να λειτουργήσουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης, καταπατούν το Σύνταγμα και ψηφίζουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μετατρέπουν το Λύκειο σε εξεταστική γαλέρα αποκλείοντας τα παιδιά των φτωχών που δεν μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια, επιχειρούν να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης με τους “ατομικούς κουμπαράδες” για να τη δώσουν βορρά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Η διαχείρισή τους στην οικονομία αφήνει ερείπια. Αδιαφορούν ή και ενισχύουν την καταστροφή της παραγωγικής βάσης. ΛΑΡΚΟ, Γιούλα, Sonoco, Delica είναι τα πιο πρόσφατα “λουκέτα” σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες. Η ψευδεπίγραφή τους “ανάπτυξη” σημαίνει κερδοσκοπία στα ακίνητα με τον κίνδυνο μιας νέας “φούσκας”, παρασιτισμό και λεηλασία κρατικού χρήματος από επιτήδειους, “ημέτερους” και funds και σε καμία περίπτωση παραγωγική ανασυγκρότηση και νέες θέσεις εργασίας. Το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό συσσωρεύεται απειλώντας με νέες, βαθιές κρίσεις.

Μας οδηγούν από τη μία καταστροφή στην άλλη αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τα εγκλήματα σε Τέμπη, Θεσσαλία, Έβρο είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών, της εξαχρείωσης του κρατικού μηχανισμού.

Κάθε λίγους μήνες ζούμε νέα “Τέμπη” στους χώρους δουλειάς: 182 εργαζόμενοι νεκροί σε ώρα εργασίας για το 2023, θύματα του στυγνού εκβιασμού που επιβάλλουν οι εργοδότες με τις πλάτες της κυβέρνησης, και η μακάβρια λίστα συνεχίζεται και το 2024… Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη – Γεωργιάδη, της απαξίωσης της Επιθεώρησης Εργασίας και της αποχαλίνωσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Στήνουν ένα αφόρητο καθεστώς, ένα μαύρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Αυτή είναι η ουσία του διαρκούς περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας, των διαδηλώσεων, των συνδικαλιστικών διώξεων όπως στους εκπαιδευτικούς, του νομικού σκοταδισμού με τους νέους ποινικούς κώδικες, της καταπάτησης του Άρθρου 16. Βασίζονται στην καταστολή, στα δόγματα περί «παραβατικότητας» και «ατομικής ευθύνης» όλων των «από κάτω», των πιο φτωχών και αδύναμων, ενώ για την ελίτ και τους υπηρέτες της βασιλεύει η ασυδοσία και ατιμωρησία, και εκπέμπεται κάθε ανομία και εγκληματικότητα, ανηθικότητα και βρωμιά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ στη σφαγή των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας αφειδώς τους δολοφόνους σιωνιστές του Ισραήλ. Στέκει από τους πιο «πρόθυμους» στα τυχοδιωκτικά, πολεμικά σχέδια (φρεγάτα στην Ερυθρά, υποστήριξη του μισο-φασιστικού καθεστώτος Ζελένσκι). Η αιμορραγία δεκάδων δισ. για εξοπλισμούς, ώστε ο ελληνικός καπιταλισμός να παραμείνει ευνοούμενος και μπροστάρης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είναι η άλλη όψη της μείωσης των εισοδημάτων και της φτώχειας για τον λαό.

Ως εδώ! Να τους σταματήσουμε με τους αγώνες μας!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι άτρωτη, το αντίθετο. Είναι δεσμευμένη στο καταστροφικό της πρόγραμμα και πολύ επικίνδυνη, αλλά η ενότητά της είναι εύθραυστη λόγω της πλήρους απόρριψης της πολιτικής της. Χρειάζεται όμως ένας αποφασισμένος αντίπαλος για να την ανατρέψει αυτήν και κυρίως την πολιτική της στο δρόμο, όχι με λόγια στη Βουλή. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κόμματα που ψήφισαν μνημόνια ή ζητάνε “ανάθεση” από τους εργαζόμενους για να κάνουν “αντιπολίτευση” για λογαριασμό τους.

Με τις δικές μας δυνάμεις και δέσμευση στον αγώνα διαρκείας να πιάσουμε το νήμα των κινητοποιήσεων και να συνεχίσουμε! Η οργή που εκφράστηκε σε δύο μήνες φοιτητικών κινητοποιήσεων, αγροτικού ξεσηκωμού και πανεργατικής απεργίας στις 28/2 δεν έχει κοπάσει. Πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή, ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων διαρκείας, με απεργίες – καταλήψεις – διαδηλώσεις.

Με ενότητα και κοινούς αγώνες των εργαζομένων. Να ξεπεράσουμε τη διασπαστική λογική των σημερινών συνδικαλιστικών ηγεσιών που αρνούνται να οργανώσουν κοινές κινητοποιήσεις ή καλούν σε διαφορετικό μέρος και ώρα. Για την ενοποίηση με τους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων στην Ευρώπη ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια, τον πόλεμο, για μια Ευρώπη των Εργαζομένων.

Με την οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς. Να χτίσουμε την αντίστασή μας ενάντια στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης, την εργοδοτική ασυδοσία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Να συσπειρωθούμε σε ομάδες διεκδίκησης και να σταθεροποιήσουμε ένα μέτωπο αγώνα. Να κάνουμε τα σωματεία όργανα πάλης που θα προετοιμάζουν κινητοποιήσεις και όχι γραφειοκρατικούς μηχανισμούς – σφραγίδες μόνο για την εκλογή αντιπροσώπων στα συνέδρια της ΓΣΕΕ.

Παλεύουμε για:

  • Κατάργηση των αντεργατικών εκτρωμάτων Γεωργιάδη και Χατζηδάκη
  • Μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας
  • Δημόσια και δωρεάν Υγεία – Παιδεία – Κοινωνική Ασφάλιση
  • Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, κρατικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των τομέων κλειδιών της οικονομίας και των επιχειρήσεων που απολύουν. Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο – να πληρώσουν οι πλούσιοι
  • Διάλυση της αντιδραστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Καμία στήριξη-συνεργασία. Διάλυση του αντιδραστικού «άξονα». Να κλείσουν οι βάσεις. Πόλεμο στον πόλεμο των Ιμπεριαλιστών ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ.