OΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ! – Προκήρυξη της Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συνάδελφοι-ισσες

Μέσα από τις Γενικές συνελεύσεις μας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε απεργία Διαρκείας ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις μας και τον «ξαφνικό θάνατο» των σχολείων μας. Η απεργία μας αυτή έρχεται μετά από τέσσερα περίπου χρόνια εφαρμογής των μνημονίων και αφού έχουμε υποστεί μεγάλες μειώσεις στους μισθούς μας και η Δημόσια Εκπαίδευση έχει σχεδόν χρεοκοπήσει μέσω της δραματικής μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού. Το καλοκαίρι η κυβέρνηση έστησε ένα μηχανισμό μαζικών απολύσεών μας, με πρώτα θύματα τους συναδέλφους μας στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Κυβέρνηση και τρόικα με τα απανωτά μνημόνια κατάφεραν το εντελώς αντίθετο από αυτό που ευαγγελίζονταν, ότι δηλαδή θα μας σώσουν από την οικονομική κρίση του συστήματός τους. Μετέτρεψαν την ελληνική οικονομία σε ένα κουφάρι που ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Τα κλεισίματα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, η καλπάζουσα ανεργία, το χρέος που αυξάνεται, η ύφεση που παραμένει, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των μνημονίων. Τώρα επιχειρούν να προσαρμόσουν σε αυτήν την κατάσταση και το δημόσιο τομέα. Δεν έχουν λόγο να μορφώσουν τη νεολαία όταν είναι κατά 65% περίπου άνεργη, οι δαπάνες για υγεία και εκπαίδευση είναι για τους αγριάνθρωπους της αγορά και τους σύγχρονους «μαυραγορίτες» περιττή σπατάλη. Γι’ αυτό είναι παραμύθια τα λεγόμενα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ότι οι διαθεσιμότητες δεν θα είναι απολύσεις, ότι θα σταματήσουν στις 150.000, που αποτελεί και δέσμευσή τους. Το κράτος πρόνοιας, σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους θα συρρικνωθούν στο μισό και παραπάνω.

Από την άλλη κάθε τομέας του κράτους πρόνοιας και κοινωφελών οργανισμών πρέπει να παραδοθεί στους ιδιώτες για γρήγορο και εύκολο πλουτισμό. Ιδιωτικοποιούν τα πάντα. Η καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, η παράδοση κομματιών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο και λειτουργία της εναπομένουσας δημόσιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (βλέπε δίδακτρα στην τριτοβάθμια, εξοντωτικά ποσά για φροντιστήρια στο Λύκειο) είναι οι περίφημες «μεταρρυθμίσεις» τους. Η εκπαίδευση από δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε προνόμιο των λίγων και εκλεκτών που θα μπορούν να πληρώνουν.

Για την κυβέρνηση και την τρόικα είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική και γι’ αυτό παρά την κοινωνική απομόνωσή τους (φαίνεται και στα τελευταία γκάλοπ) θα επιμείνουν σε αυτή. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πρέπει να απαντήσουμε με οργάνωση της απεργίας μας με επιτροπές αγώνα και ενεργή συμμετοχή μας σε αυτές. Να απαντήσουμε δημιουργώντας με κορμό την απεργία μας έναν πλατύτερο αγώνα σε ενότητα με τους δασκάλους, γονείς, μαθητές, φοιτητές, υπαλλήλους Πανεπιστημίων, νοσοκομειακούς, εργαζόμενους στους Δήμους. Οι Επιτροπές Αγώνα που βγάλαμε μέσα από τις Συνελεύσεις μας πρέπει να έχουν ως καθήκοντα: την οργάνωση της απεργίας και του αγώνα, την έκδοση ενημερωτικού και προπαγανδιστικού υλικού (πανό, αφίσες, γράμμα στους μαθητές-γονείς), την ενημέρωση των συναδέλφων, την τόνωση της αγωνιστικότητας- μαχητικότητάς μας, την ενημέρωση μαθητών-γονιών και το κάλεσμα σε κοινό αγώνα. Οι Επιτροπές Αγώνα πρέπει να επισκεφτούν τους εργαζόμενους νοσοκομείων, Δήμων και να καλλιεργήσουν την ενότητα καλώντας σε κοινές κινητοποιήσεις, τοπικά και πανελλαδικά. Να ενημερώνουν τη γειτονιά, τους ανέργους και τους άλλους εργαζόμενους, να τους καλούν στις κινητοποιήσεις, πορείες, καταλήψεις. Τέλος οι Επιτροπές Αγώνα πρέπει να συντονιστούν σε κάθε πόλη και πανελλαδικά. Με τις Επιτροπές Αγώνα και τις Απεργιακές Επιτροπές μπορούμε να έχουμε τον αγώνα στα χέρια μας, ώστε να μπορούμε να τον ελέγχουμε και να τον διαφυλάξουμε από φαινόμενα ξεπουλήματος σαν αυτά του περασμένου Μάη.

Ο αγώνας μας θα είναι σκληρός! Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να τον συκοφαντήσει, να τον απομονώσει και να τον χτυπήσει. Απέναντι σε αυτά πρέπει να αντιτάξουμε την αποφασιστικότητά μας, την πίστη στις δυνάμεις μας, την ενότητα και την οργάνωσή μας μέσα από τις επιτροπές αγώνα και τις απεργιακές επιτροπές. Ακόμα περισσότερο με την προώθηση του κοινού αγώνα με μαθητές, άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φοιτητές, γονείς μπορούμε να την απομονώσουμε εμείς, να την εξαναγκάσουμε σε υποχώρηση. Διεκδικούμε:

Να μην απολυθεί κανείς (μόνιμος και αναπληρωτής)

Να καταργηθεί ο πολυνόμος του Ιουνίου

Να μην ανοίξει κανένα σχολείο αν δεν επιστρέψουν οι εκπ/κοί των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ στα σχολεία τους

Να μην περάσει ο νόμος για το «νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο»

Κανένα παιδί έξω από το σχολείο. Δημόσια Δωρεάν παιδεία για όλους

Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να προχωρήσουμε στη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για να καταργηθούν τα μνημόνια, να πέσει η κυβέρνηση, να φύγει η τρόικα, να διαγραφεί το χρέος.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

e-mail: [email protected]