Η ΟΚΔΕ στις Ευρωεκλογές – Αγώνας Διαρκείας ως την Ανατροπή

Αθήνα, 2.4.2024

H Oργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας θα συμμετάσχει αυτόνομα στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, προτάσσοντας την ανάγκη και μια πολιτική ενός Σχεδίου Αγώνων και μιας Αριστεράς Επαναστατικής. Ώστε οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία να σπάσουν το σημερινό ζοφερό αδιέξοδο.

Φτώχεια, Ιδιωτικοποιήσεις, Πόλεμος…

ΑΓΩΝΑΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ της ΝΔ του Μητσοτάκη

Παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης και σχεδόν όλων των ΜΜΕ, η κρίση βαθαίνει σε όλα τα επίπεδα, επιδεινούμενη από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης.

– Στην οικονομία, οι παραγωγικοί τομείς εξασθενίζουν διαρκώς, το δημόσιο και (ακόμα πιο γρήγορα) το ιδιωτικό χρέος, το χρέος των ασφαλιστικών ταμείων αυξάνονται ασταμάτητα. Το μοντέλο της «ανάπτυξης» είναι απόλυτα σαθρό: λεηλασία του κρατικού χρήματος από κεφάλαιο και «ημέτερους», κερδοσκοπία, ακίνητα, τζόγος… Αποκαλυπτική η κατρακύλα του ΑΕΠ στην προτελευταία θέση της ΕΕ-27 (τελευταία η Βουλγαρία).

– Ακρίβεια / Μείωση των πραγματικών μισθών, Ιδιωτικοποιήσεις, Αντεργατικοί νόμοι έχουν εκτινάξει τις ανισότητες, εξαπλώνουν διαρκώς τη φτώχεια και εξαθλίωση. Ο μισθός τελειώνει στα μισά του μήνα, οι εργαζόμενοι παραδίδονται στην υπερεκμετάλλευση και θυσιάζονται σε «ατυχήματα»-δολοφονίες. Όμως για τις τράπεζες και επιχειρήσεις, τους καπιταλιστές και πλούσιους παρέχονται άφθονες επιδοτήσεις (φοροαπαλλαγές, Ταμείο Ανάπτυξης κ.λπ.) και τα υπερκέρδη τους αυξάνονται προκλητικά.

– Εμπορευματοποίηση της Υγείας (διάλυση ΕΣΥ, «νόμιμο φακελάκι» κ.λπ.), της Παιδείας (ιδιωτικά πανεπιστήμια, γενίκευση διδάκτρων, εξεταστικό σφαγείο του Νέου Λυκείου κ.λπ.), της Ενέργειας, του Νερού κ.λπ. καθώς και η στεγαστική κρίση, αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας στα ακίνητα, επιβάλλουν έναν σκληρό ταξικό αποκλεισμό από τα πιο βασικά κοινωνικά αγαθά.

– Τέμπη, πλημμύρες, πυρκαγιές: μαζικές καταστροφές και εγκλήματα που συσσωρεύονται και ξεσπάνε εξαιτίας της πλήρους εγκατάλειψης των βασικών υποδομών/αναγκών, της ιδιωτικοποίησης και αρπαγής των πάντων, της εξαχρείωσης του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού.

– Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ στη σφαγή των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας αφειδώς τους δολοφόνους σιωνιστές του Ισραήλ. Στέκει από τους πιο «πρόθυμους» στα τυχοδιωκτικά, πολεμικά σχέδια (φρεγάτα στην Ερυθρά, υποστήριξη του μισο-φασιστικού καθεστώτος Ζελένσκι). Η αιμορραγία δεκάδων δισ. για εξοπλισμούς, ώστε ο ελληνικός καπιταλισμός να παραμείνει ευνοούμενος και μπροστάρης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είναι η άλλη όψη της μείωσης των εισοδημάτων και της φτώχειας για τον λαό.

Ενάντια σε Καταστολή και Πολιτική Σήψη

Αυτές οι πολιτικές έχουν διαμορφώσει:

α) Ένα αφόρητο καθεστώς, με κύριο όπλο ένα μαύρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Το λεγόμενο «Κράτος Δικαίου», καραμέλα των αστικών δυνάμεων και της ελίτ των Βρυξελών, είναι η κωδική ονομασία αυτού του κράτους, που συστηματικά προχωράει μια προληπτική αντεπανάσταση. Αυτή είναι η ουσία του διαρκούς περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας, του συνδικαλισμού, των διαδηλώσεων… του νομικού σκοταδισμού (νέοι ποινικοί κώδικες, απροσχημάτιστη ταξική λειτουργία της αστικής δικαιοσύνης)… της καταπάτησης του Άρθρου 16. Η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού κάνει όλες τις αστικές δυνάμεις να βασίζονται στην καταστολή, στα δόγματα περί «παραβατικότητας» και «ατομικής ευθύνης» όλων των «από κάτω», των πιο φτωχών και αδύναμων, ενώ για την ελίτ και τους υπηρέτες της βασιλεύει η ασυδοσία και ατιμωρησία.

β) Μια νοσηρή κατάσταση, όπου από τις «κορυφές» της κυβέρνησης και της ελίτ εκπέμπεται κάθε ανομία και εγκληματικότητα, ανηθικότητα και βρωμιά. Μια κρίση όλων των αξιών, με αιχμή του δόρατος έναν δηλητηριώδη, επιθετικό «δικαιωματισμό». Η εμπορευματοποίηση γυναικών και παιδιών με πρόσχημα την «καταπολέμηση των διακρίσεων» είναι από τα πρώτα επεισόδια μιας πορείας που απειλεί την κοινωνία με αποσύνθεση.

ΜΑΥΡΟ στα Δεκανίκια του συστήματος

Εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα και νεολαία πρέπει να αποτελειώσουν τους νεοφιλελεύθερους δήθεν «Προοδευτικούς»: το σεσημασμένο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ του επιχειρηματία Κασσελάκη, τη μνημονιακή Νέα Αριστερά που ξεβράστηκε απ’ αυτόν. Το μόνο που μπορούν να προσφέρουν, είναι η αναπηρία τους απέναντι στη Δεξιά. Έτσι έστρωσαν τον δρόμο στον Μητσοτάκη, έπειτα τον βοήθησαν με την ουσιαστική συμφωνία τους σε Μνημόνια, Ιδιωτικοποιήσεις, αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα.

Παλεύουμε για τη συντριβή των Ακροδεξιών (Ελλ. Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες). Γραφικοί και γελοίοι, παραμένουν ένα επικίνδυνο συμπλήρωμα για μια διαρκή μετατόπιση προς τα δεξιά. Λανσάρονται ως αντισυστημικοί για να αποτελέσουν εφεδρεία για το χτύπημα του εργατικού κινήματος.

 

Ενάντια στο Ευρώ και στην ΕΕ

Των Πλουσίων, της Καταστολής, του Πολέμου

Ενώ οι ευρωπαϊκές οικονομίες σαρώνονται (συρρίκνωση βιομηχανίας, κρίση πρωτογενούς τομέα κ.ά.), οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έχουν αποφασίσει μια αντιδραστική πορεία χωρίς επιστροφή. Είναι ο μονόδρομός τους απέναντι στην ιστορική υποβάθμισή τους, στους ανταγωνισμούς με ΗΠΑ, Ρωσία-Κίνα και άλλες ισχυρές δυνάμεις.

Ευρώ και ΕΕ, οι δυνάμεις που τα υπηρετούν (Μακρόν στη Γαλλία, Μελόνι στην Ιταλία, κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία κ.ά.) έχουν γίνει συνώνυμα μιας πανευρωπαϊκής αντεπανάστασης:

– Φτωχοποίηση και τσάκισμα των εργαζομένων: ακρίβεια, ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση εργασιακών σχέσεων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων κ.λπ.

– Αυταρχικές «Δημοκρατίες των Πλουσίων», βοναπαρτιστικά καθεστώτα, που κυβερνούν παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα και βιάζοντας τη λαϊκή βούληση, με καταστολή, με διαρκή κοινοβουλευτικά και πολιτικά πραξικοπήματα.

– Κτηνώδης ρατσισμός, που δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες και τούς θέλει δούλους, εργάτες και ανθρώπους «δεύτερης κατηγορίας». Για να διαιρεί και να χτυπάει τους εργαζόμενους, να δηλητηριάζει τις κοινωνίες με ξενοφοβία και ρατσισμό.

– Διαρκής χειροτέρευσή της περιβαλλοντικής καταστροφής, με τις καταστροφικές πολιτικές της ψεύτικης «πράσινης μετάβασης» (μια τεράστια επιδότηση στο μεγάλο κεφάλαιο).

– Η απειλή του Πολέμου σκιάζει όλο και πιο βαριά τους λαούς. Η λυσσασμένη απόφαση των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών να ηττηθεί η Ρωσία, έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε προγεφύρωμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Η στροφή σε έναν όλο και πιο σκληρό μιλιταρισμό, στις κραυγές ο πληθυσμός «να ετοιμάζεται για πόλεμο», στις εξοπλιστικές δαπάνες απειλούν με ολοκαύτωμα.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

των Κοινών Αγώνων των Εργαζομένων, του ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ

Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αυταπάτη για «μεταρρύθμιση» ή βελτίωση αυτού του αντιδραστικού στρατηγείου. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει από πρώτο χέρι τα Μνημόνια, το καθεστώς Αποικίας Χρέους στο όνομα των ευρωπαίων δανειστών και «εταίρων». Προς τα εκεί κατατρακυλάνε η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία σε όλη την ήπειρο.

Οι αστικές δυνάμεις από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και τη Νέα Αριστερά, συναγωνίζονται ποια είναι πιο αυθεντικά «ευρωπαϊκή» για να υπηρετήσει αυτή την στρατηγική. Οι ρεφορμιστές του ΚΚΕ έχουν παραπέμψει τη ρήξη με Ευρώ-ΕΕ στις καλένδες (όπως και οτιδήποτε πέρα από την εκλογική ενίσχυσή τους). Το ίδιο η συμβιβασμένη, αστικοποιημένη ευρωπαϊκή «αριστερά», που έχει υποκύψει στον ρεφορμισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και τον κυβερνητισμό στο όνομα του «μικρότερου κακού» και των «πλατιών αντιδεξιών μετώπων».

Μόνη διέξοδος είναι να βγούμε από Ευρώ-ΕΕ, απαραίτητο βήμα για να αποφασίζει ο ελληνικός λαός για τον εαυτό του, για την εφαρμογή ενός προγράμματος ενάντια στα Μνημόνια Διαρκείας. Η πάλη για τη διάλυση αυτών των ενώσεων των καπιταλιστών και ιμπεριαλιστών, δεν σημαίνει απομονωτισμό – αλλά συντονισμό και ενοποίηση με τους αγώνες σε όλη την Ευρώπη (απεργίες, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις αντιπολεμικές και σε αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη κ.λπ.), με στόχο μια Ευρώπη των Εργαζομένων.

Ενάντια στο Αδιέξοδο του πολιτικού σκηνικού

Οι Χούντες δεν πέφτουν με λόγια στη Βουλή

ΜΕ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ

Η «κυριαρχία Μητσοτάκη» είναι ένας μύθος, που προέκυψε μόνο από το αδιέξοδο που δημιούργησε η δικαιολογημένη λαϊκή αηδία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δυσαρέσκεια, που ξεκίνησε υπόγεια και με εκρήξεις, φουντώνει – αδιάψευστος μάρτυρας και προάγγελος εξελίξεων το πρόσφατο μεγάλο φοιτητικό κίνημα και η ανεπιτυχής προσπάθεια του Μητσοτάκη να «μπαζώσει» το έγκλημα των Τεμπών.

Για να νικήσουν οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Είναι αδιέξοδη και καταστροφική η πολιτική του ΚΚΕ, που διασπά, καθηλώνει ή σαμποτάρει τους αγώνες (πρόσφατο παράδειγμα οι φοιτητές), αρνείται την κλιμάκωση με αιτήματα-αιχμές (π.χ. για την εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων), προχωράει όλο και πιο συντηρητικά και νομιμόφρονα, θέλοντας όλα να καταλήγουν σε μια ψήφο διαμαρτυρίας.

Το ίδιο αδιέξοδη είναι η προσκόλληση στην αστική πολιτική του ΜέΡΑ25. Η ανακύκλωση, ξανά και ξανά, εκλογικίστικων συγκολλήσεων που «ενώνονται» μόνο μπροστά στις κάλπες.

Χρειάζεται μια πολιτική ενότητας και οργάνωσης των εργαζομένων, ταξικής ανεξαρτησίας, αποφασιστικής ανάπτυξης των αγώνων. Μια Αριστερά Επαναστατική, που δεν θα υποκλίνεται ούτε στο ΤΙΝΑ (δεν υπάρχει εναλλακτική) ούτε στον κάλπικο αστικό νεοφιλελεύθερο δικαιωματισμό των «ταυτοτήτων». Που θα παλεύει για την αναγέννηση της επαναστατικής προοπτικής, του Σοσιαλισμού.

Στηρίξτε-Ψηφίστε το ευρωψηφοδέλτιο της ΟΚΔΕ. Όπου συμμετέχουν αγωνιστές εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, νέοι, που παλεύουν καθημερινά γι’ αυτή την πολιτική. Για την αναγκαία αλλαγή συσχετισμών και πορείας μέσα στο κίνημα και στους αγώνες, για την πραγματική ενίσχυση και τη νίκη τους.