Μαθητική Αντεπίθεση: Αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας

Στις αρχές του Μάρτη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η ψήφιση και εφαρμογή του σημαίνει ολέθριες συνέπειες για τους μαθητές και την νεολαία. Με βάση προηγούμενων νόμων και διατάξεων (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων κ.λπ.) θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ταξικός αποκλεισμός των φτωχότερων από την εκπαίδευση. Το «Εθνικό Απολυτήριο», που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση φέτος, μετατρέπει το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο-κάτεργο. Οι πανελλαδικές εξετάσεις και τα πολύωρα φροντιστήρια θα επεκταθούν και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, καθώς ο βαθμός των ενδοσχολικών εξετάσεων θα μετράει για την εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ. Όποιος μαθητής δεν έχει αρκετά λεφτά να χρυσοπληρώσει φροντιστήρια, θα αποκλείεται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με μόνη επιλογή η μαύρη-ανειδίκευτη εργασία. Αν κάποιος καταφέρει να ξεπεράσει τον Γολγοθά των πανελληνίων, θα εισαχθεί σε ένα Πανεπιστήμιο ρημαγμένο από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Επιπλέον φέρνει α) Συγχωνεύσεις τμημάτων (ΔΠΘ, ΔΙΠΑΕ) β) οικονομική «αυτοτέλεια» των ΑΕΙ, όπου τα τμήματα θα δέχονται ακόμη λιγότερη χρηματοδότηση από το κράτος, οδηγώντας τα στην αναζήτησή της από τους «πελάτες-φοιτητές τους», το οποίο σημαίνει γενίκευση των διδάκτρων παντού! γ) Ακόμη και αυτή η ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση, θα δίνεται μόνο αν τα Πανεπιστήμια τηρούν κάθε μέτρο των δυσβάσταχτων αξιολογήσεων, ενώ από την άλλη, για τα ιδιωτικά ΑΕΙ δεν θα υπάρχει καμία αξιολόγηση!

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη (με την στήριξη των μνημονικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) είναι αποφασισμένη να τελειώνει μια για πάντα με τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Πασχίζουν με βίαιο τρόπο να προσαρμόσουν τις ανάγκες, τις σπουδές και το μέλλον μας στην χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Καμία απολύτως ανάγκη δεν έχουν από ειδικευμένους επιστήμονες, παρά μόνο από ανειδίκευτους και χαμηλόμισθους εργάτες. Βασίζονται όλο και περισσότερο στην αρπαγή και την κερδοσκοπία. Για αυτό ξεπουλάνε και ιδιωτικοποιούν χωρίς ντροπή κάθε τι δημόσιο και δωρεάν (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, υποδομές κ.λπ.), ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται πλημύρες, πυρκαγιές, Τέμπη κλπ.

Είναι ώρα να ακουστούμε εμείς. Δεν θα δεχτούμε να θυσιαστούμε ούτε εμείς ούτε τα διακαιώματά μας στο βωμό του κέρδους. Ο αγώνας όμως έχει απαιτήσεις. Γιατί δεν αντιπαλεύουμε έναν ακόμα νόμο αλλά ένα ολόκληρο καθεστώς. Μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκονται η ΕΕ, το κεφάλαιο, όλη η ελίτ και οι μηχανισμοί τους. Το μαθητικό κίνημα πρέπει να προτάξει έναν αποφασιστικό, ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας. Χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αγώνα με βάση την ενεργό συμμετοχή και κινητοποίηση των μαθητών. Την πλατιά συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών, στην οργάνωση του αγώνα. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί ότι ο αγώνας θα μετατραπεί σε μετωπική σύγκρουση με την Κυβέρνηση της ΝΔ και θα πετύχει ένα ρήγμα στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό. Από κοινού με εργαζόμενους φοιτητές, αγρότες να ενώσουμε τον αγώνα μας για να ρίξουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων και να δέσουμε τα χέρια κάθε επόμενης κυβέρνησης, που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τις ίδιες πολιτικές! Αγώνας μέχρι τη νίκη!

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ.
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΝΔ.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 

math-antepithesi.blogspot.com

email: [email protected]