Παρασκευή 12/7 – διαδήλωση των ΕΛΜΕ Θ/νίκης (7 μμ, άγαλμα Βενιζέλου)

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Με βάση το μνημόνιο 3 και τη συμφωνία που επετεύχθη με την τρόικα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα συνολικά 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2013. Από αυτούς περίπου 10.000 θα «αξιοποιηθούν» σε άλλα πόστα και 15.000 θα απολυθούν. Οι πρώτες 4.000 απολύσεις θα γίνουν μέσα στο 2013 ενώ οι υπόλοιπες 11.000 μέχρι το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό μέχρι το Σεπτέμβριο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα συνολικά 12.556 δημόσιοι υπάλληλοι. Οι πρώτοι 4.260 πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Ιουλίου και θα είναι 1.976 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 50 υπάλληλοι του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το Σεπτέμβριο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπόλοιποι 8.296. πρόκειται για 700 ακόμη εκπαιδευτικούς, 3.496 υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, 550 του υπ. Υγείας, 1.000 του υπ. Εθνικής Άμυνας, 2.000 του υπ. Προστασίας του Πολίτη και 550 από άλλα υπουργεία. Στη συνέχεια η τρόικα θα καθορίζει ανά δίμηνο πόσοι και ποιοι υπάλληλοι θα μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας –απόλυσης.

Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα σχέδιο συρρίκνωσης του Δημοσίου το οποίο ονομάζουν «πλήρη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και μετατροπή του σε γρήγορο και αποτελεσματικό μηχανισμό». Τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι η αξιολόγηση -κατάργηση δομών, η αξιολόγηση –απόλυση υπαλλήλων και το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων ( Ν.4057/2012)  το οποίο καταργεί ακόμη και το τεκμήριο της αθωότητας.

Το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, τις υποχρεωτικές μετατάξεις ή μετακινήσεις των υπαλλήλων του δημοσίου,  συμπληρώνεται με το πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και η ψήφισή του μέχρι τις 19 Ιουλίου, αποτελεί προϋπόθεση για τη δόση των 6,8 δις ευρώ. Επιβάλλονται οι απολύσεις μέσω της κατάργησης των οργανικών θέσεων. Καταργείται η ειδικότητα των σχολικών φυλάκων, καταργούνται οι θέσεις του κλάδου της δημοτικής αστυνομίας, καταργούνται 52 ειδικότητες και οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως στην Τεχνική Εκπαίδευση. Το προσωπικό των παραπάνω καταργούμενων ειδικοτήτων τίθεται σε διαθεσιμότητα από την 22η Ιουλίου του 2013. Σύμφωνα με το άρθρο 90 από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες (με δύο υπογραφές υπουργών) να πραγματοποιεί μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, κλείνοντας, συγχωνεύοντας ή αναδιαρθρώνοντας υπηρεσίες, οργανισμούς ακόμη και ΔΕΚΟ, κρατικούς φορείς  ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και θυγατρικές  τους εταιρίες.

Επιπλέον θα οδηγούνται ακόμη και σε απόλυση,  οι μακροχρόνια ασθενείς. Σε περίπτωση κάλυψης του ανώτατου χρόνου αναρρωτικής άδειας, που μπορεί κατά περίπτωση να φτάσει τους 12 μήνες, μπορεί κάποιος υπάλληλος να τίθεται αυτεπάγγελτα ή με αίτησή του σε διαθεσιμότητα διάρκειας ενός έτους ή δύο ετών για ανίατα  νοσήματα. Ωστόσο, σε περίπτωση που, δυο μήνες πριν τη λήξη της διαθεσιμότητας, οι υγειονομικές επιτροπές αποφανθούν πως δεν είναι ικανός να επιστρέψει στα καθήκοντά του, τότε απολύεται υποχρεωτικά

Συναδέλφισσες –οι,

Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε καμία περίπτωση δε θα φέρουν ανάπτυξη, ούτε και θα βοηθήσουν στο ξεπέρασμα της κρίσης.  Αντίθετα θα έχουν άμεσα τραγικές συνέπειες σε όλους μας (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). α) θα προστεθούν δεκάδες χιλιάδες για αρχή -εκατοντάδες στη συνέχεια-  άνεργοι στον ήδη πολύ μεγάλο αριθμό ανέργων στη χώρα μας (πλησιάζουν γοργά τα 2.000.000 οι άνεργοι) με αποτέλεσμα το βάθεμα της κρίσης              ( περισσότερα λουκέτα, πολλαπλάσιες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.) β) θα οδηγήσουν σε κατάρρευση των Δημόσιων και Κοινωνικών Αγαθών ή υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, υποδομές, δήμοι κ.α.) που είναι θεμελιώδη για την ύπαρξη ανθρώπινης κοινωνίας και για το λόγο αυτό προστατεύονται από το Σύνταγμα.

Όλα  αυτά γίνονται για να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια ευρώ για τους δανειστές μας, οι οποίοι όπως έχουν αποδείξει τελευταία (στην Κύπρο) θέλουν πάση θυσία τα λεφτά τους πίσω. Όσο για την συγκυβέρνηση ξεπουλάει και λεηλατεί τη δημόσια περιουσία και κάθε μέρα που περνάει προκαλεί τεράστια ζημιά στην οικονομική προοπτική της χώρας και στο βιοτικό μας επίπεδο.

Συναδέλφισσες -οι,

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, υπάλληλοι στους δήμους, στην υγεία κτλπ., πρέπει άμεσα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας,  μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, με επιτροπές αγώνα, με ενότητα και συντονισμό με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να μην επιτρέψουμε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, να σταματήσουμε τις απολύσεις πάση θυσία, να προετοιμάσουμε Γενική Απεργία Διαρκείας με στόχο να απαλλαγούμε από αυτή την επικίνδυνη για την κοινωνία κυβέρνηση και να επιβάλλουμε εμείς οι εργαζόμενοι τις δικές μας λύσεις.

Παλεύουμε για:

Καμία απόλυση/καμία «διαθεσιμότητα»

Όχι λουκέτα και «συγχωνεύσεις» οργανισμών και υπηρεσιών. Δημόσιες υπηρεσίες, παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση για όλους

Κατάργηση όλων των μνημονίων, γιατί το μόνο που επιδιώκουν είναι η εξαθλίωση των εργαζομένων.

Διαγραφή του χρέους και παύση πληρωμών στους τραπεζίτες τοκογλύφους, γιατί η πληρωμή του χρέους δεν αφήνει κανέναν πόρο για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Έξω από τον ζουρλομανδύα του ευρώ και της Ε.Ε., γιατί το ευρώ σημαίνει μνημόνια και διάλυση της ελληνικής οικονομίας.

Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας και των τραπεζών, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

Κατάργηση του νέου μισθολογίου. 1.400 ευρώ καθαρά πρώτο βασικό μισθό.

Αντεπίθεση Εργαζομένων στο Δημόσιο
τηλ. 2310265730
e-mail: [email protected]