Ιωάννινα: δελτίο τύπου συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων

ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 01/02, 12:00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κύμα συνελεύσεων (Γ.Σ.) και καταλήψεων έχει σαρώσει τα πανεπιστήμια σε όλη την χώρα, ως απάντηση στην προσπάθεια της λαομίσητης κυβέρνησης της ΝΔ να καταθέσει το νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί πραξικοπηματική παραβίαση του Άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο προστατεύει/κατοχυρώνει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, απαγορεύοντας ρητά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, παρά τις όποιες ερμηνείες των γαλάζιων «συνταγματολόγων» που προβάλλουν τα ΜΜΕξαπάτησης.  Πρόκειται για μία τομή στις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις, αφού α) δεν θα οδηγήσει στην οριστική διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας β) θα αποκλείονται μαζικά τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών που δεν θα μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα (όπως ήδη επιδιώκεται με ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων κ.ο.κ.), γ) θα στηθεί μια «αγορά της εκπαίδευσης» με κάθε λογής δίδακτρα σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά προγράμματα, φοιτητική μέριμνα και προγράμματα κατάρτισης, δ) τα πτυχία θα καταντήσουν κουρελόχαρτο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Νεολαία και φοιτητές καταδικάζουν καθολικά το νομοσχέδιο και συμμετέχουν κατά χιλιάδες στις πιο μαζικές Γ.Σ./καταλήψεις της δεκαετίας. Ήδη έχουμε πετύχει να καθυστερήσει σημαντικά η διαβούλευση του νομοσχεδίου, όμως δεν χωράει καμία επανάπαυση μέχρι την απόσυρσή του. Στο Πανεπιστήμιο Ιωάννινων, πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, μαζικές γενικές συνελεύσεις, ενώ στην πλειοψηφία τους επικράτησαν οι αποφάσεις για πολυήμερες καταλήψεις (ΠΤΝ, Ιστορικό, ΠΤΔΕ, Φυσικό, Χημικό, ΒΕΤ). Ακόμα, οι καταλήψεις μπόρεσαν να οργανωθούν από τους φοιτητές μέσα από τις επιτροπές κατάληψης σε καθημερινή βάση, μπόρεσαν να γίνουν προβολές ταινιών-ντοκιμαντέρ παρεμβάσεις σε άλλες σχολές και σχολεία. Το ψευτοδίλημμά «κατάληψη ή εξεταστική» μπόρεσε να χτυπηθεί, αφού η πλειοψηφία των φοιτητών κατανόησε την ανάγκη για την συνέχιση αυτού του αγώνα, διότι εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο τα πτυχία μας δεν θα έχουν καμία αξία.

Στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων που πραγματοποιήθηκε στις 26/01, η συζήτηση επικέντρωσε στην ανάγκη να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας, πάνω σε τρεις άξονες: α) κλιμάκωση του αγώνα με συνέχιση και εξάπλωση των καταλήψεων σε περισσότερες σχολές, β) να πετύχουμε την ενότητα και αυτοοργάνωση στις δράσεις μας, μέσα από άμεσες και δημοκρατικές διαδικασίες γ) να μην περάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου, όπου μπροστά στην ανυποχώρητη στάση των φοιτητών απαντάει με καταστολή: προσπαθώντας να “σπάσει” τις καταλήψεις μέσα από τηλε-εξεταστικές, απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις ή εμφανίζοντας τους «άριστους»-μπράβους της ΔΑΠ για να παριστάνουν τους «ευυπόληπτους» φοιτητές, που ανησυχούν για την εξεταστική και τρομοκρατούν τους φοιτητές για την στέρηση εξαμήνου.

Για να κερδίσει ο αγώνας που ήδη ξεκίνησε δυναμικά, απαιτεί διάρκεια και αποφασιστικότητα. Συντονιστικά όργανα (επιτροπές, συντονιστικά συλλόγων ανά πόλη), που θα λειτουργούν δημοκρατικά και θα επεξεργάζονται την συνέχιση του αγώνα. Ένα σχέδιο που θα αποσκοπεί στην ενότητα με τους εργαζόμενους και στην επίτευξη στάσεων εργασίας και απεργιών. Να μην περάσει η τρομοκρατία των μηχανισμών καταστολής του κράτους ή πλέον και των ίδιων των ιδρυμάτων. Πρέπει αυτός ο αγώνας να συγκρουστεί συνολικά με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη που ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ, ΜΑΣ ΠΝΙΓΕΙ, ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ, που παράνομα και πραξικοπηματικά θέλει να μας καταργήσει όσα δικαιώματα έχουμε κερδίσει από το Πολυτεχνείο έως σήμερα.

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ-ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΣ
  • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕ-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΠΑΝΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ