Αγώνας διαρκείας για να σπάσουμε τον τσαμπουκά του Μητσοτάκη

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΡΑ!

ΤΕΤΑΡΤΗ 24/1, 6.30 μμ – Εργατικό Κέντρο Θες/νίκης

Συνάδελφοι-ισσες στον Επισιτισμό-Τουρισμό, τα «μέτωπα» που έχουμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά. Ενώ η ακρίβεια εξανεμίζει τους μισθούς μας, η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης συνεχίζεται, με βασικούς άξονες, την ιδιωτικοποίηση –διάλυση της δημόσιας υγείας, της παιδείας και των δημόσιων αγαθών –υπηρεσιών –υποδομών (νερό, μεταφορές, κοινωνική ασφάλιση κ.ά.), τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών αλλά και την βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες. Την ίδια στιγμή, ενώ έχουν βυθίσει την κοινωνία σε απόγνωση, προκλητικά στέλνουν φρεγάτες και στρατιωτικούς εξοπλισμούς εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη του μισοφασίστα Ζελένσκι στην Ουκρανία και για το σιωνιστικό – φασιστικό κράτος του Ισραήλ, με την ενεργό συμμετοχή στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού Λαού.

Η κυβέρνηση μας έχει κηρύξει έναν ανελέητο ταξικό πόλεμο !

Καθημερινά δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, αφού οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι στο «όνομα του κέρδους» δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο! Συνεχίζουν το κακόγουστο ανέκδοτο της «ανάπτυξης», αφού μέρα με την μέρα η οικονομία κρέμεται σε μια κλωστή! Αλλά η εξήγηση πίσω από αυτό το αφήγημα, που συμπαρασύρει και δήθεν ταξικές δυνάμεις, βρίσκεται στην ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση και στην μανιακή ιδιωτικοποίηση των πάντων, με τραγικές συνέπειές όπως βιώσαμε και με το μαζικό έγκλημα στα Τέμπη και όχι μόνο. Ο μόνος τρόπος να μας πείσουν για το έργο τους είναι η καταστολή, η ποινικοποίηση ακόμα και της σκέψης για αντίσταση, οι δικαστικές αποφάσεις, και το ξεχαρβάλιασμα ακόμη και των δικών τους αστικών θεσμών και νόμων! Για να συνεχίσουν αυτήν την πολιτική, δε διστάζουν να πατήσουν επί πτωμάτων στην κυριολεξία, να κάνουν την κοινωνία μια ζούγκλα και να μπουκώσουν με χρήμα ιδιώτες-καπιταλιστές. Το τελευταίο διάστημα, η επίθεση και η αφόρητη κατάσταση που βιώνουμε αφορά μέτωπα-σταθμούς :

Ø Στο μέτωπο της παιδείας, με το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η κυβέρνηση ΝΔ πιστή στο έργο της ιδιωτικοποίησης των πάντων και του ταξικού αποκλεισμού, θέλει να καταργήσει ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα (με την κατάργηση του άρθρου 16), που αποτελεί κατάκτηση των δικών μας αγώνων! Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι πως αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί ακόμη ένα νομοσχέδιο υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αλλά την ταφόπλακά της με ότι συνεπάγεται αυτό για εμάς τους εργαζόμενους και τα παιδιά μας, που μετά βίας τα βγάζουμε πέρα. Αυτό το νομοσχέδιο-αιχμή της κυβέρνησης, πάση θυσία δεν πρέπει να περάσει και να αποτελέσει τον πυροδότη ενωτικών, μαζικών αγώνων και έκφρασης της οργής απέναντι στην κλίκα Μητσοτάκη, να δημιουργήσει ένα ρήγμα πολιτικό και να δώσει αυτοπεποίθηση σε φοιτητές-εργαζόμενους-φτωχά λαικά στρώματα! Αυτός ο αγώνας επιβάλλεται να πάει μέχρι τέλους!

Ø Στο μέτωπο των πολεμικών ανταγωνισμών/συγκρούσεων, με το επικίνδυνο «άνοιγμα» του μετώπου της Μέσης Ανατολής (επέκταση συγκρούσεων σε Υεμένη, Συρία, Ερυθρά Θάλασσα), το «ανοιχτό» μέτωπο της Ουκρανίας και άλλα «κόκκινα» μέτωπα που παραμονεύουν (Βαλκάνια, Ταιβάν κλπ), η δολοφονική κυβέρνηση ΝΔ, με την ενεργό συμμετοχή και στήριξη σε φασιστικά καθεστώτα (υπό την αιγίδα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ), μας βάζει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ξεκινώντας από την ηρωική πάλη του παλαιστινιακού λαού, έναν αγώνα κυριολεκτικά για την επιβίωση και για την υπεράσπιση της χώρας τους από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές, πρέπει πάση θυσία να μεταφέρουμε αυτόν τον αγώνα απέναντι και στη δική μας τυχοδιωκτική-φιλοπόλεμη κυβέρνηση, να δημιουργήσουμε ένα ρήγμα στον αντιδραστικό άξονα ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ- Ελλάδας, για την νίκη του δικού μας αλλά και του παλαιστινιακού λαού. Αυτός ο αγώνας είναι αγώνας υπέρ των εργατικών και λαϊκών μαζών των χωρών της Μ. Ανατολής που επί δεκαετίες έχουν γνωρίσει δεκάδες επεμβάσεις και πολέμους.

Ø Στο μέτωπο της ακρίβειας, δηλαδή της συνεχόμενης μείωσης-αρπαγής των μισθών μας, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να την διατηρήσει, για να πλουτίζουν κάποιοι λίγοι Σκλαβενίτηδες, εταιρίες ρεύματος κ.ά, πάνω στις πλάτες μας, ενώ ταυτόχρονα κόπηκαν μαχαίρι και οι επιδοτήσεις-κοροιδία στους λογαριασμούς ρεύματος-θέρμανσης και άλλα επιδόματα-ελεημοσύνης.

Ø Στο μέτωπο των εργασιακών δικαιωμάτων, την τελευταία εργάσιμη του 2023, με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), οι υπουργοί-καταστροφείς Χατζηδάκης και Γεωργιάδης, σε συνέχεια του «έργου» τους, κατήργησαν τρία επιδόματα: το επίδομα επίσχεσης – και το δικαίωμα στην προστασία από την απληρωσιά των εργοδοτών, το επίδομα ανεργίας που δίνεται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης και το ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων που λάμβαναν ορισμένες κατηγορίες ανέργων κυρίως εποχιακοί εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα μειώθηκε και ο προϋπολογισμός της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) κατά 9,7% και ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ κατά 41,2%, αφήνοντας τα πιο χτυπημένα κομμάτια των εργαζομένων στο κενό. Σε συνέχεια των αντεργατικών εκτρωμάτων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη και χωρίς σταματημό, η φτώχεια διαχέεται σε πρωτοφανή (για τα τελευταία 50 χρόνια) επίπεδα, η ακρίβεια έχει ψαλιδίσει τους μισθούς στο μισό, οι εργοδοτικές δολοφονίες (εργατικά ατυχήματα) είναι δεκάδες ανά μήνα και φυσικά οι εργοδότες τρίβουν τα χέρια τους με τις παράνομες και νόμιμες απληρωσιές, αυθαιρεσίες και απολύσεις. Εμείς οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό το βιώνουμε πάρα πολύ καλά, με τα εργασιακά κάτεργα και τους νεκρούς συναδέλφους που χάνουμε! Οι νεοφιλελεύθεροι ξυλοκόποι της κυβέρνησης, τσεκουρώνουν οποιονδήποτε νόμο και κανονισμό προστατεύει τους εργαζομένους από τη ζούγκλα του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης. Δίνουν όλα τα δικαιώματα στους εργοδότες με στόχο να μας κάνουν σύγχρονους σκλάβους – απλήρωτους και χωρίς δυνατότητα αντίδρασης.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα ανήμπορο και ανίκανο να δώσει διέξοδο …

Να οργανώσουμε την Αντεπίθεσή μας απέναντι σε ιδιωτικοποιήσεις-φτώχεια-πόλεμο-καταστολή!

Απέναντι σε μια τέτοια επίθεση, η ηγεσία του Σ.Κ. (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) σφυρίζει προκλητικά αδιάφορα. Αρκείται σε επισκέψεις στο Υπουργείο για «διορθώσεις» στα αντεργατικά εκτρώματα και σε ανακοινώσεις, ενώ την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση νομοσχέδια καταστροφικά, «σχεδιάζει» Απεργία ενάντια στην ακρίβεια για τον Απρίλιο (άραγε του 2024;). Από την άλλη μεριά, βέβαια, ισάξιο μερίδιο ευθύνης έχει και η σταλινική «δια-ταξική» γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ (και της Τ.Ε. στο Συνδικάτο μας), που ενώ «καίγεται ο κόσμος» και δήθεν κόπτεται για την ενότητα φοιτητών – εργαζομένων, την ίδια στιγμή που το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα έρθει προς ψήφιση αρχές Φλεβάρη, οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή μας απειλούν με ανάφλεξη, η ακρίβεια κατατρώει τους μισθούς μας κλπ, η πρότασή της είναι για Απεργία 28/2, δηλαδή έναν μήνα μετά! Φέξε μου και γλίστρησα όπως λέει και ο λαός μας! Δεν πείθουν κανέναν με τις κορώνες τους πως «τα νομοσχέδια θα μείνουν στα χαρτιά», αφού πέρα από τα χαρτιά τα εφαρμόζουν οι ίδιοι όπου μπορούν (ηλεκτρονικές ψηφοφορίες Συνδικάτο Επισιτισμού Αττικής, μετατροπή σε κουρελόχαρτο του καταστατικού μας στις πρόσφατες εκλογές του ΣΕΤΕΠΕ κ.ά). Και φυσικά, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, πλάι-πλάι οι συνοδοιπόροι – ακολουθητές της «Λάντζα», χωρίς κανένα πολιτικό σχέδιο πέρα από αυτό της τυφλής υποταγής στην Τ.Ε και με ενεργό συμμετοχή στην «μαζικοποίηση του Συνδικάτου»!

Η μόνη μας λύση – Αυτοοργάνωση – Ενότητα στην πράξη – Αλληλεγγύη!

Εμπρός για Γενική Απεργία Διαρκείας – Μαχητικούς Αγώνες!

Οι πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης-υποστήριξης στον Παλαιστινιακό λαό σε όλο τον κόσμο, οι μαζικές Απεργίες και οι ανυποχώρητοι αγώνες σε σειρά χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία κ.ά.), για αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα, ο διαρκής αγώνας – πρότυπο αντίστασης των εκπαιδευτικών στην χώρα μας ενάντια στην αξιολόγηση-ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, οι νικηφόρες διεκδικήσεις δεδουλευμένων στον κλάδο μας σε αρκετές ειδικότητες και η ελπιδοφόρα πρώτη αντίδραση των φοιτητών ενάντια στο Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι μια πρώτη αρχή. Ωστόσο δεν αρκεί. Είναι ζωτικής σημασίας η Ενότητα στους αγώνες, η κήρυξη Γενικής Απεργίας Τώρα για να εκφραστεί η οργή και να μπει το «νερό στο αυλάκι» και κυρίως ο αγώνας στα χέρια των ίδιων των φοιτητών και εργαζομένων και όχι σε κάποιους ειδικούς «πυροσβέστες του κινήματος», με Επιτροπές Αγώνα σε κάθε σχολή – χώρο δουλειάς – γειτονιά, που θα παίξουν τον ρόλο του «πυροδότη» της σύγκρουσης της κοινωνίας απέναντι στην δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη! Γιατί έχουμε το Δίκιο και την Δύναμη και αυτοί τον φόβο!

Κατάργηση των αντεργατικών εκτρωμάτων Γεωργιάδη και Χατζηδάκη και του freelancing – να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι. Άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΌ! Να εφαρμοστεί από τους εργοδότες η Κλαδική Σύμβαση στον Επισιτισμό-Τουρισμό ΤΩΡΑ!

  • Το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! – Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, κρατικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των τομέων κλειδιών της οικονομίας και των επιχειρήσεων που απολύουν. Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο – να πληρώσουν οι πλούσιοι. Δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, ασφάλιση.
  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Κάτω το σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ.
  • Καμία στήριξη-συνεργασία. Διάλυση του αντιδραστικού «άξονα». Να κλείσουν οι βάσεις. Πόλεμο στον πόλεμο των Ιμπεριαλιστών ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ.
  • Κάτω η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ Κυβέρνηση ΝΔ!