Ιωάννινα – Εκλογές ΣΕΦΠΙ: Απάντηση στον οχετό της ΠΚΣ

10.12.2023

Στις 7/12, κατά τη διάρκεια των εκλογών του ΣΕΦΠΙ, αναρτήθηκε στο 902.gr ένα θρασύ, κατάπτυστο κείμενο, γεμάτο ψέματα και συκοφαντίες, με υπογραφή «εκλεγμένοι με την ΠΚΣ» (βλ. https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/349711/kataggellei-tis-praktikes-notheias-ston-syllogo-estiakon-foititon).

Η περιθωριοποίηση της «πρώτης δύναμης» στις εκλογές του ΣΕΦΠΙ είναι αγκάθι για τα στελέχη της ΠΚΣ, γι’ αυτό ξεφτιλίζονται προβάλλοντας τέτοια κατασκευάσματα. Για άλλη μια χρονιά, το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ χάνει σε ποσοστό (18,4% από 19,31% το 2022), παρά τον καθημερινό, συστηματικό κυκεώνα προσβολών που εξαπολύουν, ενώ το ψηφοδέλτιο του Ενωτικού, όπου συμμετέχουν αγωνιστές της ΣΣΠ, αυξάνει σταθερά την επιρροή του (77,19% από 72,77% το 2022).

Αφού αδυνατούν να κάνουν έναν ειλικρινή απολογισμό, ας τους διαφωτίσουμε εμείς. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη διασπαστική και συντηρητική πολιτική τους, γενικά στο φοιτητικό κίνημα και ειδικά στον ΣΕΦΠΙ. Οι εστιακοί φοιτητές γνωρίζουν καλά πως τα μέλη της ΠΚΣ/ΚΝΕ είναι αυτά που τραμπουκίζουν, μπαχαλεύουν συνελεύσεις, προσπαθούν με κάθε τρόπο να νοθεύσουν τις εκλογικές διαδικασίες – και απέχουν συνειδητά από τις δράσεις του συλλόγου ενάντια στην κατάργηση της Φοιτητικής Μέριμνας (ΦΜ) και το τσάκισμα της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

Τα χυδαία ψέματα και οι συκοφαντίες που επινοούν και εξαπολύουν, ως άξιοι διάδοχοι της «σταλινικής σχολής της πλαστογραφίας», θα ήταν απλά λυπηρά αν δεν ήταν επικίνδυνα. Οι κατηγορίες περί νοθείας των εκλογών εξυπηρετούν μόνο το Συμβούλιο Διοίκησης και την Κυβέρνηση, που προσπαθούν να αμφισβητήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους (και στοχευμένα τον ΣΕΦΠΙ).

Ο Σύλλογος Εστιακών είναι από τους ελάχιστους που φέρνει εκτενή οικονομικό απολογισμό (του συλλόγου και του Φοιτητικού Στεκιού) στο εκλογοαπολιστικό Δ.Σ. Ενώ η ΠΚΣ δεν έχει ουδέποτε κάνει οικονομικό απολογισμό για το στέκι που διαχειρίζεται η ίδια (Πολυχώρος). Και με τέτοιες συκοφαντίες, συνειδητά «φλερτάρει» με την επίθεση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στα φοιτητικά στέκια μέσα στα ΑΕΙ.

Στο «αντι-ΣΣΠ» παραλήρημά της, οι «εκλεγμένοι της ΠΚΣ» αναρωτιούνται τάχα που έχουν καταλήξει οι οικονομικές ενισχύσεις αλληλεγγύης… 3 μήνες πριν την πολυδάπανη δίκη των 25 συλληφθέντων φοιτητών της 17ης Νοέμβρη 2020, που είχαν σπάσει τη χουντο-απαγόρευση του Μητσοτάκη. Μάλιστα μετατρέπουν τους συλληφθέντες φοιτητές σε «φοιτητές που έλαβαν πρόστιμο», αποκρύπτοντας ότι ένας σημαντικός αριθμός συμμετείχε στο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο. Ποια είναι η σκοπιμότητα τέτοιων δαπίτικων επιθέσεων; Προτιμάνε μήπως να καταδικαστούν οι φοιτητές; Αυτοί που ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ, συνελλήφθησαν, πέρασαν πάνω από 10 ώρες στα κρατητήρια, φορτώθηκαν με 6 ανυπόστατες κατηγορίες και 20.700 ευρώ πρόστιμα; Μήπως με αυτή τη χυδαία επίθεση σκοπεύουν τα μέλη της ΠΚΣ να κρύψουν ότι ουδέποτε έχουν συμμετέχει σε κινητοποιήσεις του συλλόγου τους; Αν κρίνουμε πάντως από το 600άρι που ψήφισε πέρσι στην βουλή το ΚΚΕ υπέρ των σωμάτων καταστολής (και τις συνεχείς «αγωνιστικές» επισκέψεις του στα αστυνομικά τμήματα, τον «υπεύθυνο» ρόλο όπου αυτοανακηρύσσεται σε όλα τα κινήματα), μάλλον δεν υπάρχει αμφιβολία.

Αν θέλουν να βρουν «νοθείες» και τακτικές «μαφίας», ας κοιταχτούν στον καθρέφτη. Οι ίδιοι πρωτοταστούν σε σειρά εκφυλιστικών φαινομένων στο φοιτητικό κίνημα (αλλά και στους εργαζόμενους). Επανειλημμένα κάνουν κομπρεμί με τη ΔΑΠ σε διάφορους συλλόγους, ενώ λυσσασμένα επιτίθενται σε δυνάμεις που κινούνται πιο αριστερά από αυτούς: ξυλοδαρμοί, τραμπουκισμοί, διάλυση συνελεύσεων και συλλογικών διαδικασιών κ.ά Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το 2019, όπου μετά από την εκλογική νίκη του Ενωτικού στο σύλλογο των εστιακών, έστησαν ενέδρα και ξυλοκόπησαν αγωνίστριες της ΣΣΠ στέλνοντάς τες νοσοκομείο.

Ειδικά όμως με την πρόσφατη ανακοίνωσή της, η ΠΚΣ κάνει ένα ακόμα, επικίνδυνο βήμα: καμία πολιτική κριτική, μόνο προβοκατόρικες κορώνες (περί «μαφιάς»!). Το κάνει αυτό σε μια κρίσιμη στιγμή: μπροστά στη μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουμε ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16, όπου όμως η ΠΚΣ με την γραμμή της «είτε κρατικό είτε ιδιωτικό, πάλι καπιταλισμό έχουμε» και «ούτως ή άλλως δεν έχουμε δημόσια δωρεάν παιδεία», σπέρνει σύγχυση και αποπροσανατολισμό, προετοιμάζει μια ακόμα ήττα.

Προς ενημέρωση και… λύπη σας, «εκλεγμένοι της ΠΚΣ», δεν μας αγγίζουν τέτοιες βρωμιές και πρακτικές. ΣΣΠ και Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, με μαχητικά μέσα πάλης και κινητοποιήσεις, με σεβασμό στη δημοκρατία στο εσωτερικό του κινήματος, συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα για Δωρεάν και Δημόσια Παιδεία. Χωρίς να πέφτουμε στην αδράνεια και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που η ΠΚΣ δημιουργεί με τις… «πρωτιές» της.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ