Η Άποψή μας | Επιστολική Ψήφος: μια ακόμη απάτη

Προδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Δεκεμβρίου 2023 

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε στο υπουργικό συμβούλιο στις 8/12 να εξαγγείλει την επιστολική ψήφο για αποδήμους και εντός χώρας εκλογείς για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, γνώστη για το αντιδραστικό της έργο στο υπουργείο Παιδείας, είπε ότι στις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται η συζήτηση και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση.

Προς το παρόν η λεγόμενη επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο στις επερχόμενες ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024 και τυχόν δημοψηφίσματα. Δεν θα αφορά στις εθνικές εκλογές, αλλά όπως είπε η Κεραμέως «θα συζητηθεί». Έτσι, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για το επόμενο βήμα, το οποίο συνέδεσε με την διευκόλυνση των πολιτών που έχουν διάφορα προβλήματα. Δηλαδή, όπως διευκρίνισε, «η επιστολική ψήφος εξυπηρετεί τις κατηγορίες των πολιτών που έχουν κάποια δυσκολία μετακίνησης στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα». Τέλος, ανήγγειλε ότι: α) όποιος επιθυμεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο πρέπει να το δηλώσει 40 μέρες πριν, και ότι η δήλωση για την επιστολική ψήφο θα γίνεται μέσω του gov.gr., και β) οι ευρωεκλογές θα εξαχθούν με ενιαία περιφέρεια (όπως ισχύει από το 1981) και με σταυρό, εγκαταλείποντας τις προηγούμενες προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πραγματοποιηθούν με επιμέρους περιφέρειες.

Αντιδημοκρατική και παράνομη

Θα ήταν ηλιθιότητα για όποιον εμπιστευόταν την κυβέρνηση των α(χ)ρήστων και των απατεώνων να χειριστεί την διεξαγωγή της ψηφοφορίας και γενικότερα της εκλογικής διαδικασίας. Είναι βέβαιο ότι με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται για νόθες εκλογές, όπως και στο παρελθόν όπου ψήφιζαν ακόμη και τα δέντρα. Γιατί με την εν λόγω ψήφο: α) Μπαίνει σε κίνδυνο η μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Γιατί οτιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους. β) Η συμμετοχή του ελληνικού λαού στις εκλογές υποβιβάζεται στην αποστολή ενός φακέλου χωρίς γραμματόσημο! γ) Οι κάτοικοι εξωτερικού/απόδημοι θα μπορούν να ψηφίσουν αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Η ψήφος γίνεται ακόμη πιο προβληματική από κάθε άποψη καθώς – πέρα από συναισθηματικούς δεσμούς – δεν έχουν κανένα δεσμό με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας, καμία υποχρέωση, αλλά παρ’ όλ’ αυτά θα μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το ελάχιστο, δηλαδή να πάνε στο εκλογικό τμήμα. δ) Δεν αποκλείεται στη θέση κάποιου ηλικιωμένου με προβλήματα υγείας να ψηφίσει κάποιος συγγενής του ή ακόμη και κάποιος άλλος.

Για όλους αυτούς τους λόγους η επιστολική ψήφος, όπως λέει και ο συνταγματολόγος Ακρίτας Καϊδατζής (Efsyn 1/12/23), «εξ ορισμού, είναι διαβλητή». Αντίθετα από ό,τι λέει η Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Λιβάνιος η επιστολική ψήφος όπου εφαρμόστηκε έγινε «ως λύση ανάγκης», «ως οριακή εξαίρεση, πουθενά ως κανόνας». Για την καθιέρωσή της υπάρχουν σοβαρά συνταγματικά κωλύματα, που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Το Σύνταγμα (άρθρο 51, παρ. 4) απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των βουλευτών για την επιστολική ψήφο των εκτός επικράτειας εκλογέων. Ακόμη, ειδικά για τις εκλογές στο εσωτερικό της χώρας το άρθρο 51, παρ. 3 ορίζει με σαφήνεια ότι οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται «με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία». Για αυτά τα κωλύματα η κυβέρνηση αναζητά τρόπους υπέρβασης για την επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές (που είναι το κύριο μέλημά της), πράγμα που φαίνεται απ’ όλες τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών.

Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος

Ο Μητσοτάκης και η νεοφιλελεύθερη κλίκα του έχουν κάνει αρκετές παρεμβάσεις στο εκλογικό σώμα με την άρση όλων των υφιστάμενων περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους και, στην ίδια κατεύθυνση τώρα με την επιστολική ψήφο, επιδιώκουν την πλήρη διευκόλυνση προκειμένου να γίνει πιο θελκτική η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών άλλων χωρών με πολύ μακρινή καταγωγή από τη δική μας. Πάντως, με την επιστολική ψήφο εντός της χώρας, η κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει την αποχή, η οποία πιστεύει ότι την «έκαψε» στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας την ανακοίνωση της κυβέρνησής του, έκανε λόγο για «ιστορική τομή», δηλώνοντας ότι «εμπλουτίζεται και αλλάζει η εκλογική διαδικασία», ενώ ως πρόσχημα επικαλέστηκε από τη μια μεριά την ανάγκη να χτυπηθεί, τάχα, η αποχή και από την άλλη ότι δήθεν ενισχύεται ο πολίτης και όχι ο αρχηγός του κόμματος μια και θα υπάρχει σταυρός προτίμησης.

Είναι γεγονός ότι ο Μητσοτάκης, όσο και αν τον παρουσιάζουν ωε παντοδύναμο, φοβάται τις επόμενες εκλογές, γι’ αυτό πέρα από την τρομοκρατία που χρησιμοποιεί (τελευταίο δείγμα η φασιστική σύλληψη 424 φιλάθλων εντελώς απροκάλυπτα), προσπαθεί με όλα τα μέσα και τρόπους να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα. Τις φοβάται γιατί όπως άλλωστε είναι γνωστό και έχει ανακοινωθεί, ετοιμάζει «μεταρρυθμίσεις», που όλες είναι αντιδραστικές με στόχο να πλήξουν το βιοτικό επίπεδο και τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Πολλά από αυτά τα μέτρα περιέχονται στον Προϋπολογισμό που πρόκειται να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβρη, όμως υπάρχουν και πολλά άλλα που θα έρθουν σε ξεχωριστά νομοσχέδια, όπως έγινε και με την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Ένα νομοσχέδιο που έχει εξαγγελθεί θα αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρά το απαγορευτικό κώλυμα που υπάρχει λόγω του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση των νεοφιλελευθέρων κανίβαλων δεν είναι πανίσχυρη όπως παρουσιάζεται και την παρουσιάζουν τα αργυρώνητα ΜΜΕξαπάτησης. Το στήριγμά της δεν είναι ο ελληνικός λαός αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις και οι ιμπεριαλιστές, κυρίως οι Αμερικανοί. Με τους αγώνες μας μπορούμε να αποδείξουμε την γύμνια της και να την στείλουμε στα σκουπίδια της ιστορίας, εκεί που πραγματικά ανήκει.