Τα διδάγματα της Εξέγερσης του Νοέμβρη – πυξίδα για την οργάνωση της αντεπίθεσής μας στο σήμερα

Όλοι στις διαδηλώσεις Παρασκευή 17 Νοεμβρίου

Αθήνα: 14:30 Πλ. Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 17:30, Πολυτεχνείο ΑΠΘ

Ιωάννινα: 18.00, Δόμπολη

Πάτρα: 18:00, Παράρτημα Πολυτεχνείου

Φέτος, 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα συνθήματα, «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΕΞΩ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ», μαζί με τα διδάγματα της Εξέγερσης, παραμένουν επίκαιρα. Όσο ο ελληνικός καπιταλισμός βυθίζεται στην δομική του κρίση, τόσο η ντόπια ελίτ και η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτίθονται λυσσασμένα στις κατακτήσεις του «Πολυτεχνείου» και της Μεταπολίτευσης. Τσακίζουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και βυθίζουν την κοινωνία στην εξαθλίωση με την ακρίβεια, τη φτώχεια, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις υπέρογκες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς κ.ά. Γνωρίζοντας ότι παίζουν με την φωτιά, συντηρούνται στην εξουσία, πραγματοποιώντας μία προληπτική αντεπανάσταση, με την γιγάντωση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, των ΜΑΤ και των δικαστηρίων, χτυπώντας το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Φορτώνουν τη κρίση στους φτωχούς και τους εργαζόμενους και μας μετατρέπουν σε σύγχρονους δούλους, χωρίς δικαιώματα, ελευθερίες και αξιοπρέπεια.

Μαζί με τη καταστολή, επιστρατεύουν και την νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα ενάντια στην Αριστερά, τους εργατικούς αγώνες και τις κοινωνικές κατακτήσεις της Εξέγερσης του ’73 και της Μεταπολίτευσης. Με την κατασυκοφάντιση της «γενιάς του Πολυτεχνείου» και την περίφημη κήρυξη του «τέλους της Μεταπολίτευσης». Όλα αυτά καταδεικνύουν τον φόβο τους για τον επαναστατικό χαρακτήρα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και τη λύσσα αστών/ρεφορμιστών ενάντια στην Άκρα και Επαναστατική Αριστερά.

Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ-ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ.

Η όξυνση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, φέρνει την γενίκευση και την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων. Όσο η γεωπολιτική τράπουλα ξαναμοιράζεται, τόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοιχίζεται πλήρως με το στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, εμπλέκοντάς μας στη δύνη του πολέμου.

Ουκρανία: Ειδικά μετά την αποτυχία της «ουκρανικής αντεπίθεσης», η σύγκρουση στο μέτωπο έχει βαλτώσει. Ωστόσο, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός για πιθανό κλείσιμο του μετώπου. Όσο ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ είναι η στρατιωτική ήττα του ρωσικού ιμπεριαλισμού, δεν θα μπορεί να αποφευχθεί μία επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου, είτε με πυροδότηση νέων μετώπων είτε με χρήση πυρηνικών. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) είναι εγκληματικές. Έχουν γαντζωθεί πάνω στο άρμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στέλνουν όπλα, στηρίζουν έμπρακτα το μισό-φασιστικό καθεστώς Ζελένσκι και μετατρέπουν ολοένα και περισσότερο τη χώρα σε μια απέραντη βάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Παλαιστίνη: Μετά τη δίκαιη ενέργεια των Παλαιστινίων στις 7/10, η Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπείται ανελέητα από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, παιδιά και γυναίκες έχουν σκοτωθεί από τους Σιωνιστές, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και των αντιδραστικών αραβικών καθεστώτων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμμετέχει εγκληματικά στην εθνοκάθαρση-σφαγή των Παλαιστινίων, με την αισχρή αποχή της από το ψήφισμα στον ΟΗΕ και την σύσφιξη των σχέσεων της με τον σφαγέα Νετανιάχου και το Ισραήλ. Στέλνει φρεγάτες και πολεμικό υλικό, αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, παραχωρεί στις υπηρεσίες των ΗΠΑ-Σιωνιστών την Ελευσίνα, ενώ η φιλοσιωνιστική προπαγάνδα στα ΜΜΕ έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Ελληνοτουρκικά: Μία πιθανή ανάφλεξη των ελληνοτουρκικών ανταγωνισμών, είναι κάτι παραπάνω από ώριμη. Είναι πολύ πιθανό ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας, στην προσπάθεια επιβολής των αλλαγών των συσχετισμών δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά, όσο η ελληνική ελίτ στοιχίζεται πλήρως με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, εμπλέκεται σε όλες τις συγκρούσεις του ΝΑΤΟ σε Ουκρανία, Παλαιστίνη και πρωτοστατεί στην «ανάσχεση» της Τουρκίας, με την ελπίδα της «στήριξης των Δυτικών ιμπεριαλιστών» σε ένα επικείμενο θερμό επεισόδιο με τον τούρκικο καπιταλισμό, τόσο μας βάζουν στην μέγγενη του πολέμου.

Να οικοδομήσουμε άμεσα ένα μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα. Ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στις αστικές τάξεις και τις φιλοπόλεμες κυβερνήσεις, όπως του Μητσοτάκη.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΑΡΩΝΟΥΝ. Η βαθιά κρίση και χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού έχει οδηγήσει το 50% της ελληνική κοινωνίας στα όρια της φτώχειας. ΕΕ και κυβέρνηση Μητσοτάκη σπρώχνουν τους εργαζόμενους σε πρωτοφανή φτωχοποίηση: αφήνουν την ακρίβεια να καλπάζει, εξανεμίζοντας τα λαϊκά εισοδήματα. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, ενέργειας, οι τράπεζες αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους. Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια αποδεικνύονται καθαρή κλοπή εις βάρος των εργαζομένων και των φτωχών, των οποίων τα εισοδήματα και η αγοραστική τους δυνατότητα συρρικνώνονται δραματικά. Απαιτούν να φορτωθούμε όλα τα βάρη της κρίσης και του πολέμου, να κρυώσουμε και να πεινάσουμε, κόβοντας ακόμη και τα περίφημα  ξεροκόμματα «pass», «επιδοτήσεις σε ενέργεια» κ.ά.

Η κατάσταση για εργαζόμενους, φτωχούς και νέους, γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική μετά από τις μαζικές καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Η δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε ξανά την ευκαιρία να ρίξει τις ευθύνες πάνω στην κλιματική αλλαγή, στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην «ατομική ευθύνη» των κατοίκων των περιοχών. Μοναδικός υπεύθυνος για τις καταστροφές είναι η κυβέρνηση και το «επιτελικό» της κράτος, που δεν έκαναν το παραμικρό για την προστασία των πολιτών, που δεν πραγματοποίησαν τα απαραίτητα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές και που έχουν εγκαταλείψει την συντήρηση των υποδομών και των δημόσιων έργων. Μόνο από την καταστροφή στη Θεσσαλία, το ελληνικό ΑΕΠ έχασε περίπου το 5%, γεγονός που έρχεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ήδη αβίωτη κατάσταση με την ακρίβεια και την υποκατανάλωση των φτωχών και εργατικών νοικοκυριών. Οι μισθοί, μπροστά στην άνοδο της ακρίβειας, παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ ο μισθός τελειώνει στα μισά του μήνα. Τρόφιμα, θέρμανση, νοίκι, μετακινήσεις μετατρέπονται σε είδη πολυτελείας.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αμέσως μετά την επανεκλογή της, ανακοίνωσε πάνω από 120 αντιδραστικά και ακραία νεοφιλελεύθερα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση τους επόμενους μήνες, όπως το ήδη ψηφισμένο αντεργατικό του Γεωργιάδη, την προσπάθεια κατάργησης του άρθρου 16, το νέο φορολογικό έκτρωμα και η λίστα δεν έχει τέλος. Ο λόγος είναι ότι η επιβίωση του ίδιου του ελληνικού καπιταλισμού, απαιτεί ολοένα και πιο σκληρές επιθέσεις πάνω στην εργατική τάξη, τους φτωχούς και τη νεολαία. Αυτό είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης, ένας διαρκής ταξικός πόλεμος χωρίς συμβιβασμούς, αποφασισμένος να επιβιώσει α) με την παγίωση του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης της εργασίας, δηλαδή τη μετατροπή των εργαζομένων σε δούλους, β) το ξεπούλημα όλου του δημόσιου πλούτου στα νύχια των ιδιωτών, γ) με την φοροληστεία των εργαζομένων και δ) με την διαρκή ενίσχυση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης και την παράλληλη γενίκευση της αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης στα πάντα (όξυνση της καταστολής, αντιδραστικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, συνεχείς αντισυνταγματικές αντιδραστικές αναθεωρήσεις κ.ά.). Αυτά αποτελούν την συντονισμένη προσπάθεια θωράκισης της ελληνικής ελίτ και των επιτελείων της, από κάθε αμφισβήτηση και άνοδο των αγώνων των εργατικών μαζών. Όλα αυτά δείχνου όμως και τον φόβο της αστικής τάξης, απέναντι σε μία επικείμενη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων, της νεολαίας και την άνοδο των αγώνων γενικότερα.

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ! Χρειαζόμαστε μια τομή. Να διδαχτούμε από την επαναστατική πείρα του Πολυτεχνείου. Συμμετέχοντας ενεργά σε επιτροπές και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολές, σχολεία. Με ενωτική πολιτική και αγώνες διαρκείας να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας ενάντια στην δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη και να την ανατρέψουμε με την ενότητα των αγώνων μας. Οι χούντες με κοινοβουλευτικό μανδύα δεν πέφτουν με λόγια στη Βουλή, αλλά με εξεγέρσεις και επαναστάσεις. Να συγκρουστούμε με το καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει τη φτώχεια, τον πόλεμο και την περιβαλλοντική καταστροφή, οικοδομώντας μια Αριστερά Επαναστατική, για την οργάνωση της αντεπίθεσή μας, βάζοντας τα θεμέλια για τον Σοσιαλισμό.

Θα νικήσουμε – ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΜΕ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ

  • Νίκη στην παλαιστινιακή αντίσταση. Αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Κάτω το σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ.
  • Κάτω η Ακρίβεια. ΟΧΙ στις Ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποίηση ενέργειας, συγκοινωνιών με εργατικό έλεγχο. Κατάργηση ΦΠΑ – Πλαφόν και μείωση τιμών στα βασικά αγαθά. Αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις.
  • Κάτω οι εργατοκτόνοι νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι. Διαγραφή του Χρέους. Βαριά φορολογία σε κέρδη – πλούσιους. Λεφτά για Κοινωνικές Ανάγκες, ΟΧΙ για Εξοπλισμούς και Καταστολή.
  • Καμία εμπλοκή στον πόλεμο. ΟΧΙ σε Εξοπλισμούς και Πυρηνικά. Έξω Βάσεις και ΝΑΤΟ.
  • Στον δρόμο σπάμε την κρατική τρομοκρατία
  • Σε Ελλάδα και Τουρκία: Κοινός αγώνας – Διεθνισμός των λαών ενάντια στον πόλεμο