ΣΣΠ | ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Όργιο νοθείας της ΠΚΣ/ΚΝΕ και αποκλεισμός φοιτητών στη συνέλευση του Φ.Σ. Φυσικού στις 1/11/2023

Για άλλη μία φορά τα μέλη της ΚΝΕ των Ιωαννίνων έδειξαν την πραγματική όψη της πολιτικής τους, σε απόπειρα Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Φυσικής στις 01/11/23. Από την έναρξη της διαδικασίας καταπατούσαν κάθε αρχή δημοκρατικής λειτουργίας των Φ.Σ.: Μειωμένος χρόνος για την κατάθεση πλαισίων φυσικά μόνο για τις άλλες δυνάμεις (εκτός από την ΔΑΠ), αποκλεισμός της ΣΣΠ από το προεδρείο, διακοπές συντρόφου κατά την κατάθεση πλαισίου με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, κ.α. Αυτές οι πρακτικές φίμωσης των άλλων πολιτικών δυνάμεων συνεχίστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της συνέλευσης με αποκορύφωμα την απαγόρευση (με οχλαγωγία που δημιούργησαν 25 μέλη της ΚΝΕ Ιωαννίνων από διάφορες σχολές) τοποθέτησης τριών φοιτητών με την δικαιολογία ότι δεν επαρκούσε ο χρόνος! Οι αντιδημοκρατικές πρακτικές δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Κατά την ψηφοφορία των πλαισίων απαγόρευσαν την επανάληψή τους, εκτός -φυσικά- από αυτό της ΚΝΕ. Όταν είδαν μάλιστα ότι οι φοιτητές αποχωρούν από την αίθουσα μέλη τους μπλόκαραν τις εξόδους για να μην χάσουν την απαρτία! Τέλος επέτρεψαν την ψήφιση μόνο του δικού τους πλαισίου, ενώ κανένα από τα άλλα πλαίσια δεν τέθηκε σε ψηφοφορία!

Πρόκειται για κατάφορη νοθεία, που αλλοιώνει τις διαδικασίες του Συλλόγου. Με τις εγκληματικές τους πρακτικές, αποκλείουν φοιτητές και αγωνιστικές δυνάμεις από την διαδικασία και καταργούν τον δημοκρατικό χαρακτήρα των Γενικών Συνελεύσεων. Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, παρά μόνο σαν συνέχεια των σταλινικών πρακτικών που ΚΝΕ και ΚΚΕ εφαρμόζουν εδώ και χρόνια στους Φ.Σ. Πάρα την «αγωνιστική» φρασεολογία, η ΚΝΕ επιδιώκει την φίμωση κάθε πραγματικά αγωνιστικής δύναμης του φοιτητικού κινήματος, κάθε άποψης που δεν είναι η δική της. Όλα αυτά υπό τον φόβο της απώλειας ψήφων προς τα αριστερά! Δεν είναι διόλου τυχαίο που συχνά, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο «άσπονδοι εχθροί» ΚΝΕ και ΔΑΠ τα «έκαναν πλακάκια» για να μην ακουστούν αγωνιστικά σχέδια και προτάσεις όπως αυτό της ΣΣΠ.

ΚΝΕ και ΚΚΕ διαχρονικά διαστρεβλώνουν συνειδητά τις Συνελεύσεις και τους αγώνες. Χτυπάνε με λύσσα οποιονδήποτε προτάσσει ένα μαχητικό πρόγραμμα αγώνων, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών. Ενώ είναι εδώ και δύο χρόνια «πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια», στους αγώνες έχουν λάμψει μονάχα δια της απουσίας τους (απουσίασαν από αγώνες ενάντια σε: ΟΠΠΙ, δίδακτρα στα ΠΜΣ, επίθεση σε Μέριμνα, ΕΒΕ, και η μακρά λίστα συνεχίζεται…). Δεν είναι τυχαίο ότι μία σειρά από αντιδραστικά νομοσχέδια, διατάξεις και νόμοι (όπως οι Νόμοι Κεραμέως-Χρυσοχοίδη) που διαλύουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου πέρασαν χωρίς αντιδράσεις από την «πρώτη» ΠΚΣ. Ταυτόχρονα, όποιον δεν ακολουθεί το καταστροφικό σχέδιο διάλυσης των αγώνων και υποβάθμισης του φοιτητικού κινήματος, τον βαφτίζουν «προβοκάτορα», «προδότη», και τον αντιμετωπίζουν με ύβρεις, τραμπουκισμούς, ακόμη και ξυλοδαρμούς.

Τέτοιες ενέργειες και πρακτικές πρέπει να απομονωθούν. Πρέπει να ενισχυθεί το μοναδικό σχέδιο που προάγει την πραγματική ενότητα των φοιτητών στους αγώνες και που έχει δώσει νίκες τα τελευταία χρόνια. Ως Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη, μέσα από επιτροπές αγώνα φοιτητών, συντονιστικά και πραγματικές Γενικές Συνελεύσεις έχουμε πετύχει το προηγούμενο διάστημα σημαντικές νίκες, με χαρακτηριστική την πιο πρόσφατη: Μετά από κινητοποίηση το Τμήμα Καθηγητών του Φυσικού του Π.Ι. υλοποίησε το αίτημά μας και εξέδωσε απόφαση ενάντια στην εφαρμογή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, μετά από διαρκείς κινητοποιήσεις φοιτητών. Αυτή η νίκη, όπως και άλλες (εισαγωγή επιπλέον φοιτητών σε εστίες, αναγνωστήριο, θέρμανση σε σχολές, κ.α.) οφείλουν να μας δείχνουν τον δρόμο. Απαλλαγμένοι από τα βάρη του σταλινισμού και των εκλογικών συμφερόντων, πάνω στην βάση της πραγματικής ανασύνθεσης του φοιτητικού κινήματος και ενίσχυσης των δομών του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσα από την ενίσχυση επαναστατικών δυνάμεων, για να απαλλαχθεί το φοιτητικό κίνημα από κάθε αντιδημοκρατική, καταστροφική σταλινική πρακτική.