ΠΑ.Σ.Ε. Vodafone: Η Vodafone και οι εργολάβοι της διώκουν με μανία τη συνδικαλιστική δράση

H Vodafone τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ απολύσεων απέναντι σε μέλη σωματείων που εργάζονται σε αυτήν μέσω εργολαβικών εταιρειών. Την τιμητική του σε αυτήν την επίθεση διαθέτει το Σωματείο μας με ήδη 2 απολυμένους από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο.

Το νομικό πλαίσιο που έχει καθιερωθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφήνει πολύ μικρά περιθώρια αντίστασης, ειδικά όταν στην εταιρεία αλωνίζουν οι σχέσεις εργασίας μέσω εργολάβων.

Ενημερώνουμε για την τρέχουσα κατάσταση στην εταιρεία, που συνεχίζει να ανήκει στις πρώτες μεγαλύτερες στη χώρα.

Για την όποια επικοινωνία με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα τηλεφωνά μας είναι διαθέσιμα εδώ.

To Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 34/2023

Αθήνα, 30/10/2023

Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των συνδικαλισμένων μελών και συναδέλφων από το τμήμα εξυπηρέτησης σταθερής ιδιωτών (5519)

Να σταματήσουν οι απολύσεις, οι συνδικαλιστικές διώξεις και η απώλεια θέσεων εργασίας

Αιφνίδια στις 27/10/2023, ημέρα Παρασκευή, η Vodafone προχώρησε σε ακόμη δύο απολύσεις από το τμήμα «5519» (εξυπηρέτηση ιδιωτών πελατών σταθερής). Πρόκειται για τη συνάδελφο Φ.Μ. και για τον συνάδελφο και μέλος του Σωματείου μας Γρηγόρη Μπιτσούνη, ο οποίος είχε τυπικό εργοδότη την ICAP.

Οι απολύσεις έγιναν αιφνίδια, τελευταία ημέρα της εβδομάδας. Είναι μία πρακτική που ακολουθεί η διοίκηση της Vodafone προκειμένου να προλαμβάνει τις αντιδράσεις απέναντι στις απολύσεις. Την Πέμπτη το βράδυ αργά, οι προϊστάμενοι των συναδέλφων, τους αφαιρούσαν από groups ομαδικών συζητήσεων, που έχουν συστήσει σε social media. Την Παρασκευή το πρωί τους κάλεσαν από τον (αόρατο και απών ουσιαστικά σε όλη την εργασιακή σχέση και παρόντα μόνο στην πρόσληψη και στην απόλυση) άμεσο εργοδότη, την ICAP και τους απέλυσαν χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Οι άμεσοι προϊστάμενοι της Vodafone απαξίωσαν την οποιαδήποτε ενημέρωση.

Επισημαίνουμε πως και οι δύο συνάδελφοι απουσίαζαν όταν απολύθηκαν με νόμιμη άδεια. Ο Γρηγόρης είχε αναρρωτική άδεια και είχε ενημερώσει κανονικά τους προϊσταμένους του ενώ η Φ.Μ. είχε family day. Την ημέρα της άδειάς τους επέλεξε η εργοδοσία για να τους απολύσει.

Και οι δύο οι συνάδελφοι είχαν συνδικαλιστική δράση και τους απασχολούσε να είναι οι συνθήκες εργασίας τους ανθρώπινες και αξιοπρεπείς. Αυτή η δράση τους ενοχλούσε την εργοδοσία. Χωρίς προσχήματα λοιπόν τους απέλυσαν. Θυμίζουμε πως πριν από 3 μήνες είχε προηγηθεί στην LCM Retention η απόλυση της συναδέλφου Έφης Γκιουρέ μέλους της τελευταίας Εφορευτικής Επιτροπής του Σωματείου. Η στόχευση της εργοδοσίας απέναντι στο συνδικαλισμό είναι προφανής.

Επισημαίνουμε πως καμία προειδοποίηση δεν είχε προηγηθεί. Στους συναδέλφους δεν είχαν γίνει προειδοποιήσεις για απόδοση. Σχετικά πρόσφατα υπήρχε και μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Όμως ήταν «ενοχλητικοί» για τους προϊστάμενους του τμήματος «5519».

Είναι το ίδιο τμήμα που με προσωπική ευθύνη της SPV του και του τμήματος προσωπικού, οι συνάδελφοι βιώνουν συνθήκες ψυχολογικής κόλασης. Για τους μισθούς των 700 ευρώ μάξιμουμ καλούνται να «τσατάρουν» ασταμάτητα με 2-3-4 πελάτες ταυτόχρονα(!) και να καταγράφουν αιτήματα παράλληλα. Αν κάποιος συνάδελφος σταματήσει για μια στιγμή, για να σκεφτεί τί θα πει ή θα γράψει, για να κρατήσει ένα αίτημα, γιατί ζαλίστηκε, τότε αλίμονο του. Γίνεται αποδέκτης και βομβαρδίζεται από συνεχή σχόλια «για το τί συμβαίνει», «για το αν χρειάζεται βοήθεια», «για την μη αποδεκτή απόδοσή του», «για το όποιος δεν μπορεί να φύγει» και για πολλά άλλα ακόμη. Τα σχόλια ατομικά ή σε ομαδικές συζητήσεις, προφορικά ή γραπτά είναι συνεχή ενώ ο κάθε συνάδελφος συνομιλεί με πελάτη, με αποτέλεσμα τη τρομερή ψυχολογική πίεση και στρες. Είναι το ίδιο τμήμα που οι προϊσταμένοί του σκίζουν επιδεικτικά τις ανακοινώσεις σωματείων. Είναι επίσης το ίδιο τμήμα που στο παρελθόν οι συνάδελφοι κλήθηκαν από την SPV σε ομαδικό meeting αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσουν να εξυπηρετούν και να «τσατάρουν» με πελάτες! «Τρομερή» προσέγγιση, «πελατοκεντρική», «ομαδική» και τελικά κατάπτυστη…

Καθόλου περίεργο που πολλοί συνάδελφοι παραιτούνται μόνοι τους. Αλλά και αυτοί που θα αντέξουν και θα μείνουν δεν θα μακροημερεύσουν. Η διοίκηση δεν επιθυμεί να επενδύει σε προσωπικό. Σύντομα, από 1 έως 3 έτη θα τους οδηγήσει σε απόλυση, γιατί δεν επιθυμεί «να παλιώνουν» και φυσικά να διεκδικούν ανθρώπινους μισθούς και αξιοπρεπή εργασία. Έτσι μέσα στο τελευταίο καλοκαίρι τουλάχιστον 5 συνάδελφοι από το συγκεκριμένο τμήμα έχουν απολυθεί -δήθεν για λόγους απόδοσης- ουσιαστικά επειδή εξάντλησαν τα «ηλικιακά» όρια που άτυπα ισχύουν για το 90% των συναδέλφων στο τμήμα «5519»…

Παρόμοιες καταστάσεις και συμπεριφορές υπάρχουν βέβαια και σε άλλα τμήματα. Για παράδειγμα παρατηρήσεις σε συναδέλφους για άδειες που δικαιούνται (π.χ. αναρρωτικές ή άλλες ειδικές άδειες) μεταφέρονται από τις εταιρείες εργολάβους και άμεσους προϊσταμένους. Συμπεριφορές πίεσης από προϊσταμένους ή RTMs είναι καθημερινότητα. Στο συγκεκριμένο όμως τμήμα, όπως και στην LCM και σε κάποια outbound η κατάσταση είναι πλέον κακοποιητική και αυτό φαίνεται και από τον ρυθμό παραιτήσεων.

Προειδοποιούμε όλους τους συναδέλφους πως η πολιτική των απολύσεων θα συνεχιστεί:

  • Και στο συγκεκριμένο τμήμα και παντού θα συνεχιστούν οι προσκλήσεις σε κάποια γραφεία «χωρίς ανακοίνωση θεματολογίας» προς παλαιούς συναδέλφους για να τους ανακοινωθεί όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα η απόλυσή τους.
  •  Και στα τηλεφωνικά κέντρα στο σύνολό τους θα συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές.
  •  Και στην τεχνική διεύθυνση -όπου έχει μεταφερθεί έτσι και αλλιώς διοικητικά μεγάλο μέρος της στο Vodafone Group.

Είναι φανερό πως η διοίκηση δεν επιθυμεί παλαιούς εργαζόμενους με εμπειρία και διεκδικήσεις. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως διαλύει την αποτελεσματικότητα τμημάτων και επιδεινώνει δραματικά την εξυπηρέτηση προς πελάτες. Απλώς δεν την ενδιαφέρει, εμπρός στην προσπάθειά της να επιβάλλει συνθήκες εργασίας τριτοκοσμικές, με συνεχείς παραβάσεις ακόμη και των νομίμων δικαιωμάτων μας.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα και να υπερασπιστούμε εργασία με δημοκρατικά δικαιώματα και αξιοπρέπεια είναι να αντιδράσουμε σθεναρά και να τις επιβάλλουμε εμείς οι ίδιοι.

Μία στάση εργασίας -η οποία αποφασίζεται σε κάποια γραφεία μόνο από κάποιο Δ.Σ- χωρίς συνολικό σχεδιασμό από τους συναδέλφους και συγκεκριμένο προγραμματισμό δεν μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί αν μέσα από τη συμμετοχή τη δική μας, σκεφθούμε και συναποφασίσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο και τρόπο κινήσεις και κινητοποιήσεις, μετρήσιμες, με πραγματικό κόστος για την εργοδοσία.

  • Κανένας συνάδελφος μόνος του
  • Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των συναδέλφων μας.
  • Απαιτούμε εργασία με αξιοπρέπεια ενάντια σε συνθήκες «μαύρης» εντατικοποίησης και συνεχούς παρενόχλησης από τους προϊσταμένους
  •  Ζήτημα διαβίωσης να καταργηθούν οι εργολάβοι και να υπάρχει άμεση εργασιακή σχέση με τον πραγματικό εργοδότη, τη Vodafone
  • Αυξήσεις στους μισθούς με συλλογική σύμβαση εργασίας για να αντιμετωπιστεί το κόστος ζωής
  • Ζήτημα επιβίωσης η συμμετοχή μας στο Σωματείο και η συλλογική μας απόφαση απέναντι στην καθημερινότητα που βιώνουμε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

www.pasevodafone.gr – [email protected]

Τηλέφωνα επικοινωνίας με το Δ.Σ.