ΑΠΕΡΓΙΑ στην Τράπεζα Πειραιώς

Απεργία εξήγγειλαν για τις 30 Οκτωβρίου 2023 όλοι οι σύλλογοι των τραπεζοϋπαλλήλων στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση μιας ακόμη «εθελούσιας εξόδου», η οποία έχει στόχο την απόλυση περίπου 800 εργαζομένων και προωθείται με απειλές, εκβιαστικά διλήμματα και ταπεινώσεις. Η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε διαχωρισμό των υπαλλήλων με αδιαφανείς διαδικασίες σε αυτούς που πήραν ρόλο και εκπαιδεύτηκαν εν όψει του ψηφιακού μετασχηματισμού και σε εκείνους που δεν πήραν ρόλο και δε συμμετείχαν στο σεμινάριο, εμπαίζοντας μάλιστα τους δεύτερους ότι …θα έρθει και η σειρά τους!!! Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται τώρα ήρθε η σειρά τους για την απόλυση, αφού τους διαμηνύεται χωρίς αιδώ ότι περισσεύουν, ότι οι μόνες θέσεις που υπάρχουν γι’ αυτούς είναι χιλιόμετρα μακριά σε άλλους νομούς από τον μέχρι τώρα τόπο εργασίας τους.

Δυστυχώς επίσης, με ανάλογες διαδικασίες εκβιασμού έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι κάθε φθινόπωρο που είναι συνήθως η εποχή που τρέχουν τα προγράμματα μείωσης προσωπικού. Εργαζόμενοι με πολυετή πείρα, που υπερέβαλαν εαυτούς όλα τα χρόνια της κρίσης, που πέτυχαν με σκληρή δουλειά τους συνεχώς αναθεωρούμενους προς τα πάνω στόχους και είναι υπεύθυνοι για την ισχυρή κερδοφορία της τράπεζας που διατυμπανίζεται σε όλα τα μέσα.  Αυτοί οι εργαζόμενοι λοιπόν, ανταμείβονται με απαξίωση και εκδίωξη, μη λαμβάνοντας για τους κόπους τους όχι οικονομική αλλά ούτε ηθική αποζημίωση.

Επιπροσθέτως, η διοίκηση επιχειρεί την επικαιροποίηση – αναμόρφωση του κανονισμού εργασίας, κάτι που σημαίνει περαιτέρω απώλειες δικαιωμάτων για όσους παραμείνουν  στις θέσεις τους, δικαιώματα όπως είναι το αμετάθετο εκτός νομού, η απόλυση μόνο για σπουδαίο λόγο, βαθμολόγιο και μισθολογικές προσαυξήσεις κ.α. Παράλληλα, υλοποιεί στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού και της νέας δομής των καταστημάτων, αντικατάσταση του παλιού και έμπειρου προσωπικού με νέους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που δουλεύουν  με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς καμία κάλυψη από τα σωματεία του κλάδου. Ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται αυτές οι αλλαγές (μέσω αποσχίσεων, πωλήσεων θυγατρικών, μετακινήσεων υπαλλήλων ) είναι ασύλληπτος, όμοιος με την ταχύτητα του ίντερνετ που τρέχει μπροστά αφήνοντας πίσω τόσο τους υπαλλήλους όσο και τους πελάτες της τράπεζας, οι οποίοι καλούνται να προβαίνουν μόνοι τους σε αναρίθμητες τραπεζικές εργασίες με αυξανόμενους κινδύνους λαθών και απώλειας χρημάτων.

Ο κλάδος έχει υποστεί τεράστια συρρίκνωση, τόσο σε καταστήματα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό και αποδεικνύεται περίτρανα πως η  ανάθεση όλων των δραστηριοτήτων σε γραφειοκράτες συνδικαλιστές, η  ατομικοποίηση  και η απομάκρυνση των τραπεζοϋπαλλήλων από τις διαδικασίες βάσης και αυτοοργάνωσης του εργατικού κινήματος έχουν οδηγήσει στην παθητικότητα, στη μη συμμετοχή, στη μη διεκδίκηση ούτε καν της διατήρησης των κεκτημένων δικαιωμάτων, με λίγα λόγια στην πλήρη αποδιοργάνωση του κλάδου και στην αποδοχή άνευ όρων των προτάσεων της διοίκησης.

Η συμμετοχή όλων των τραπεζοϋπαλλήλων και η στήριξη όλης της κοινωνίας  στην απεργία της 30ης Οκτωβρίου είναι μονόδρομος για μη μπει ταφόπλακα σε έναν από τους λίγους κλάδους που δεν έχει απωλέσει ακόμη το σύνολο των δικαιωμάτων του και που αν οργανωθεί από τα κάτω, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, θα μπορούσε να γίνει οδηγός και όχι ουραγός των εξελίξεων του εργατικού κινήματος στη χώρα μας.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ