ΣΣΠ: Πανελλαδικό Διήμερο Συζητήσεων, 21-22 Οκτωβρίου (Αμφ. Νιαβή, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Οι νέοι, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουμε καθημερινά μια πολύ επικίνδυνη και αφόρητη κατάσταση. Βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας μεγάλης οικονομικής κρίσης, ενώ ήδη «πνιγόμαστε» από τις συνέπειες των απανωτών κρίσεων των τελευταίων 15 χρόνων. Οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού ξεσπάνε στην πιο απειλητική και σαθρή μορφή τους. Κανείς μας δεν ξέρει «τι του ξημερώνει». Πυρκαγιές, πλημμύρες (από τον Έβρο και τη Θεσσαλία ως τη Λιβύη) καταστροφικοί πολύνεκροι σεισμοί (Μαρόκο, Τουρκία) έχουν γίνει καθημερινότητα. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θυσιάζουν την ανθρώπινη ζωή στον βωμό του κέρδους και πλέον είναι ξεκάθαρο: αν είσαι φτωχός, δεν έχει αξία η ζωή σου. Η ακρίβεια έχει οδηγήσει στη γιγάντωση των ανισοτήτων: μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες συγκεντρώνουν όλο τον πλούτο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας βυθίζεται στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Η περιβαλλοντική καταστροφή παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις, απειλώντας την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία «καλά κρατεί», και η απειλή της εξάπλωσης και γενίκευσής του παραμένει ανοιχτή, διαιρώντας τον πλανήτη σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, απειλώντας την ανθρωπότητα με έναν πυρηνικό όλεθρο. Οι λαοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται και εξεγείρονται, γιατί καταλαβαίνουν σιγά σιγά ότι δεν μπορούν να ζήσουν με αυτές τις κυβερνήσεις, που επιτίθονται με λύσσα για να τους φορτώσουν τα βάρη της κρίσης και να σώσουν τα τομάρια τους.

ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Η επανεκλογή της ΝΔ του Μητσοτάκη πάτησε πάνω στη σύγχυση και απογοήτευση που προκάλεσε η ανύπαρκτη αντιπολίτευση και η αποκρουστική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Του οποίου πλέον σφραγίζεται ο ακραίος νεοφιλελεύθερος μετασχηματισμός, με θλιβερά πρόσωπα και “golden boys” – περσόνες, όπως με την εκλογή του ουρανοκατέβατου –ή μάλλον καλύτερα αμερικανοκατέβατου– Κασσελάκη. Πέρα από την στημένη «επικοινωνιακή εικόνα», τέτοιοι «ψευτοπροοδευτικοί» είναι σοβαρός κίνδυνος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία: γιατί ξεφτιλίζουν χωρίς όριο κάθε έννοια αριστεράς, αγώνων, συλλογικών δικαιωμάτων, οργάνωσης και διεκδίκησης.

 Η παρακμή και σήψη του ελληνικού καπιταλισμού, σε συνδυασμό με τις νέες περικοπές στις δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες που απαιτεί ξανά η ΕΕ, προδιαγράφουν μια νέα σειρά επιθέσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις, η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στη δημόσια δωρεάν παιδεία είναι μονόδρομος, συνέχεια της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Μπορεί τα ΜΜΕ να παρουσιάζουν την κυβέρνηση σαν ισχυρή, αλλά καθόλου δεν ισχύει αυτό. Με το φόντο της παγκόσμιας κατάστασης και των συνεχών κρίσεων, με την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής της (όπως το «επιτελικό» μπάχαλο) η κυβέρνηση είναι πέρα για πέρα αδύναμη και τουλάχιστον «λίγη» για να πείσει με την πολιτική της ατζέντα, που καθημερινά δολοφονεί την ίδια την κοινωνία.

Λίγους μήνες μετά την εκλογή της ΝΔ, μετράμε τη μια καταστροφή μετά την άλλη: πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, ανύπαρκτα ασθενοφόρα για ασθενείς που κατέληξαν, δολοφονία φιλάθλου από νεοναζί, δεκάδες πυρκαγιές που έδωσαν την θέση τους στις πλημμύρες, έξαρση φονικών «ξεκαθαρισμάτων λογαριασμών» από συμμορίες και πολλά ακόμα. Ο απολογισμός: διαρκής αύξηση του αριθμού των νεκρών από τους εγκληματίες της κλίκας της ΝΔ και το αστυνομοκρατούμενο «κράτος έκτακτης ανάγκης». Αυτή είναι η «τάξη και ασφάλεια» που υπόσχεται η ΝΔ: να μην υπάρχει πυροσβεστικό να επέμβει στις φωτιές, μόνο στρατός και αστυνομία να χτυπάνε και να επιτίθονται στους πλημμυροπαθείς και σε όσους διαμαρτύρονται. Ονειρεύεται ένα αυταρχικό κράτος χωρίς δικαιώματα για εργαζόμενους και νεολαία.

Μαζί ο νέος αντεργατικός νόμος-έκτρωμα του Άδωνη έρχεται να διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα, ως αιχμή του νεοφιλελεύθερου δόρατος. Μέσα από τη νομοθέτηση του «δικαιώματος» στην απεργοσπασία και την κατάργηση του θεμελιώδους δικαιώματος της 8ωρης εργασίας, η κυβέρνηση θέλει να σβήσει κάθε κατάκτηση των εργαζομένων και να επιβάλει έναν εργασιακό μεσαίωνα. Όπου βασιλεύει το «διευθυντικό δικαίωμα» και οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε σύγχρονους σκλάβους. Την ίδια στιγμή, οι μεγαλοεπιχειρηματίες πλουτίζουν με την ακρίβεια, ιδιώτες εργολάβοι και κάθε λογής αρπακτικά λεηλατούν το δημόσιο χρήμα με απευθείας αναθέσεις και σκάνδαλα… ενώ εργαζόμενοι και νεολαία βλέπουν το μισθό να τελειώνει στα μισά του μήνα, δεν μπορούν να βρουν σπίτι με τα νοίκια «στο Θεό», βουλιάζουν στην ανασφάλεια και την φτώχεια.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΤΟ «ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Πενήντα χρόνια μετά την Εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, η κυβέρνηση θέλει να την σβήσει από την συλλογική μνήμη και χτυπάει τις πιο θεμελιώδεις κατακτήσεις όλων αυτών των χρόνων της Μεταπολίτευσης. Δωρεάν δημόσια αγαθά (παιδεία, υγεία, ρεύμα, νερό κ.ά.), ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα που κατέκτησε ο ελληνικός λαός, η πολιτιστική άνθιση… και πολλά ακόμα. Για όλα αυτά χρειάστηκαν μεγαλειώδεις, μαχητικοί αγώνες πριν και μετά τη χούντα με αποκορύφωμα την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αυτά συμβολίζει ο «Νοέμβρης του 1973». Αυτά κερδήθηκαν επειδή το κίνημα πήρε την πρωτοβουλία κινήσεων ενάντια στις κυβερνήσεις και στους μηχανισμούς καταστολής, αλλά και ξεπερνώντας τη συμβιβαστική πολιτική των ρεφορμιστών. Γι’ αυτό η λύσσα της ΝΔ να απαγορεύει πορείες (ακόμα και για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπως έκανε με το πρόσχημα της πανδημίας)!

Σε αυτό το κάδρο εμφανίζεται ως κεντρικός στόχος η κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου Υπουργού Παιδείας Πιερρακάκη σηματοδοτούν μια αναβάθμιση της επίθεσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μαζί με την εφαρμογή των αμέτρητων αντι-εκπαιδευτικών διατάξεων της προηγούμενης 4ετίας (ΕΒΕ, ΟΠΠΙ, συγχωνεύσεις τμημάτων, Συμβούλια Ιδρύματος, αξιολογήσεις, διαγραφές, κατάργηση ασύλου κλπ.) επιχειρεί τώρα να βάλει ταφόπλακα μέσα από την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Εφευρίσκουν «παραθυράκια» για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ως παραρτήματα αντίστοιχων ιδιωτικών κολλεγίων του εξωτερικού! Στόχος είναι η μετατροπή της εκπαίδευσης σε «αγορά υπηρεσιών και προγραμμάτων κατάρτισης», ώστε κάθε φοιτητής-πελάτης να αγοράζει ό,τι αντέχει η τσέπη του, χωρίς ποτέ να κατοχυρώνει εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. Παράλληλα, βάζοντας δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και ξεπουλώντας σε ιδιώτες (μέσω συμπράξεων/ΣΔΙΤ) τη φοιτητική μέριμνα, δημιουργούν πεδία κερδοσκοπίας μέσα στα Πανεπιστήμια. Αποκλείοντας έτσι μεγάλα κομμάτια της νεολαίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς τα κόστος των σπουδών γίνεται δυσβάσταχτο!

ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ – ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι φοιτητές και η νεολαία είμαστε στην πρώτη γραμμή της επίθεσης. Έχουμε μπροστά μας έναν μεγάλο αγώνα διαρκείας για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, των κατακτήσεων μισού αιώνα, της ίδιας της ζωής μας. Προτάσσουμε την ανάγκη ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος με βάση τη μαχητικότητα και τις δομές αυτοοργάνωσης του κινήματος (συνελεύσεις, επιτροπές πάλης, συντονιστικά, κλπ.). Ο Μητσοτάκης φαίνεται ανενόχλητος, γιατί πατάει πάνω στην απογοήτευση και στην αδυναμία του κινήματος να ενωθεί, να οργανωθεί, να αντεπιτεθεί. Το ζήτημα, λοιπόν, παραμένει η ανάπτυξη αγώνων, που θα μετατρέψουν τη γενική δυσαρέσκεια και απογοήτευση σε κύμα οργής και αντεπίθεσης. Σε αυτό συμβάλει η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη. Συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες και στον απολογισμό τους. Ακούγοντας προβληματισμούς και ανησυχίες κάθε φοιτητή, παρουσιάζοντας θέσεις, πολιτικό πρόγραμμα, ένα σχέδιο αγώνων.

Η ΣΣΠ διοργανώνει το ετήσιο πανελλαδικό Διήμερο Συζητήσεών της στην Αθήνα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Σαββατοκύριακο 21-22/10. Καλούμε κάθε αγωνιστή/στρια να συμμετέχει, να τοποθετηθεί και να συμβάλει, για την καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος. Ώστε να μην επιτρέψουμε να ασελγούν στην μνήμη του Πολυτεχνείου και να υπερασπιστούμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, τα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Να πιάσουμε το νήμα από την εξέγερση του Νοέμβρη και να οργανώσουμε την δική μας αντεπίθεση για τα δικαιώματα μας και μια ζωή μέλλον και αξιοπρέπεια. Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις μνημονιακές πολιτικές που μας δολοφονούν!