ΠΑΣΕ Vodafone: Σχετικά με το… «ξεπάγωμα των τριετιών» που εξήγγειλε η κυβέρνηση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ 

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008) 

Αρ. Πρωτοκόλλου: 28/2023 

Αθήνα, 18/9/2023 

 Σχετικά με το … «ξεπάγωμα των τριετιών» που εξήγγειλε η κυβέρνηση 

Ακόμα ένας εμπαιγμός των εργαζόμενων – 12 χρόνια εργασίας/προϋπηρεσίας χαμένα! 

 

Σε μία προσπάθεια να μετριάσει την κοινωνική κατακραυγή και το πολιτικό κόστος μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές στον Έβρο και την Θεσσαλία, και ενώ κατεβάζει προς ψήφιση ένα πολύ σκληρό αντεργατικό νομοσχέδιο (θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση του Σωματείου), η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια στόματος πρωθυπουργού εξήγγειλε το ξεπάγωμα των τριετιών. «Από την 1.1.2024 “ξεπαγώνουν” οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Φέρνουμε νωρίτερα 1-2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε μόνο αν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%»

Υπενθυμίζουμε πως στα πλαίσια εφαρμογής του 2ου Μνημονίου με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 6 στις 28/2/2012, εν μέσω πολύ μεγάλων κοινωνικών και εργατικών κινητοποιήσεων, μειώθηκε ο βασικός μισθός στα 480 ευρώ μικτά και πάγωσε η αύξηση 10% ανά τρία χρόνια επί του βασικού μισθού – τριετία ή επίδομα προϋπηρεσίας- που λάμβαναν οι εργαζόμενοι που πληρώνονταν με τον βασικό μισθό και οι εργαζόμενοι που καλύπτονταν από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Μέχρι και τώρα μόνοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον βασικό μισθό δικαιούνται έως και τρεις τριετίες και μόνο μέχρι το 2012 που πάγωσαν.  

Αναμένουμε να δούμε και το πώς θα νομοθετηθεί η παραπάνω εξαγγελία, αλλά από τις διευκρινίσεις που έχουν γίνει έως τώρα από κυβερνητικά στελέχη, κάθε άλλο παρά ξεπάγωμα των τριετιών είναι αυτό που ανακοινώθηκε, αλλά περισσότερο άλλος ένας κυβερνητικός εμπαιγμός, παρά τις αυξήσεις που όντως αναμένεται να δουν οι πιο χαμηλόμισθοι συνάδελφοί μας. Το ξεπάγωμα των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα – δηλαδή η κατάργηση εν μέρει του 2ου Μνημονίου –  θα σήμαινε αυτόματα αύξηση 30% επί του βασικού μισθού, κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έτρεξε να ξορκίσει… εκ των υστέρων.  

Το «ξεπάγωμα» των τριετιών αφορά μόνο τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον βασικό μισθό έχει ανώτατο όριο τις τρεις τριετίες  και ο χρόνος καταμέτρησης της προϋπηρεσίας θα ξεκινήσει ξανά από 1-1-2024, δηλαδή τα χρόνια εργασίας 2012-2024 δεν καταμετρώνται πουθενά. ΔΩΔΕΚΑ (12) χρόνια προϋπηρεσίας χαμένα όσον αφορά στον μισθό, για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα!

 

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους θα  ισχύουν τα εξής: 

Α. Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά τις 14.2.2012 θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος προϋπηρεσίας για πρώτη φορά. Δηλαδή ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, από 1-1-24 θα ξεκινά να μετρά η προϋπηρεσία του και θα δικαιούται αύξηση 10% επί του βασικού μισθού για πρώτη φορά το 2027 όπου και θα συμπληρώσει την πρώτη τριετία.  

Β. Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν πριν τις 14.2.2012, συνεχίζουν να χτίζουν ξανά το δικαίωμα επιδόματος προϋπηρεσίας από 1-1-2024. Δηλαδή ένας εργαζόμενος που είχε μέχρι τις 14.2.2012 δύο χρόνια προϋπηρεσίας και αμείβεται σήμερα με τον κατώτατο μισθό, θα ξεκινήσει να μετρά ξανά η προϋπηρεσία του από 1-1-2024 και θα δικαιούται αύξηση 10% επί του βασικού μισθού για πρώτη φορά το 2025 όπου θα συμπληρώσει την πρώτη τριετία.  

Αντίστοιχα ένας εργαζόμενος που είχε μέχρι τις 14.2.2012 πέντε χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή μία κατοχυρωμένη τριετία, και αμείβεται σήμερα με τον κατώτατο μισθό, θα ξεκινήσει να μετρά ξανά η προϋπηρεσία του από 1-1-2024 και θα δικαιούται αύξηση 10% επί του βασικού μισθού για δεύτερη το 2025 όπου θα συμπληρώσει την δευτερη τριετία, δηλαδή έξι χρόνια προυπηρεσίας. Μέγιστο όριο είναι οι τρεις (3) τριετίες δηλαδή τα εννέα (9) χρόνια προϋπηρεσίας.  

 

Το Σωματείο μας θα ενημερώσει άμεσα τους συνάδελφους ανάλογα με τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.  

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ