Νέα υποβάθμιση στα ΕΛΤΑ: Μαζικό λουκέτο σε υποκαταστήματα

Στις 10/07 έκλεισαν 25 καταστήματα των ΕΛΤΑ, ενώ στις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με ανάρτηση στη Διαύγεια, ακόμη 40 θα βάλουν λουκέτο. Στο πλαίσιο μιας δήθεν αναδιάρθρωσης των ταχυδρομείων υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κλείσουν 168 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ήδη πλήθος υποκαταστημάτων, κυρίως στην επαρχία, έχουν περάσει σε καθεστώς συνδιαχείρισης ή συμβολαίου με ιδιώτη. Ταυτόχρονα ο οργανισμός είναι υπερχρεωμένος, όπως διαχρονικά έχει εφαρμοστεί σε πολλές υπηρεσίες που έχουν πάρει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, ενώ τα περισσότερα αν όχι όλα τα καταστήματά του παραμένουν υποστελεχωμένα. Το 2019 οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ήταν περίπου 8.700 και σήμερα δεν ξεπερνούν τους 4.600, εκ των οποίων οι 3.230 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι «ενοικιαζόμενοι» (μηνιαίες συμβάσεις έργου με τον κατώτατο μισθό).

Το κλείσιμο των καταστημάτων της επαρχίας δημιουργεί ζήτημα απομόνωσης στις περιοχές αυτές καθώς δεν διαθέτουν άλλες υπηρεσίες μεταφορών, ή όταν υπάρχουν οι χρεώσεις είναι υπέρογκες ακριβώς εξαιτίας της περιορισμένης προσβασιμότητας. Επιπλέον, τα ΕΛΤΑ παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες (μισθοί, συντάξεις κοκ) σε τοποθεσίες όπου δεν υπάρχει τραπεζικό ίδρυμα. Το «ψηφιακό κράτος» και η «Ελλάδα 2.0» της ΝΔ έχει ψηλά στο πρόγραμμα την περαιτέρω περιθωριοποίηση όσων δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιακά μέσα ή σε αστικά κέντρα. Η «αναδιάρθρωση» γίνεται καθαρά με γνώμονα τα κέρδη των ΕΛΤΑ, ή μάλλον την προοπτική της ιδιωτικοποίησής τους λόγω απουσίας αυτών των κερδών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει του Ν.4053/2012 αλλά και από το καταστατικό τους, τα ΕΛΤΑ έχουν υποχρεωτική αποστολή την «παροχή καθολικών και προσβάσιμων υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα». Φυσικά καμία νεοφιλελεύθερη πολιτική, αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν προσανατολίστηκε ποτέ προς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας σε όσους την χρειάζονται. Όσο προτάσσονται οι πολιτικές των κερδών πάνω από τις ανάγκες μας όλο και περισσότεροι τομείς θα παραλύουν. Μόνο με την αυτοοργάνωση των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα μπορέσουμε να υπερασπίσουμε τις ιστορικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.