Ούτε σκέψη για την ιδιωτικοποίηση του νερού

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Συναυλία: Παρασκευή 12/5 – 7 μ.μ. – Λιπάσματα Δραπετσώνας

 

Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων που έχουν στηριχθεί και λειτουργούν με τους κόπους όλης της κοινωνίας, αποτελούν διαχρονικό στόχο των νεοφιλελεύθερων. Από το στόχαστρό τους δεν θα μπορούσε να λείπει και το νερό, το βασικό στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου, στο οποίο η πρόσβαση αποτελεί ζωτικό και θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα. Λίγες ημέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΕΝΟΣΕ, η ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει το νερό. Βρήκε όμως μπροστά της τους εργαζόμενους και τη νεολαία, που κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν κατά δεκάδες χιλιάδες στη συναυλία ενάντια στο ξεπούλημα του νερού στη Θεσσαλονίκη.

Το 2014, ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού, ωστόσο τα δικαστήρια και το ΣτΕ αναγκάστηκαν να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, υπό το βάρος της αντίδρασης του κινήματος. Με την υπογραφή των μνημονίων και τη θέσπιση του Υπερταμείου, το 2012, η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Ενώ τον Φλεβάρη του 2022 το ΣτΕ έκρινε τη μεταβίβαση αντισυνταγματική και απαίτησε την επιστροφή τους, η κυβέρνηση τον Ιούλιο ψήφισε νόμο που ακυρώνει την απόφαση του ΣτΕ. Παράλληλα, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την εκχώρηση σε ιδιώτες της λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου ύδρευσης Δήμων του Λεκανοπεδίου της Αττικής, ο οποίος δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων και των αποφάσεων του ΣτΕ. Ωστόσο η νεοφιλελεύθερη μανία της κυβέρνησης επέβαλλε να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Η κυβέρνηση αρχικά έθεσε σε διαβούλευση για 4 ημέρες το πολυνομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού το οποίο σκόπευε να το καταθέσει προς ψήφιση μερικές ώρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, το ανέβαλλε για μερικές μέρες στο πλαίσιο του υποκριτικού της πένθους και έπειτα από κάποιες απαραίτητες διορθώσεις –για να καμφθούν οι αντιδράσεις του ΣτΕ– το ψήφισε.

Με χιλιάδες ψέματα περί περιφρούρησης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και ενίσχυσης της εποπτείας και των ασφαλιστικών δικλείδων ως προς την ποιότητα και την αποφυγή σπατάλης, η κυβέρνηση επιχειρεί να κατακερματίσει τους οργανισμούς και τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης με την εκποίηση των κερδοφόρων τμημάτων στους ιδιώτες (πχ. την τιμολόγηση και την οικονομική διαχείριση), και την διατήρηση των τμημάτων που χρειάζονται επενδύσεις, όπως οι υποδομές, στο δημόσιο. Με άλλα λόγια, όπως έχουν κάνει με την ΔΕΗ, τον ΟΣΕ (ξεπουλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2017), τα λιμάνια κα, ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές. Δίνουν τα φιλέτα στους ιδιώτες, και εμείς οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί καλούμαστε να πληρώσουμε υπέρογκα τιμολόγια και άθλιες υπηρεσίες λόγω του σαπίσματος των υποδομών. Το ξεπούλημα της ΔΕΗ αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα των αποτελεσμάτων των ιδιωτικοποιήσεων, όπου βλέπουμε τα τιμολόγια ρεύματος να έχουν πενταπλασιαστεί.

Μαύρο σε όλους τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους!

Όσο και αν τα αστικά κόμματα ορκίζονται προεκλογικά ότι το νερό θα μείνει δημόσιο, δεν πρέπει να τους πιστέψουμε. Είναι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι και οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται στο πετσί τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν, διαλύουν το βιοτικό μας επίπεδο και προετοιμάζουν ένα δυστοπικό μέλλον. Η μεγαλειώδης συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 2 Απρίλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Νερού αποτέλεσε ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Ωστόσο είναι σαφές ότι χρειάζεται να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και να μετατραπούν σε έναν αγώνα διαρκείας απέναντι στις επιθέσεις αυτής ή όποιας επόμενης κυβέρνησης. Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωσή μας σε συνελεύσεις και επιτροπές σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές. Η εξέγερση στη Γαλλία και οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 και 16 Μάρτη, δείχνουν ότι έχουμε την δύναμη και μπορούμε να νικήσουμε!

ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ- ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!