Η Ο.Κ.Δ.Ε. (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) συμμετέχει αυτόνομα στις εκλογές, με ψηφοδέλτια σε όλη την επικράτεια:

 

Α) Για να καταγγείλει τη δολοφονική Κυβέρνηση Μητσοτάκη / ΝΔ, μια από τις χειρότερες στην πολιτική ιστορία της χώρας μας.

Τα χρεοκοπημένα νεοφιλελεύθερα δόγματά τους οδήγησαν σε νέα καταστροφή την οικονομία, την κοινωνία, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, φτωχών λαϊκών μαζών και νέων. Το άθλιο πολιτικό προσωπικό με επικεφαλής τον Μητσοτάκη είναι υπεύθυνο για:

Τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εγκλήματα όπως στα Τέμπη, τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην πανδημία εξαιτίας της αποξήλωσης της δημόσιας υγείας. Κάνοντας τους αδιάφορους για τις μεγάλες κινητοποιήσεις στις 8 και 16 Μάρτη, με θράσος ιδιωτικοποίησαν και το νερό. Οι ιδιωτικοποιήσεις σε παιδεία (ν. Κεραμέως), υγεία (ν. Πλεύρη), κοινωνική ασφάλιση οδηγούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στα τάρταρα.

Την ακρίβεια που έχει γονατίσει τους εργαζόμενους: η απώλεια αγοραστικής δύναμης στα νοικοκυριά με εισόδημα 750 ευρώ είναι 40%! Ένας μέσος μισθωτός ξοδεύει το 70-80% του εισοδήματός του μόνο σε στέγαση, τρόφιμα, ρεύμα, νερό – και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην φτώχεια και εξαθλίωση. Κανένα πραγματικό μέτρο δεν έχει ληφθεί, πέρα από μέτρα ασπιρίνες και εξαπάτησης: πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού, “pass” και «καλάθια» κ.ο.κ.

Την φτώχεια που πλήττει πλέον πάνω από τη μισή κοινωνία: 1 στους 7 στερείται βασικά αγαθά, 1 στους 5 βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, 1 στους 3 δεν μπορεί να πληρώσει ιατρικές εξετάσεις. Σύντομα οι φράσεις «επισιτιστική», «ενεργειακή» ή «στεγαστική» κρίση δεν θα μπορούν να περιγράψουν την εξαθλίωση όπου βουλιάζουμε. Την ίδια στιγμή, οι ανισότητες γίνονται φαραωνικές: ενώ ο μισός πληθυσμός φτωχαίνει διαρκώς, το πλουσιότερο 1% κατέχει το 56% του πλούτου.

Την ανεργία και υποαπασχόληση: Στους νέους αγγίζει το 40%. Συνολικά οι άνεργοι ξεπερνούν σταθερά το 1 εκ. Πάνω απ’ τους μισούς είναι μακροχρόνια άνεργοι (χωρίς να μετράμε όσους έχουν μεταναστεύσει) και μόνο 1 στους 5 λαμβάνει επίδομα. Ο νόμος Χατζηδάκη «εκσυγχρονίζει»(!) τον ΟΑΕΔ μετατρέποντάς τον σε γραφείο σύγχρονου δουλεμπορίου.

Τον εργασιακό μεσαίωνα, το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης: 1 στους 3 αμείβεται με 330 ευρώ καθαρά. Ελαστική, μαύρη και απλήρωτη εργασία εξαπλώνονται διαρκώς. Ιστορικά δικαιώματα όπως το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία γίνονται παρελθόν με το ν. Χατζηδάκη. Νέες «σχέσεις» εργασίας όπως free-lancers, δουλειά με το κομμάτι ή τηλεργασία επεκτείνονται επικίνδυνα για να εξαφανίσουν μισθολογικά δικαιώματα, να εντείνουν την ατομικοποίηση, να τσακίσουν την οργάνωση των εργαζομένων.

Τους πλειστηριασμούς: Οι πλειστηριασμοί α΄ κατοικίας, για οφειλές από 1.000(!) ευρώ, έχουν βάλει στο στόχαστρο εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες. Η εξαγορά των «κόκκινων» δανείων από κερδοσκοπικά funds, η εξοντωτική αύξηση των επιτοκίων, η νομοθετική ασυλία και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν δημιουργήσει μια συμμορία που αρπάζει λαϊκές κατοικίες έναντι πινακίου φακής, με την προστασία των ΜΑΤ και δικαστηρίων.

 

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές και να παραμείνει στην εξουσία, σκληραίνει διαρκώς την καταστολή, το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, τα πογκρόμ των ΜΑΤ ενάντια στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αγώνες. Συκοφαντεί και ενοχοποιεί την κοινωνία με τα άθλια δόγματα της «Ατομικής Ευθύνης», επάξιο συμπλήρωμα του «Νόμος και Τάξη». Δεν δίστασε να προσπαθήσει να ενοχοποιήσει τους εργαζομένους ακόμα και για το έγκλημα στα Τέμπη («ανθρώπινο λάθος», «ευθύνη του σταθμάρχη» κ.λπ.). Έχει στήσει έναν ζοφερό μηχανισμό παρακολουθήσεων, γκεμπελικής προπαγάνδας στα ΜΜΕξαπάτησης – καθώς και δικαστικών πραξικοπημάτων, που οργανώνουν την ατιμωρησία και ασυδοσία της ελίτ και των υπηρετών της. Με αφετηρία τους χουντονόμους απαγόρευσης των διαδηλώσεων, μετακινήσεων, συναθροίσεων και κινητοποιήσεων (ιδιαίτερα στα λοκντάουν), δημιούργησαν ένα κράτος αστυνομοκρατούμενο, όπου οι μηχανισμοί καταστολής δρουν ατιμώρητοι, απελευθερώνοντας έτσι την κτηνωδία τους (ελεύθεροι οι αστυνομικοί-δολοφόνοι των Ρομά και του Αλ. Γρηγορόπουλου, οι χρυσαυγίτες συμμορίτες δολοφόνοι κ.ά.).

 

Η Κυβέρνηση έχει στρατευτεί πλήρως με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά των πολέμων. Μαζί με τις υπόλοιπες αστικές δυνάμεις, έχει μετατρέψει τη χώρα σε απέραντη βάση των αμερικάνων ιμπεριαλιστών (και ειδικά την Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο). Ξοδεύει δεκάδες δισ. σε θηριώδεις εξοπλισμούς, την ίδια στιγμή που η φτώχεια σαρώνει. Μας μπλέκει όλο και πιο βαθιά στο μέτωπο της Ουκρανίας και οξύνει επικίνδυνα τον αντιδραστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας, ο οποίος απειλεί τους λαούς με μια καταστροφική στρατιωτική σύγκρουση.

Β) Για να συγκρουστεί με όσα δεκανίκια του συστήματος εμφανίζονται να συγκρατήσουν και να μειώσουν την κατάρρευση του αστικού πολιτικού σκηνικού. Όλοι αυτοί οι μαϊντανοί με «νέο» ή «πατριωτικό» προφίλ (Ελληνική Λύση, κόμμα Κασιδιάρη κ.τ.λ.) δεν είναι άλλο παρά καθαρόαιμοι νεοναζί και φασίστες, που πρέπει να τους τσακίσουμε.

Για να αναδείξει ότι η ατιμωτική κατάληξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό νεοφιλελεύθερο κόμμα, που έστρωσε τον δρόμο στον Μητσοτάκη, δεν οφειλόταν σε «τραγικό λάθος». Αλλά σε μια σειρά εγκληματικών επιλογών, με την αυταπάτη και απάτη για δήθεν «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές, την ΕΕ, τους ιμπεριαλιστές και την αστική τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ / Τσίπρας εφάρμοσε το καταστροφικό 3ο Μνημόνιο, ιδιωτικοποίησε ΔΕΗ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ (είναι συνυπεύθυνος για τα Τέμπη), εδραίωσε τους πλειστηριασμούς, εκτίναξε τις υποκλοπές… Η πολιτική του είναι ίδια με της ΝΔ: επιδόματα φτώχειας, υποκλίσεις στον Ζελένσκι και τους Αζοφίτες του, ψήφος στα εξοπλιστικά, στο «600άρι» στους ένστολους, σε κομμάτια των νόμων-τεράτων του Χατζηδάκη, της Κεραμέως κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια από τις πιο φιλοϊμπεριαλιστικές πολιτικές δυνάμεις μεταπολιτευτικά. Προετοίμασε τις «στρατηγικές συμφωνίες» με τις ΗΠΑ – και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη όξυνση και επιθετικότητα στα ελληνοτουρκικά.

Από κοντά το στιγματισμένο ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, που στελέχη του πρωτοστατούν σε σκάνδαλα όπως του Κατάρ-gate.

Γ) Είμαστε αντίθετοι με την διασπαστική, ρεφορμιστική πολιτική του ΚΚΕ, που κάνει ό,τι μπορεί για να καθηλώσει και να διαιρέσει τους αγώνες, να εξωραΐσει την παντοδυναμία του καπιταλισμού και των αστικών δυνάμεων (μιλώντας πάντα για κάποια ανύπαρκτη «ανάπτυξη»). Που στις πιο κρίσιμες στιγμές είναι στο πλευρό της αστικής τάξης, ψηφίζοντας εξοπλιστικές δαπάνες, το μπόνους των 600 ευρώ στους ένστολους δολοφόνους. Που μιλάει διαρκώς για τον κίνδυνο για την «εθνική κυριαρχία μας» απέναντι στην Τουρκία, ευθυγραμμιζόμενο με τις αστικές δυνάμεις. Αντί να προτάξει άμεσους στόχους πάλης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, σπέρνει σύγχυση – και μεταθέτει τα πάντα στο ακαθόριστο μέλλον, στην εκλογική ενίσχυσή του (δεν χρειάζεται να παλέψουμε για εθνικοποιήσεις και για να ρίξουμε την κυβέρνηση, όλα θα γίνουν με περισσότερες ψήφους και βουλευτές στο ΚΚΕ).

Είμαστε αντίθετοι με τις συγκολλήσεις που ξαναπροτείνουν το δοκιμασμένο και αποτυχημένο σχέδιο του «παλιού» ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα πιο αδύναμο και αδιέξοδο. Το ΜεΡΑ25 είναι ένας αστικός σχηματισμός – και ο Βαρουφάκης από τους κύριος υπεύθυνους της συνθηκολόγησης του 2015 (ενδιάμεση συμφωνία παράτασης των μνημονίων και αναγνώρισης του χρέους κ.ά.). Δεν έχει κάτι καινούργιο να πει ή να κάνει, η πολιτική του οδηγεί μόνο στην κάλπη, όχι στην οργάνωση των αγώνων μας.

Δ) Για να αναδείξει το πολιτικό πρόβλημα. Ότι δεν υπάρχει λύση στις κάλπες – και ειδικά σε αυτές, όπου το «παιχνίδι» είναι χοντρά «στημένο», χωρίς μαζική αξιόπιστη επιλογή και εναλλακτική για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Με τη διαρκή χειροτέρευση της κρίσης και της πολιτικής σήψης, όπου κι αν καταλήξουν τα εκβιαστικά μαγειρέματα για «σταθερότητα», κάθε επόμενη αστική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να συνεχίσει την ίδια ή χειρότερη πολιτική. Είτε πρόκειται για βοναπαρτιστικές λύσεις αυτοδυναμίας, συνεργασίας και τεχνοκρατών. Είτε για το φάντασμα της «προοδευτικής» (ούτε καν ψευτοαριστερής) κυβέρνησης, που ρίχνει ως δόλωμα ο Τσίπρας, θέλοντας να ξεχάσουμε ότι το «μικρότερο κακό» οδήγησε και οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο.

Γιατί όσο σημαντικό κι αν είναι να απαλλαγούμε από μια μνημονιακή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, θα έχουμε ακόμα απέναντί μας: Την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, που χειροτερεύει και βαθαίνει (καταρρεύσεις τραπεζών, οικονομικοί πόλεμοι κ.λπ.). Την ΕΕ και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, την έκρηξη των ανταγωνισμών και των εξοπλισμών με μεγάλες δυνάμεις όπως Ρωσία, Κίνα κ.ά. – που φουντώνουν τους πολέμους και οδηγούν προς έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πιο επικίνδυνο από όλους τους προηγούμενους, όπου η ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών σκιάζει την ανθρωπότητα με την απειλή του αφανισμού. Θα έχουμε απέναντί μας το Παγκόσμιο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσής – μια οργουελική κοινωνία όπου θα «συνυπάρχουν» ο απόλυτος πλούτος μιας ασήμαντης μειοψηφίας και η απόλυτη φτώχεια της συντριπτικής πλειοψηφίας. Θα απειλούμαστε από την επελαύνουσα περιβαλλοντική καταστροφή, που οφείλεται στη λογική και το σύστημα του κέρδους, στις υποκριτικές, αδιέξοδες και καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές ενός δήθεν «πράσινου καπιταλισμού». Από την αγιάτρευτη πολιτική σήψη και αλαζονεία των κυρίαρχων ελίτ, που τσαλαπατούν κάθε βούληση, δικαίωμα, αξιοπρέπεια των λαών, κυβερνώντας σαν άλλοι «Λουδοβίκοι». Για να απαλλαγούμε οριστικά από όλα αυτά, χρειάζεται παρατεταμένος, σκληρός αγώνας και επαναστατική πολιτική. Δεν απαιτείται μόνο μια πολιτική αλλαγή ή πολύ περισσότερο μια κυβερνητική εναλλαγή – αλλά και μια κοινωνική αλλαγή, μια βαθιά τομή σε αντικαπιταλιστική-επαναστατική κατεύθυνση.

Για να απαλλαγούμε από όλα αυτά, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να προωθήσουμε ένα ριζοσπαστικό, ταξικό πρόγραμμα, λύσεις για ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ – που σημαίνει:

 

α) Εθνικοποίηση των υπηρεσιών και υποδομών (ενέργεια, νερό, συγκοινωνίες κ.λπ.), των τραπεζών και όλων των τομέων-κλειδιά της οικονομίας, επανακρατικοποίηση όσων δημόσιων οργανισμών / υπηρεσιών ιδιωτικοποιήθηκαν, χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο. Βαριά φορολόγηση των κερδών και των πλουσίων.

 

β) Έξοδος από ΕΕ και Ευρώ. Παύση πληρωμών – Μονομερής διαγραφή του χρέους. Καθιέρωση εθνικού νομίσματος.

 

γ) Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ, να διώξουμε τις βάσεις. Καμία συμμετοχή στον πόλεμο και στις κυρώσεις στις πλάτες των λαών.

 

δ) Λεφτά για τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για ένα πραγματικό κοινωνικό πρόγραμμα. Κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων όπως ο ΦΠΑ – Πλαφόν και μείωση στις τιμές των βασικών αγαθών. Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις για όλους.

 

ε) Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δημιουργία Επιτροπών Δράσης και Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του κύματος φτώχειας και εξαθλίωσης, του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, της απειλής του πολέμου.

Ε) Η Ο.Κ.Δ.Ε. κατεβαίνει στις εκλογές μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν κάνει συμβόλαιο με τη νίκη, αλλά με τον αγώνα. Το πρόγραμμα, η πολιτική, η τακτική και πρακτική της Ο.Κ.Δ.Ε. είναι ένα τέτοιο συμβόλαιο, που έχει μέσα του όλες τις προϋποθέσεις για τη νίκη.

– Για να συμβάλλουμε στην οργάνωση της αντίστασης και της αντεπίθεσης των εργατικών και λαϊκών μαζών, αξιοποιώντας όλες τις πρόσφατες εμπειρίες: τις μεγαλειώδεις απεργίες και διαδηλώσεις για τα Τέμπη με τη συμμετοχή συνολικά εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου – την αντίσταση στις χουντοαπαγορεύσεις και την καταστολή (έκρηξη Νέας Σμύρνης, απόκρουση πανεπιστημιακής αστυνομίας κ.ά.) – τους αγώνες σε κλάδους και επιχειρήσεις (εκπαίδευση, υγεία, διανομείς κ.λπ.).

– Για να εφαρμόσουμε τα συμπεράσματα από την αγωνιστική και απεργιακή έκρηξη των λαών της Ευρώπης (Βρετανία, Γερμανία, Πορτογαλία κ.ά.) – και τις τεράστιες μαχητικές διαδηλώσεις, την εξέγερση στη Γαλλία.

– Για να αναδείξουμε την αναγκαιότητα μιας νέας επαναστατικής αριστερής δύναμης. Που θα έχει μια στέρεα εργατική-κομμουνιστική αναφορά. Που δεν θα υποκύπτει ή προδίδει τους εργαζόμενους με την πρώτη δυσκολία, δεν θα τρέχει με κάθε ευκαιρία πίσω από «ξένες σημαίες» εγκαταλείποντας τις «αρχές» της, δεν θα χαρακτηρίζεται από εκλογικό κρετινισμό. Που βασίζεται, αναδεικνύει, προσπαθεί να εμπλουτίσει την ιστορία, τις παραδόσεις και εμπειρίες του εργατικού και επαναστατικού κινήματος – και δεν χάνεται σε κάθε λογής ιστορικούς αναθεωρητισμούς, «δικαιωματισμούς» και «ταυτοτισμούς», όλα επικίνδυνα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα που διαιρούν και αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Θέλουμε μια τέτοια επαναστατική αριστερά, που είναι μια βασική προϋπόθεση για να ξηλώσουμε τα Μνημόνια και το καθεστώς τους, να απεμπλακούμε από τις ιδιωτικοποιήσεις, την φτώχεια και τον πόλεμο – για μια νικηφόρα σύγκρουση με το σύστημα, τους υπηρέτες και το κράτος του, για να καταργήσουμε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Πιστεύουμε ότι η πολιτική μας είναι η πιο χρήσιμη επιλογή. Γιατί δεν περιορίζεται σε μια πολιτική αλλαγή αλλά δίνει το αποφασιστικό χτύπημα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στους παλιούς και νέους υποτακτικούς των μνημονίων, χτυπώντας το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, με την εγκαθίδρυση μιας άλλης εξουσίας, μιας Κυβέρνησης των Εργαζομένων.

Στο ψηφοδέλτιο της Ο.Κ.Δ.Ε. συμμετέχουν μέλη διοικήσεων σωματείων, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι με σημαντική συμβολή στις απεργίες και τους αγώνες, που δραστηριοποιούνται για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, φοιτητές και εργαζόμενοι ενεργοί στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα. Ακόμη το ψηφοδέλτιο της Ο.Κ.Δ.Ε. συμβολίζει και αναδεικνύει και εκείνους τους αγώνες, εκείνο το κομμάτι της εργατικής τάξης (με μερική απασχόληση και κάθε είδους ελαστική εργασία, ανασφάλιστους, άνεργους, μετανάστες κ.λπ.) που αποσιωπάται απ’ τα ΜΜΕ, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, την αστική διαπλοκή. Που έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλα τα κινήματα, στους μικρούς ή μεγάλους αγώνες.

Για την Ενίσχυση και Νίκη των Αγώνων

 

Για την Αντεπίθεση των Εργαζομένων

 

Για μια Αριστερά Επαναστατική

 

Στηρίξτε – Ψηφίστε

 

Μια Πραγματικά Χρήσιμη Επιλογή

Ο.Κ.Δ.Ε.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας