Άρειος Πάγος: Πράσινο φως στα κοράκια των funds για την αρπαγή της πρώτης κατοικίας

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Μαρτίου

Στις 16/02 η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (56-9) ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς χρησιμοποιώντας την επωνυμία των funds και όχι ως πληρεξούσιοί τους. Ουσιαστικά, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανάβει το πράσινο φως στα κάθε λογής funds να μπορούν ανερυθρίαστα να προβαίνουν μέσω των δικαστηρίων στην υφαρπαγή της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους. Μετά την απόφαση, η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, παρουσιάζοντας μάλιστα το κοινωνικό της έργο (!) καθώς «(σ.σ. τα μέλη της ΕΕΔΑΔΠ) έχουν επιτύχει διμερείς ρυθμίσεις […] επαναφέροντας με τον τρόπο αυτό στον υγιή οικονομικό κύκλο περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις». Στην ίδια ανακοίνωση συνεχίζουν αναδεικνύοντας τον καταναγκασμό στον οποίο επιβάλλονται για να προβούν σε «αναγκαστική εκτέλεση πλειστηριασμού […], μόνον όταν έχει εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατή λύση, είτε για αντικειμενικούς λόγους, είτε επειδή οι οφειλέτες αρνούνται να συνεργαστούν παρά τις επανειλημμένες και μακρόχρονες προσπάθειες που πάντοτε –και καθ’ υπέρβαση κάθε ρυθμιστικής υποχρέωσης– καταβάλλονται από τα μέλη της ΕΕΔΑΔΠ στην κατεύθυνση αυτή.»

Η κτηνωδία της εισβολής της αστυνομίας στο σπίτι της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου, στο σπίτι 50χρονης γυναίκας με αναπηρία στον Άγιο Παντελεήμονα και σε μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στη Καστοριά πετώντας στο έδαφος τον ιδιοκτήτη μπροστά στα μάτια των ηλικιωμένων γονιών του αντικρούουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις δηλώσεις της ΕΕΔΑΔΠ και τονίζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου. Τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν εικόνες από ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον που επιφυλάσσουν οι τράπεζες, τα funds και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις για εμάς τους εργαζόμενους, τους νέους, τους φτωχούς. Οι φαρισαίοι που άρπαξαν δανεικά και αγύριστα δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος, καταλήστευσαν τους κόπους χρόνων ολόκληρης της κοινωνίας μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία, απλώνουν τα βρώμικα χέρια τους πάνω στα σπίτια του λαού. Για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, μεταφέρουν την ευθύνη για την κρίση και χρεωκοπία του ελληνικού καπιταλισμού στον «αλόγιστο δανεισμό και τον σπάταλο τρόπο ζωής» των εργαζόμενων. Έναν δανεισμό που οι ίδιοι προώθησαν μέσω των διάφορων δανείων (στεγαστικά δάνεια, «διακοποδάνεια» κ.λπ.) ώστε να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των δανειοληπτών και για να κινηθεί η εσωτερική αγορά που οι καθηλωμένοι μισθοί και η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού καθιστούσαν αδύνατη.

Και αφού οι νεοφιλελεύθεροι ξεκοκάλισαν το κράτος και γιγάντωσαν το χρέος, έρχονται να δρέψουν τους καρπούς των «κόπων» τους. Ξεκινώντας με τον νόμο για τη «διαχείριση του ιδιωτικού χρέους» της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη σκυτάλη διεξάγοντας 30.000 πλειστηριασμούς, εισάγοντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προς διευκόλυνση των δανειστών, μετέτρεψε σε ιδιώνυμο το αδίκημα παρεμπόδισης πλειστηριασμού και κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σήμερα, η ακραία νεοφιλελεύθερη κλίκα του Μητσοτάκη συνοδευόμενη από τους πραιτοριανούς των ΜΑΤ εξαπολύει μια λυσσασμένη επίθεση ενάντια στη πλειοψηφία της κοινωνίας που μαστίζεται από τη φτώχεια, την ακρίβεια, την απειλή του πολέμου και της επισιτιστικής κρίσης, επιβάλλοντας πλειστηριασμούς και ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό σε όσους αντιστέκονται ενάντια στη βαρβαρότητα. Παράλληλα, χαρίζουν εκατομμύρια σε τράπεζες και εργοδότες με μηδενικές φορολογίες και παχυλές κρατικές ενισχύσεις, αλλά και ασυλία σε τραπεζίτες, πετάνε στο δρόμο συνταξιούχους, εργαζόμενους και φτωχούς. Ήδη είναι αναρτημένοι σχεδόν 170.000 πλειστηριασμοί, ενώ η απόφαση επηρεάζει πάνω από 700.000 δανειολήπτες, οι οποίοι δεν θα έχουν την παραμικρή προστασία απέναντι στα αδηφάγα αρπακτικά του κεφαλαίου. Άλλωστε, ο Πάτσης, με offshore εταιρίες που κύρια δραστηριότητά τους ήταν η αγορά «κόκκινων δανείων» που στην τεράστια πλειοψηφία τους αποτελούν οφειλέτες δανείων για κατοικία ή για μικρές επιχειρήσεις, μέσα από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας βγήκε.

Όσο βαθαίνει η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού, τόσο πιο αρπαχτική και ξεκάθαρα ληστρική θα γίνεται η αστική τάξη. Και ενώ η λύσσα του Μητσοτάκη ενάντια στους εργαζόμενους και τους φτωχούς είναι έκδηλη, το «προοδευτικό» προσωπείο που ανεμίζει ο Τσίπρας στο όνομα της απαλλαγής από τον Μητσοτάκη έχει πέσει προ πολλού. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι οι 25.000 πλειστηριασμοί που έγιναν επί διακυβέρνησής του δεν ήταν πολλοί και ότι για να λειτουργήσει η οικονομία θα πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί. Η αστική τάξη και τα τσιράκια της δεν θέλουν και δεν μπορούν όχι μόνο να εξασφαλίσουν την στέγαση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων αλλά αντιθέτως είναι διατεθειμένοι να υφαρπάξουν ό,τι βρεθεί στο διάβα τους. Στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να τους μαυρίσουμε. Το μόνο που μπορεί να σώσει την κοινωνία από την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών υπό εργατικό έλεγχο, η διαγραφή των χρεών εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η βαριά φορολογία σε κεφάλαιο και πλούσιους και ένα δημόσιο πρόγραμμα μαζικής κατασκευής ποιοτικών εργατικών και λαϊκών κατοικιών, φτηνών ή και δωρεάν, ώστε να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση, μέτρα τα οποία μπορεί να επιβάλει μόνο μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.