ΠΑΣΕ VODAFONE: Μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και άλλες πόλεις στις 8 Μάρτη

Μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και άλλες πόλεις στις 8 Μάρτη

  • Νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Μάρτη

  • Καλούμε σε συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος 11.30πμ

 

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, νεολαίας, λαϊκών στρωμάτων κατέκλυσαν την Τετάρτη  8 Μάρτη το κέντρο της Αθήνας και δεκάδες άλλες πόλεις της Ελλάδας, στις μεγαλύτερες πανελλαδικές κινητοποίησεις που έγιναν εδώ και μία δεκαετία.

Χαιρετίζουμε κάθε συνάδελφο που έκανε το βήμα και πλαισίωσε το Σωματείο σε αυτή τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση. Που μαζί μας, επέλεξε να εκφράσει το θυμό του για τα γεγονότα στα Τέμπη και για την αντεργατική και βαθιά υποκριτική στάση της κυβέρνησης.

Τα τραγικά γεγονότα στα Τέμπη, η στάση συγκάλυψης από την κυβέρνηση και από μεγάλο μέρος των συστημικών δημοσιογράφων, τα νομοσχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις, η ακρίβεια, οι ανισότητες, η καταστολή, τα δημοκρατικά δικαιώματα στην εργασία και στη διαμαρτυρία που τελούν καθημερινά υπό αίρεση και η καθημερινή πίεση που νιώθει κάθε εργαζόμενος από την πολιτική Μητσοτάκη, συνέβαλαν στο να διαδηλώσει ένα τσουνάμι κόσμου που ξεπέρασε με μετριοπαθείς εκτιμήσεις τις 100.000 ανθρώπων μόνο στο κέντρο της Αθήνας.

Για άλλη μία φορά η αμετανόητη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση απάντησε με καταστολή και δακρυγόνα στο Σύνταγμα με σκοπό να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος. Μάλιστα την ίδια στιγμή που υποκριτικά κήρυξε 3ημέρο πένθος, στο ίδιο αυτό πένθος επέλεξε να… τιμήσει αυτούς που δολοφόνησε (με την εκ του δόλου -ιδιωτικοποιημένη- αμέλεια) με δύο ακόμη χυδαία νομοσχέδια ιδιωτικοποιήσεων: αυτό που εισάγει την ιδιωτικοποίηση του νερού (βλ. ΔΕΗ και ενέργεια) και αυτό που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική ογκολογική μονάδα παίδων. Νομοσχέδια που αν τελικά μετά την ψήφισή τους αφήσουμε να εφαρμοστούν θα δημιουργήσουν τις συνθήκες και για άλλους θανάτους και ανέχεια.

Την ίδια ώρα η γραφιοκρατεικοποιημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ προετοίμαζε.. συνέδριο στο Καβούρι καλώντας τον νεκρό Μανώλη Γλέζο(!) και δεν προκήρυξε απεργία για τις 8 Μάρτη. Μόνο μετά τη γενική κατακραυγή αναγκάστηκε να προκηρύξει νέα πανελλαδική απεργία στις 16 Μάρτη -και πάλι τελευταία στιγμή. Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί εργαζόμενοι δεν πρόλαβαν να μάθουν πως σειρά εργατικών κέντρων κάλεσαν σε απεργία 2 ημέρες μόλις πριν την υλοποίησή της. Αλλά ακόμη και από τους εργαζόμενους που πρόλαβαν να μάθουν για την απεργία στις 8/3 στον ιδιωτικό τομέα, η πλειοψηφία δεν συμμετείχε καθώς καμία ουσιαστική ενημέρωση δεν προλάβαινε να γίνει και οι πιέσεις από τους εργοδότες στην καθημερινότητά τους είναι μεγάλες. Υπό αυτές τις συνθήκες, η συμμετοχή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην απεργία στις 8/3 θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη και ουσιαστική. Κυρίως γιατί πολλοί εργαζόμενοι δεν πιστεύουν πως θα αλλάξει κάτι αν απλώς απεργήσουν για μία ημέρα. Γιατί η οργή και ο θυμός τελικά χρειάζονται και προϋποθέσεις για να  πραγματοποιηθεί μια οργανωμένη δράση με στόχους.

Απεργοσπασία δια… τηλεργασίας και πιέσεις σε εργαζόμενους στη Vodafone

Η διοίκηση από νωρίς άρχισε στέλνει κόσμο για τηλεργασία στα σπίτια του. Είτε δίνοντας laptops σε εργαζομένους που δουλεύουν μόνιμα στα κτήρια, ή στέλνοντας… εγκάιρως σπίτια τους εργαζόμενους με υβριδικό μοντέλο, που ήταν προγραμματισμένο να δουλέψουν σε κτήρια την ημέρα της απεργίας. Η ταυτόχρονη προσωπική πίεση από προϊσταμένους «αύριο θα απεργήσεις;» προς εργαζόμενους με συμβάσεις μηνών, ενέτεινε την απεργοσπασία.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Είχαμε από την αρχή της πανδημίας προειδοποιήσει πως η διοίκηση έτσι τελικά θα χρησιμοποιήσει την τηλεργασία: Για εντατικοποίηση και απεργοσπασία. Όλοι οι νέο-προσλαμβανόμενοι άμεσα πιέζονται να εργαστούν από το σπίτι τους κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων. Πιστεύουμε πως πλέον το έχουν ζήσει στο πετσί τους όλοι οι συνάδελφοι -που συνήθως δεν μένουν περισσότερο από 3 μήνες- στα τηλεφωνικά κέντρα όταν βομβαρδίζονται με ομαδικές στο teams μόλις τολμήσουν και να σκεφτούν να βάλουν divert. Όταν συνεχώς ρωτιούνται για κάθε ενέργεια που κάνουν ή όταν τους μιλάνε στο teams ή στο ακουστικό οι προϊστάμενοι, ενώ ταυτόχρονα μιλάνε σε πελάτες. Όταν τους κάνουν συνεχώς παρατηρήσεις για να έχουν αναγκαστικά ταυτόχρονες 2 ή 3 συζητήσεις ταυτόχρονα με πελάτες στο chat, ή κλήση και chat  εκτοξεύοντας το άγχος στα ύψη. Ακόμη, όταν η παραμικρή αρνητική κριτική από πελάτη οδηγεί σε απίστευτους χαρακτηρισμούς και εξευτελιστικές κρίσεις από προϊσταμένους. «Να γράφετε με χέρια και με πόδια», «αν δεν συντονιστείς δεν θα αποτελείς μέρος της ομάδας σύντομα», «που στην ευχή το είδες αυτό στο portal και το έκανες» είναι μερικά από τα ουρλιαχτά που φωνάζουν προϊστάμενοι σε διάφορα τμήματα. Τα ποσοστά παραιτήσεων πέφτουν βροχή αλλά αυτό δεν πτοεί κανέναν παρ’ όλες τις υποθέσεις που δεν διεκπεραιώνονται λόγω έλλειψης έμπειρου προσωπικού και ουσιαστικού χρόνου ενασχόλησης με τον πελάτη. Παρόμοιες ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν πια και σε τμήματα αμιγώς τεχνικού χαρακτήρα. Είναι κατανοητό πως η Vodafone δεν σέβεται κανέναν εργαζόμενο και οι αμοιβές της είναι καθηλωμένες στο βασικό μισθό για το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού εδώ και πάρα πολλά χρόνια

Συνάδελφοι,

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι αναγκαίο η νέα απεργιακή κινητοποίηση να στηριχθεί και από εμάς και να γίνει υπόθεση δική μας. Να μην επιτρέψουμε στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να εκτονώσουν την οργή και τη διάχυτη δυσαρέσκεια που υπάρχει παντού.

  • Απέναντι στην «επιτηδευμένη» αναποτελεσματικότητα της θεσμικής δικαιοσύνης και της ατιμωρησίας των «δυνατών»
  • Στη διάχυτη καταστολή που υπάρχει παντού
  • Στην εργοδοτική αυθαιρεσία
  • Στα συνεχόμενα νομοσχέδια ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία, στο νερό, σε κάθε πτυχή της ζωής μας
  • Στην ακρίβεια, στην καθήλωση των μισθών και στους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης.

Είναι ζωτικό να απεργήσουμε. Να μην υποκύψουμε στην πίεση του προϊσταμένου που μας στέλνει για τηλεργασία. Να αντιδράσουμε στη διοίκηση που μας προορίζει για την ανεργία αφού πρώτα μας ξεζουμίσει με δεκάδες τρόπους πληρώνοντας με ψίχουλα. Να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που φτωχοποιεί κάθε εργαζόμενο.

Είναι ανάγκη να συναντηθούμε στην απεργία της 16 Μάρτη και μετά από αυτήν.

Μπορούμε και πρέπει  να συνεχίσουμε  ενωτικά,  μαζικά, αποφασιστικά

Είναι πιο ζωτικό από ποτέ να συναντηθούμε και να οργανώσουμε τη δράση μας. Για να σταματήσουμε τον καθημερινό εξευτελισμό από προϊσταμένους και την απάνθρωπη εντατικοποίηση. Να διεκδικήσουμε σταθερές εργασιακές σχέσεις και κατάργηση των εργολαβιών, ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας στον όμιλο με αύξηση αποδοχών, ανθρώπινους ρυθμούς εργασίας.

Από τη μια είναι οι ανέξοδες καταγγελίες από τις διάφορες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα bonus-χαρτζιλίκι με ticket restaurant και μισθούς ανέκδοτο, έως ότου παραιτηθούμε με τα νεύρα μας σπασμένα για να βγάλει κέρδος η Vodafone, με επιδείνωση μάλιστα της τελικής εξυπηρέτησης στον πελάτη-καταναλωτή. Από την άλλη είναι ο δύσκολος και αναγκαίος δρόμος της συνεύρεσης, της ανταλλαγής απόψεων, της συλλογικής απόφασης, της διεκδίκησης, της αντιπαράθεσης, της απεργίας που θα διασφαλίσει εργασία με αξιοπρέπεια και μισθούς. Για όλους εμάς τους εργαζόμενους αυτή η ιστορία έχει μόνο μία σωστή πλευρά. Και φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα.

16 Μάρτη συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία

Πλ. Κλαυθμώνος 11.30 πμ

 

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον