ΣΣΠ : ΕΜΠ – όχι στο ξεπούλημα του πανεπιστήμιου σε ιδιώτες-αρπακτικά

Ο πρύτανης Μπουντουβής και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίνουν τα χέρια για τη λεηλασία του ιδρύματος και των φοιτητών

Ανακοινώθηκε πρόσφατα το πρώτο επαγγελματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, συνεργασία του ΕΜΠ με τον κατασκευαστικό όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με τίτλο «Διαχείριση έργων υποδομών και κατασκευών», θα έχει διατμηματικό χαρακτήρα (σύμπραξη των Σχολών Πολιτικών, Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών) και αποτελεί πρότυπο στη βάση του νέου Νόμου-Πλαίσιο της Κεραμέως. Όπως δήλωσε ο πρύτανης Μπουντουβής : «Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να γίνει καταλύτης και πιλότος παρόμοιων δράσεων» και ήδη σχεδιάζονται τέτοια μεταπτυχιακά και στο ΑΠΘ.

Μέσα από το μεταπτυχιακό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ουσία θα μισθώσει για 5 χρόνια τις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου για ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της και στο οποίο θα συμμετέχουν και 5 δικοί της μηχανικοί. Έτσι ακριβώς οραματίζονται οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι το «Πανεπιστήμιο 2030», ένα πεδίο ασύστολης κερδοσκοπίας των ιδιωτών σε βάρος των φοιτητών και της δημόσιας παιδείας. Οι εταιρίες αντί να επενδύσουν παραγωγικά ένα μέρος από τα τεράστια κέρδη τους που έχουν βγει σε βάρος του δημοσίου (φοροαπαλλαγές, απευθείας κρατικές επιδοτήσεις, υπερτιμολογήσεις, κ.α.)  και κυρίως την αφαίμαξη των εργαζομένων, αρπάζουν φτηνά τις υποδομές του πανεπιστημίου για τις εργασίες τους και για την εκπαίδευση του προσωπικό τους. Από κοντά και οι διάφοροι Πρυτάνεις, Κοσμήτορες και μεγαλοκαθηγητάδες που επιζητούν ρόλο manager και διευθύνοντος συμβούλου, κλείνοντας επικερδείς συμφωνίες ώστε να τσεπώνουν παχυλά ποσά, ξεπουλώντας δημόσια περιουσία και εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των φοιτητών για ένα αξιοπρεπές μέλλον.

Η ίδια η εταιρία λέει πως «δεν πρόκειται για δωρεά, αλλά για επένδυση», δηλαδή βάζει λεφτά μόνο για ό,τι θα εκμεταλλευτεί αυτή και δεν έχει καμία σχέση με μια «αναβάθμιση του Πανεπιστημίου». Εξάλλου, τα λεφτά που βάζει το κράτος (αξία εγκαταστάσεων, διδακτικού προσωπικού, κλπ.), και οι φοιτητές είτε με τις μεταπτυχιακές εργασίες μας, είτε με τα δίδακτρα που αργά η γρήγορα θα μπουν, είναι ασύγκριτα περισσότερα. Οι φοιτητές όχι μόνο θα πρέπει να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουμε αλλά θα παίρνουμε μια γνώση κατακερματισμένη, με διαλυμένα πτυχία και προγράμματα σπουδών στην υπηρεσία εταιριών-«χορηγών». Επιπλέον, σε τέτοια προγράμματα θα παίρνουν λίγους προνομιούχους «άριστους» με το γνωστό «τυράκι» ότι έτσι θα βρούμε μια καλή δουλειά, κρύβοντας την «φάκα» της αγοράς εργασίας με τεράστια ανεργία, μισθούς πείνας και εργασία-λάστιχο. Όπως ακριβώς γίνεται με τους χιλιάδες αποφοίτους στην εκπαίδευση που έφτυσαν αίμα στα μεταπτυχιακά για να εμπαίζονται για τον διορισμό τους, μένοντας πάνω από 10-15 χρόνια αναπληρωτές και τώρα έρχονται να αποσπάσουν την διδακτική επάρκεια από τις καθηγητικές σχολές ως «λύση» του προβλήματος!

Μπορεί σημαντικές διατάξεις του Νόμου-Πλαίσιο σε μεγάλο βαθμό να μην έχουν εφαρμοστεί έως τώρα (ΟΠΠΙ, Ηλεκτρονικές Εκλογές, Συμβούλια Ιδρύματος), όμως η επίθεση προχωράει. Μέσα από δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αντίτιμα σε λέσχες, ΣΔΙΤ στις εστίες, επιχειρείται μια ιδιωτικοποίηση/εμπορευματοποίηση των σπουδών μας με τον μανδύα της «αναβάθμισης». Η κυβέρνηση ακόμα και τις τελευταίες μέρες της θητείας της, επιχειρεί να βάλει όσο πιο βαθιά μπορεί το μαχαίρι και να απορρυθμίσει όλο τον υπάρχον πλαίσιο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, θέλει να αφήσει μια παρακαταθήκη πάνω στην οποία η επόμενη κυβέρνηση θα πατήσει για να εφαρμόσει ακόμη μεγαλύτερες επιθέσεις, εφαρμόζοντας και τις υπόλοιπες διατάξεις.

Δεν θα τους περάσει! Οι φοιτητές, όπως μέσα από τις κινητοποιήσεις μας μπλοκάραμε την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και γυρίσαμε την πλάτη στις Ηλεκτρονικές Εκλογές, να δράσουμε ενάντια στο ξεπούλημα του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Παίρνοντας παράδειγμα από τις απεργίες των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και τον αγώνα των καλλιτεχνών με διαδηλώσεις και καταλήψεις δημόσιων κτιρίων ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους. Μέσα από την αυτοοργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα μας πανελλαδικά να μπλοκάρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των σχολών μας και διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Να βάλουμε τις βάσεις για έναν αγώνα διαρκείας ενάντια στις εντεινόμενες νεοφιλελεύθερες επιθέσεις που εξαπολύει ο μνημονιακός συρφετός (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ) ανεξαρτήτως κυβέρνησης!