Η βιομηχανία όπλων πλουτίζει από το αίμα των λαών

Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ο τεράστιος κίνδυνος κλιμάκωσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, που απειλεί την ανθρωπότητα. Οι δυτικοί ιμπεριαλιστές και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συνεχιστεί ο πόλεμος. Την ίδια στιγμή οι βιομηχανίες όπλων πλουτίζουν από την αύξηση της παραγωγής τους για την «κάλυψη των αναγκών» του ουκρανικού στρατού αλλά και από την προετοιμασία των ιμπεριαλιστών για τον γενικευμένο πόλεμο, που όλα δείχνουν πως πλησιάζει.

Ακόμη μεγαλύτερη ώθηση έδωσε στην βιομηχανία όπλων το εμπιστευτικό σημείωμα του στρατηγού της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που αποκάλυψε το δίκτυο NBC, στις 28 Ιανουαρίου, όπου προβλέπει ότι ο πόλεμος με την Κίνα θα ξεσπάσει το 2025! Κάλεσε μάλιστα τις ΗΠΑ, που έχουν προαναγγείλει ότι θα εμπλακούν άμεσα κι όχι δια αντιπροσώπων, να «στοχεύσουν στο κεφάλι». Μια πρόβλεψη που δεν είναι καθόλου τυχαία, αν ληφθούν υπόψη οι εκλογές στην Ταϊβάν το 2024. Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν από τώρα τον πόλεμο με την Κίνα ενισχύοντας τις φιλοαμερικανικές τάσεις σε μια σειρά από κρίσιμες χώρες της Ασίας, από την Ιαπωνία ως τις Φιλιππίνες.

Τα συμφέροντα της πολεμικής βιομηχανίας είχαν το δικό τους ξεχωριστό βάρος και στην απόφαση των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Το Βερολίνο δεν αποφάσισε εύκολα την αποστολή των Leopard. Έθεσε ως όρο στις ΗΠΑ να ανακοινώσουν αυτές πρώτα την αποστολή των αμερικανικών αρμάτων Abrams για να αποδεχτούν το αίτημα του Κιέβου, που τώρα επικαλείται τον κίνδυνο μιας μαζικής ρωσικής αντεπίθεσης την άνοιξη.

Το συνολικό ύψος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το καθεστώς του Κιέβου φτάνει το τεράστιο ποσό των 21,9 δισ. δολαρίων. Ο πακτωλός χρημάτων από την Δύση προς την Ουκρανία έχει οδηγήσει την παραγωγή πολεμικού υλικού στις ΗΠΑ να χτυπήσει ταβάνι, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια των υπαρχουσών γραμμών παραγωγής. Ενδεικτικά σήμερα, η Lockheed από 48 Himars το χρόνο πλέον παράγει 60, κι από 2.100 Javelin πλέον παράγει 4.000.

Η αποστολή των γερμανικών Leopard θα πλουτίσει την γερμανική πολεμική βιομηχανία, ενώ δίνει το πράσινο φως για την αποστολή εκατοντάδων άλλων γερμανικών αρμάτων που έχουν αγοραστεί από ευρωπαϊκές χώρες, πυροδοτώντας έτσι μια νέα κούρσα εξοπλισμών στο ΝΑΤΟ. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η φιλοπόλεμη κυβέρνηση της Πολωνίας εξήγγειλε την αύξηση των πολεμικών της δαπανών στο 4% του ΑΕΠ, σε σχέση με 2,4% πέρυσι.

Η εμμονή δε του Κιέβου με τα Leopard δεν μπορεί να εξηγηθεί, αν δεν ληφθεί υπόψη μια ιδιαιτερότητα των γερμανικών αρμάτων μάχης: ότι αποτελούν πρωτίστως εξαγώγιμο είδος και μόνο ένα μικρό μέρος από τα 2.000 περίπου άρματα βρίσκεται στην Γερμανία. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό! Επομένως, το πράσινο φως της Γερμανίας για την αποστολή τους μεταφέρεται σε όλα τα Γενικά Επιτελεία των κρατών μελών του ΝΑΤΟ (έχουν συνολικά 2.000 τέτοια άρματα).

Η αποστολή των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία από τη Γερμανία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες το μόνο που θα καταφέρει είναι να οδηγήσει σε νέα, φρικτά επίπεδα την αιματοχυσία και να παρατείνει τη διάρκεια του πολέμου αφήνοντας μηδαμινές πιθανότητες για διπλωματική λύση (ούτως ή άλλως αδύναμη στο ορατό μέλλον).

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την αποστολή ελαφρών αρμάτων στην Ουκρανία και τώρα στέλνει τα AMX 10, που τη δεκαετία του ’70 χαρακτηρίζονταν –και ήταν τότε– ως «tank killer». Για την αγορά τους το Κίεβο θα καταβάλει στη Γαλλία 200 εκ. ευρώ.

Η πρώτη απάντηση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στην επέμβαση της Ρωσίας ήταν η αποστολή αυστηρά αμυντικού υλικού, όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Φτάνουμε ωστόσο, ένα χρόνο μετά, να αποστέλλονται πυρομαχικά απ’ όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ενώ εξετάζεται ακόμη και η αποστολή πολεμικών αεροσκαφών (που θα είναι σε θέση να επιχειρήσουν βαθιά στη ρωσική ενδοχώρα)!

Η πορεία κλιμάκωσης που έχει επιλέξει το ΝΑΤΟ καθιστά θέμα χρόνου όχι μόνο την αποστολή στρατού, που θα επιχειρεί επίσημα και δημόσια με τα εθνόσημα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και την εμπλοκή του ίδιου του ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε έτσι μπροστά σε μια κλιμάκωση με μπροστάρη τις ΗΠΑ και τον Ζελένσκι, που ρίχνουν ολοένα και περισσότερο λάδι στη φωτιά, με την άνευ όρων ανάμειξη των Ευρωπαίων στην «βρώμικη δουλειά».

Ο κίνδυνος του πολέμου συνεχώς μεγαλώνει, τα περιθώρια για την εργατική τάξη και τους λαούς στενεύουν. Πρέπει να παλέψουμε για να σταματήσουμε την αποστολή πολεμικού υλικού, την εμπλοκή στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ σε αυτόν τον άδικο και αντιδραστικό πόλεμο μέσα από τις γραμμές του «δικού μας» νατοϊκού στρατοπέδου. Η μόνη λύση μπορεί να βρεθεί μέσα από τους αγώνες μας, την δημιουργία ενός αντιπολεμικού κινήματος μακριά από αυταπάτες πως ο πόλεμος θα σταματήσει αν δεν τον σταματήσουμε.