Τέταρτη 22 Φλεβάρη Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση

Ενότητα – Οργάνωση – Αγώνας 

Ο μόνος δρόμος για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια 

Δεν θα πληρώσουμε πάλι εμείς για την κρίση τους!

Σε όλη την Ευρώπη ξεσπούν καθημερινά αγώνες και πραγματοποιούνται μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για την διατήρηση και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Γαλλία ταρακουνήθηκε από τις κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, ώστε να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη! Στην Μ. Βρετανία στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, ανάμεσά τους και οι  νοσηλευτές μετά από 106 χρόνια! Καταγγέλλουν αφόρητες συνθήκες εργασίας λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και ζητούν αύξηση 17% στον μισθό τους ο οποίος είναι καθηλωμένος από το 2008! (βλ. Ελλάδα….). Στην Ισπανία δεκάδες χιλιάδες πλημμύρησαν την Μαδρίτη  με σύνθημα: «όχι στις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις-ναι σε δημόσια υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες»!

Στην Ελλάδα ο εμπαιγμός και το μένος της λαομίσητης κυβέρνησης της Ν.Δ. απέναντι στην Δημόσια Δωρεάν Υγεία είναι εξόφθαλμος! Κάνει ότι περνάει από το «χέρι» της να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερα νομοσχέδια μέχρι τις εκλογές τα οποία μέσα σε λίγα χρόνια από τώρα θα έχουν καταστήσει το δικαίωμα στην υγεία ένα προνόμιο για λίγους … «καλοπληρωτές»!

Φυσικά σε μια ιδιωτικοποιημένη Υγεία, δεν χωρούν εργαζόμενοι με δικαιώματα, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, μισθό.

Ήδη το 35% των εργαζόμενων στα νοσοκομεία είναι συμβασιούχοι. Στόχος είναι να κυριαρχήσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, εργολαβικοί εργαζόμενοι και συμβασιούχοι. Οι δε εργολαβικοί εργαζόμενοι «απολαμβάνουν» συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και παρόλα αυτά, στοιχίζουν ακριβότερα στο Δημόσιο που πλουτίζει τον εργολάβο! Οι ελλείψεις προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας έχουν οδηγήσει σε εξουθένωση και κάποιες φορές και σε θάνατο συναδέλφους!

Στους συνάδελφους ορισμένου χρόνου καταπατούνται βασικά δικαιώματα εκ μέρους των αλαζονικών διοικήσεων με την σιωπηρή απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασής τους. Ζουν μέσα στην τρομοκρατία με έναν πενιχρό μισθό. Και επί της ουσίας δεν τους αναγνωρίζονται καν νόμιμα δικαιώματα.

Δέκα νοσοκομεία έχουν ήδη κλείσει στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων και μεθοδεύεται η συρρίκνωση – συγχώνευση – κατάργηση και άλλων τουλάχιστον 35 νοσοκομείων!

Οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ είναι στο 7,5% του ΑΕΠ. Το παραπάνω σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών (λόγω έλλειψης εργαζομένων αλλά και εξουθένωση των ήδη υφιστάμενων). Χιλιάδες είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ αργά αλλά σταθερά καθώς οι πολίτες βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καλύψουν άμεσες και επείγουσες καταστάσεις.

Και εκτός αυτών o Μητσοτάκης στις πρόσφατες προεκλογικές εξαγγελίες του για τους δημόσιους υπαλλήλους αντί για αυξήσεις στους πετσοκομμένους από τα μνημόνια και την ακρίβεια μισθούς «έταξε» νέο μισθολόγιο από 1/1/2024, που είναι άρρηκτα δεμένο με την αξιολόγηση και βέβαιο ότι θα προβλέπει για τους «άριστα» αξιολογημένους εκτός από μόρια για διευθυντικές θέσεις κάποιες αυξήσεις με τη μορφή μπόνους, ενώ για τους υπόλοιπους θα οδηγήσει σε καθήλωση ή σε μείωση μισθού!

Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν πρέπει να μας τσακίζει ο φόβος. Είμαστε περισσότεροι, μπορούμε να βάλουμε τέλος στα σχέδιά τους για τρομοκράτηση και αποσύνθεση της κοινωνίας. Να σταθούμε επάξια στο πλευρό των συναδέλφων εργαζόμενων που έχουν ξεσηκωθεί σε Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και αλλού.

Γιατί πρέπει και μπορούμε οι εργαζόμενοι να ανατρέψουμε την ζοφερή πραγματικότητα στην οποία μας καταδικάζουν. Στην κοινωνία έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα σημαντικοί και ελπιδοφόροι αγώνες. Μαζική και ελπιδοφόρα και η Γενική Απεργία στις 9/11/22. Η πανελλαδική και μαζική κινητοποίηση στην Υγεία την 1/12/22 δείχνει πως υπάρχουν αντανακλαστικά, πως η Δημόσια Υγεία δεν διαπραγματεύεται, αποτελεί βασικό αγαθό για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Η μεγαλειώδης συμμετοχή στην απεργία των εκπαιδευτικών στις 15 Φλεβάρη για κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση και για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους και άλλα παραδείγματα.

 Χρειάζεται όμως να κάνουμε πιο αποφασιστικά βήματα. Να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας με την οργάνωση μας στους χώρους δουλειάς, σε σωματεία, και σε επιτροπές αγώνα. Να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας μέσα από την πραγματική ενότητα των αγώνων, αγώνων μαχητικών και ανυποχώρητων. Για να επιβάλλουμε την δική μας λύση, για μια ζωή με αξιοπρέπεια!

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Όχι στο «νέο» ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ!
  • Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Πλήρης, επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.
  • Αυξήσεις μισθών – ένταξη στα ΒΑΕ
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, εκδίωξη εργολάβων.
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία

 

«ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ  ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» στην ΥΓΕΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στα:

e-mail: antepithesitonergazomenon@gmail.com

https://antepithesitonergazomenon.blogspot.com

τηλ.: 2310265730

Exit mobile version