ΟΧΙ στον χυδαίο εμπαιγμό των καλλιτεχνών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου έγινε συνάντηση εκπροσώπων των καλλιτεχνών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά από 2 μήνες μαζικού κι ανυποχώρητου αγώνα. Οι μόνες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών ήταν οι υποσχέσεις και η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών το.. 2025! Δύο μέρες αργότερα, έγινε η αποτυχημένη απόπειρα κάμψης των αντιδράσεων με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που καμία σχέση δεν έχει με την ικανοποίηση των αιτημάτων. Αντίθετα, μόνο σύγχυση και οργή προκαλεί, αφού αφήνει ανέγγιχτο το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 85/2022.  Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ αφορά μόνο τη μισθολογική αύξηση, χωρίς να αποσαφηνίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία αναφέρονται ως «Καλλιτεχνικό Έργο». Δηλαδή, καμία σχέση δεν έχει με το αίτημα του κλάδου για αναγνώριση των πτυχίων ως Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού και οι φοιτητές των δραματικών σχολών αγωνίζονται μέσω απεργιών, κινητοποιήσεων και καταλήψεων ενάντια στην υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων τους με βάση το ΠΔ 85/2022. Σύμφωνα με αυτό, τα πτυχία τους υποβαθμίζονται από ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) σε ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), δηλαδή θα θεωρούνται αντίστοιχα με απολυτήρια λυκείου.

Αυτή η απόφαση σημαίνει μισθολογική υποβάθμιση και επίθεση στα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.  Πέρα από αυτό, σύμφωνα και με την τελευταία τροπολογία οι μισθοί των ηθοποιών δεν θα καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στόχος των α(χ)ρίστων της κυβέρνησης ΝΔ είναι να μειωθούν οι μισθοί και ο καλλιτεχνικός χώρος να αποτελέσει άλλο ένα «εύφορο» πεδίο για τα ιδιωτικά κολλέγια και το ιδιωτικό κεφάλαιο ευρύτερα που θα μπορεί να πουλάει «πιστοποιήσεις κατάρτισης» σε όσους θέλουν να δουλέψουν ως ηθοποιοί.

Η επίθεση στον πολιτισμό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ που αφήνει ελεύθερους Πάτσηδες και Λιγνάδιδες, τσιμεντώνει την Ακρόπολη και ξεπουλά τα μουσεία, τώρα τα έβαλε και με τους ηθοποιούς. Πετάει στα σκουπίδια κόπους, χρόνια σπουδών και αγώνες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι στην τέχνη για αναγνώριση των σπουδών τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι ηθοποιοί δίνουν έναν δίκαιο αγώνα ενάντια στην φτωχοποίηση της τέχνης, την εξαθλίωση και τον εξαφανισμό του επαγγέλματός τους. Με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, προχώρησαν σε καταλήψεις των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, του Κρατικού Θεάτρου στη Θεσ/νίκη, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, της Σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ. Οι εργαζόμενοι,  οι νέοι, οι φοιτητές, οι μαθητές είναι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κρίση και μια καθολική επίθεση στα δικαιώματά τους. Με κουτσουρεμένα πτυχία, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, στοιβαγμένοι σε μια ανθρωποφάγα «αγορά εργασίας». Θέλουν για τους νέους και τους εργαζόμενους ένα μέλλον με ανεργία, μαύρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια με μαύρη εργασία και μισθούς πείνας. Με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη χτυπούν τη συλλογική διεκδίκηση και χτίζουν μια νέα εργασιακή «κανονικότητα» όπου ο αγώνας για τα δικαιώματά μας θα είναι παράνομος αλλά η ζάμπλουτη και διεφθαρμένη ελίτ θα απολαμβάνει πλήρη ατιμωρησία  και θα βυθίζει την κοινωνία στην σήψη και την καταστροφή.

Με μαζικούς αγώνες εργαζόμενοι,  φοιτητές, μαθητές να δημιουργήσουμε εστίες αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πανεπιστήμιο, σε κάθε σχολείο! Μαζί με τους εργαζόμενους στις τέχνες και τον πολιτισμό να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας μέσα από την πραγματική ενότητα των αγώνων, με όπλα μας την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη μας!

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΔ 85/2022
  • ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ