Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Εργατική Πάλη: “Εισαγωγή στη λογική του μαρξισμού” (του Τζορτζ Νόβακ)

Χρονολογία Έκδοσης: Φεβρουάριος 2023

Σελίδες: 156

Τιμή: 6€

Πρόλογος της έκδοσης

Οι Εκδόσεις Εργατική Πάλη επανεκδίδουν το βιβλίο Εισαγωγή στη λογική του μαρξισμού του Τζορτζ Νόβακ που είχε εκδοθεί πριν πολλά χρόνια (1982) από τις εκδόσεις Πρωτοποριακή Βιβλιοθήκη. Σήμερα αυτή η παλιά έκδοση είναι εξαντλημένη ή εξαιρετικά δυσεύρετη.

Το βιβλίο που κυκλοφορούν οι εκδόσεις μας είναι μια πολύ καλή μελέτη της μαρξιστικής λογικής, η χρησιμότητα της οποίας για την εξήγηση των φαινομένων είναι απαραίτητη.  Το βιβλίο του Νόβακ αποτελείται από 9 διαλέξεις που έδωσε το 1942 στην Νέα Υόρκη, λίγο μετά την  αποχώρηση των Τζέιμς Μπάρναμ και Μαξ Σάχτμαν από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Αργότερα αυτές τις διαλέξεις τις επεξεργάστηκε ακόμη περισσότερο. Ενάντια στις αναθεωρητικές απόψεις τους που υποστήριζαν –ανάμεσα σε άλλα- ο πρώτος ότι η διαλεκτική λογική ήταν άχρηστη και ο δεύτερος ότι δεν είχε καμιά χρησιμότητα και την εξήγηση των κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων, πράγμα που καταπολεμήθηκε και από το Τρότσκι[1], ο Νόβακ θα υποστηρίξει ότι  η μαρξιστική λογική είναι διαλεκτική. Εξετάζει τα φαινόμενα στην εξέλιξή τους και στην μετάβασή τους από τη μια κατάσταση στην άλλη. Είναι υλιστικός και εξετάζει τον κόσμο εν κινήσει που υπάρχει από πριν και ανεξάρτητα από την ανθρώπινη συνείδηση.

Το μικρό βιβλίο του Τζορτζ Νόβακ είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για εκείνους τους αναγνώστες οι οποίοι για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή και θέλουν να γνωρίσουν την μαρξιστική λογική. Αυτή η μελέτη του Τζ. Νόβακ είναι γραμμένη σε απλή γλώσσα, ένα από τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τα γραπτά του

Στην μετάφραση του αξέχαστου σ. Γιάννη Βρυχώπουλου, που έφυγε από τη ζωή πριν πολλά χρόνια, κάναμε ελάχιστες παρεμβάσεις. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο σ. Γιάννης Βρυχώπουλος ήταν ένας πολύ καλός μεταφραστής μαρξιστικών κειμένων, οι οποίες βοήθησαν τις νεότερες γενιές των αγωνιστών   να γνωρίσουν την μαρξιστική θεωρία, πολιτική και πρακτική.

[1] Η πολεμική εναντίον τους υπάρχει στο βιβλίο του, Στην Υπεράσπιση του Μαρξισμού, εκδ. Εργατική Πάλη