Κυβέρνηση & Κεραμέως θέλουν πτυχία–κουρελόχαρτα και φοιτητές – πελάτες

Σε μια περίοδο που η κοινωνία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην φτωχοποίηση και στην ακρίβεια η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτα τις επιθέσεις στην δημόσια και δωρεάν παιδεία και στα εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα μας. Η εφαρμογή των νόμων Κεραμέως προχωράει με γοργούς ρυθμούς εντείνοντας τον ταξικό αποκλεισμό και την εμπορευματοποίησή της εκπαίδευσης. Σε ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αρχίζει να εφαρμόζεται η βίαιη απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία με το άρθρο 99 του Νόμου – Πλαίσιο της Κεραμέως.

Σύμφωνα με τον νόμο οι φοιτητές όλων των σχολών, εκτός των παιδαγωγικών τμημάτων, για να αποκτήσουν το επαγγελματικό δικαίωμα της διδασκαλίας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα πρέπει να παρακολουθούν επιπλέον (εκτός του προγράμματος σπουδών) «ειδικά προγράμματα» διάρκειας τουλάχιστον 2 εξαμήνων. Θα καταρτίζονται μόνο από τα παιδαγωγικά τμήματα των εκάστοτε ιδρυμάτων και θα έχουν συγκεκριμένο όριο εισακτέων. Για να έχει πρόσβαση ο εκάστοτε φοιτητής θα πρέπει να πληροί μια σειρά από νεοφιλελεύθερα κριτήρια, με πρώτο και κύριο το πόσο βαθιά μπορεί να βάλει το χέρι στην τσέπη! Χαρακτηριστικό παράδειγμα: στο ΕΚΠΑ πωλούνται σεμινάρια για απόκτηση της διδακτικήςεπάρκειας με αντίτιμο 700 ευρώ.

Η εφαρμογή αυτής της διάταξης αποτελεί ένα βαρύ χτύπημα στην Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Σε συνδυασμό με την κατάργηση των δωρεάν μεταπτυχιακών και τους υπόλοιπους αντεκπαιδευτικούς νόμους καθιστούν τα πτυχία κουρελόχαρτα, χωρίς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Οι φοιτητές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα κυνήγι σεμιναρίων από τις εταιρείες πιστοποίησης βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και πετιούνται εκτός εκπαίδευσης.  Η κυβέρνηση κλείνει για ακόμα μία φορά το μάτι σε ιδιώτες – αρπακτικά, οι οποίοι θα κάνουν «χρυσές δουλειές», πατώντας πάνω στις ανάγκες μας. Οι συγκεκριμένες τομές έρχονται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον Μεσαίωνα που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Η κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και των πτυχίων ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια, την ανεργία, την υποαπασχόληση, την απλήρωτη εργασία και τους μισθούς πείνας. Καταδικάζουν την νεολαία στην κακοπληρωμένη ανειδίκευτη εργασία, χωρίς δικαιώματα και μέλλον.

Οι Νόμοι Κεραμέως (Συμβούλια Διοίκησης, γενίκευση των διδάκτρων, κλεισίματα τμημάτων, αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας, κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων) έχουν σαν στόχο να φέρουν μια ριζική αντιδραστική αλλαγή στην λειτουργία των πανεπιστημίων. Η κλίκα του Μητσοτάκη πασχίζει πριν το τέλος της θητείας της να ολοκληρώσει την οικοδόμηση των πανεπιστημίων Α.Ε. Ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση που θα σπουδάζουν μόνοι όσοι έχουν άριστες…τσέπες για να μπορούν να αγοράζουν τα δεκάδες εμπορεύματα γνώσης (πιστοποιήσεις, σεμινάρια, μεταπτυχιακά) κ.ο.κ. Είναι σαφές πως για τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους η δημόσια παιδεία είναι ένας «βραχνάς στο λαιμό» που πρέπει να εξαφανιστεί. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο «προοδευτικός» ΣΥΡΙΖΑ, που όταν ήταν κυβέρνηση θέσπισε το προσοντολόγιο για τους εκπαιδευτικούς!

Εργαζόμενοι, νεολαία, φοιτητές ζούμε κάτω από άθλιες συνθήκες (χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό, χρήματα για τις βασικές μας ανάγκες)! Ενώ στενάζουμε από την ακρίβεια, την κρίση και την φτωχοποίηση που εξαπλώνεται στην ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο ανακούφισης και προστασίας του πληθυσμού. Αντίθετα, για να προστατεύσουν την αστική ελίτ ιδιωτικοποιούν όλους τους δημόσιους φορείς, που είναι αναγκαίοι για την επιβίωση μας (ΔΕΗ, ΕΣΥ κ.ά.) και πετάνε δις σε πολεμικούς εξοπλισμούς για το ΝΑΤΟ και τον τυχοδιωκτικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Να μην τους αφήσουμε να καταστρέψουν τα πτυχία και το μέλλον μας! Να σταματήσουμε τη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, του δικαιώματός μας στην αξιοπρεπή εργασία πριν να είναι πολύ αργά. Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή, πειράματα και αναποτελεσματικές λύσεις. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε σε κάθε σχολή να σχεδιάζουμε την αντεπίθεσή μας. Με μαζικές συνελεύσεις – καταλήψεις – διαδηλώσεις να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να παλέψουμε ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας.

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ-ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ    

sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com           e-mail:[email protected]