“Επίδομα Δολοφονίας” 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς – Αίσχος των κομμάτων στη βουλή

Ενώ ξεψυχούσε ο 16χρονος Κ. Φραγκούλης υπερψήφιζαν στη Βουλή όλοι μαζί (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΛΛ. ΛΥΣΗ)

Η μητσοτακική κυβερνητική λαίλαπα επεφύλασσε ένα χριστουγεννιάτικο «δώρο» στους ένστολους της αστυνομίας και του λιμενικού, υπό τη μορφή του έκτακτου επιδόματος ύψους 600 ευρώ και μάλιστα ακατάσχετου. Η συνολική δαπάνη 40,883 εκ. ευρώ προστίθεται στα πολλά εκατομμύρια που έχει δαπανήσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση σε προσλήψεις αστυνομικών και στον εξοπλισμό των μηχανισμών καταστολής.

Η εξαγγελία του επιδόματος είχε γίνει από τον Μητσοτάκη την ίδια μέρα που πυροβολήθηκε ο 16χρονος και η ψήφισή του την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Άλλωστε, γιατί να μην δείξει προεκλογικά την ευγνωμοσύνη της η κυβέρνηση στην αστυνομία και όχι π.χ. στους υγειονομικούς; Δεν είναι μήπως οι συμμορίες των ΜΑΤ-ΟΠΚΕ-ΔΙΑΣ που εδώ και 3,5 χρόνια ξυλοφορτώνουν και συλλαμβάνουν στο σωρό εργαζόμενους, νεολαία και φτωχά λαϊκά στρώματα; Δεν βοηθάει η αστυνομία ακούραστα το έργο των τραπεζών να αρπάξουν τα λαϊκά σπίτια, σπάζοντας τις πόρτες και πετώντας κόσμο και ηλικιωμένους στο δρόμο; Αστυνομικός δεν δολοφόνησε τον 16χρονο Κ. Φραγκούλη, πυροβολώντας τον στο κεφάλι λίγες ώρες πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χτίζει ένα όλο και πιο ζοφερό αστυνομοκρατούμενο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και είναι προφανές ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κατασταλτικών μηχανισμών με κάθε μέσο. Αυτό το επίδομα είναι σύμφωνα με τον ίδιο τον Μητσοτάκη η «ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης… με δεδομένη τη μεγάλη πλάτη που έβαλαν οι ένστολοί μας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια».

Η στάση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ελλ. Λύση

Παρόμοια ευγνωμοσύνη με τον πρωθυπουργό νιώθουν και τα υπόλοιπα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και βέβαια η Ελλ. Λύση, που στήριξαν μαζί με την ΝΔ την συγκεκριμένη τροπολογία. Άλλωστε και αυτά ψαρεύουν στα θολά εκλογικά νερά των ψηφοφόρων του προσωπικού της ΕΛΑΣ, το οποίο ψήφιζε Χρυσή Αυγή σε ποσοστά συχνά άνω του 40%. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν επανειλημμένα επιστρατεύσει την αστυνομία για να περάσουν αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονάχα ότι «κάποιοι αστυνομικοί δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι», πως «υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακες» και «ρουσφέτια της ΝΔ»! «Κατά λάθος» ή «ατυχήματα» οι δολοφονίες και ξυλοδαρμοί, με λίγα λόγια. Με θράσος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι τα 600 ευρώ δεν θα παρασύρουν τους «δημοκρατικούς αστυνομικούς» στην ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι, που την άλλη μέρα βγάζετε στα ΜΜΕ σας πρωτοσέλιδα από τις πορείες για τον Κ. Φραγκούλη και με πηχυαίους τίτλους για «ΔΗΚΕΟΣΥΝΙ»!

Στο μέτωπο «του νόμου και της τάξης» και το ΚΚΕ;

Είναι γνωστό πώς το ΚΚΕ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, υπερθεματίζει σε πατριωτικές έως και πατριδοκάπηλες κορώνες στο ζήτημα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, στοιχιζόμενο με τον αστικό εθνικισμό των «κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» ενάντια στην «τουρκική επιθετικότητα». «Ο κάθε πατριώτης…μπορεί και πρέπει να οργανωθεί και να αγωνιστεί για την προάσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων» (Δ. Κουτσούμπας, ομιλία στο φεστιβάλ της ΚΝΕ).

Όμως το ΚΚΕ, στηρίζοντας με την ψήφο του το αυτό το κατάπτυστο επίδομα στους αστυνομικούς, έκανε ένα ακόμα βήμα σε μια συντηρητική πορεία, που το φέρνει πιο κοντά στα αστικά κόμματα, δηλαδή τους εχθρούς του λαού, και πιο μακριά από τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Η στήριξη αυτή, ειδικά στον απόηχο της δολοφονίας του 16χρονου Φραγκούλη, πέρα από οπορτουνιστικούς εκλογικούς υπολογισμούς, έχει και μια άλλη, ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Είναι μία χείρα βοηθείας όχι μόνο σε αυτούς που μοχθούν να καταστείλουν τον λαό, αλλά στην ίδια την κυβέρνηση, σε μια δύσκολη περίοδο (ακρίβεια, σκάνδαλα, υποκλοπές κ.λπ.) και συγκυρία γι’ αυτήν (δολοφονία ενός νέου από αστυνομικό).

Ταυτόχρονα, βοηθάει την επιχείρηση καθαγιασμού των μηχανισμών καταστολής και τη συμφιλίωση μαζί τους. Διαχωρίζει τεχνητά το επίδομα από την δολοφονική δράση των μηχανισμών καταστολής. Έτσι, εξυπηρετεί αντικειμενικά την αποδυνάμωση του αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών – που γίνεται μόνο με έναν τρόπο, με τη σύγκρουση με τους μηχανισμούς καταστολής. Εξυπηρετεί την ωραιοποίηση του αστικού κράτους και των μηχανισμών καταστολής ως «ουδέτερων», πράγμα που δεν μπορεί παρά να καταλήγει στα φληναφήματα του τύπου «η δικαιοσύνη θα κρίνει τις ευθύνες».

Η στήριξη αυτή από την πλευρά του ΚΚΕ έχει προφανώς και προεκλογικό χαρακτήρα. Πράγματι, το ΚΚΕ δεν χάνει ευκαιρία να επισκέπτεται αστυνομικά τμήματα και να υποστηρίζει την ικανοποίηση των «οξυμένων προβλημάτων» των αστυνομικών, γιατί είναι «και αυτοί εργαζόμενοι» και μάλιστα «από λαϊκές οικογένειες». Μιλάμε πάντα για τους Ματατζήδες, τους τραμπούκους της Δράσης και της Δίας, τους πιστολέρο της ΟΠΚΕ κ.λπ. Βέβαια, ο εκπρόσωπός του ΚΚΕ στη βουλή Χρ. Κατσώτης το «τερμάτισε», δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεμπερδεύει με 600 ευρώ στους ένστολους» με την παράκληση «να μην στέκονται απέναντι στους αγώνες»!

Είναι πράγματι θλιβερό και εξοργιστικό, ένα κόμμα που δηλώνει ότι βρίσκεται στην πλευρά των εργαζομένων και της νεολαίας να στηρίζει τόσο προκλητικά την αστυνομία, μία μέρα μετά τον θάνατο ενός νέου, μετά από δολοφονική επίθεση από αστυνομικούς!

Η κινητοποίηση στον δρόμο θα επιβάλλει τη δικαιοσύνη

Με μαζικές, μαχητικές διαδηλώσεις, οργανώνοντας τη μαζική αυτοάμυνά μας στις ορδές των ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ, να απαιτήσουμε την άμεση προφυλάκιση και παραδειγματική τιμωρία του δολοφόνου αστυνομικού. Ταυτόχρονα να παλέψουμε ενάντια στους πραγματικούς ενόχους, την κυβέρνηση, τον μνημονιακό συρφετό και το αστικό κράτος, όσους δηλαδή πυροβολούν τις ζωές μας καθημερινά και οπλίζουν το χέρι των κατασταλτικών μηχανισμών.