Σχέδια εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού στην Ελλάδα

Νέα εμπλοκή στον πόλεμο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τον Μάρτιο του 2021 ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο EUMAM, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη (τίτλος που θα ζήλευε και ο Όργουελ) με στόχο να χρηματοδοτήσει όλες τις δράσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στους τομείς του στρατού και της άμυνας. Στις 17 Οκτωβρίου 2022, το συμβούλιο των υπουργών άμυνας της ΕΕ εξέδωσε απόφαση για την ίδρυση του EUMAM Ukraine με αρχική διάρκεια δύο ετών. Σκοπός του είναι να παρέχει ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στην επικράτεια των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε και οικονομική ενίσχυση ύψους 16 εκ. ευρώ για την στήριξη του ουκρανικού στρατού στην παροχή πυρομαχικών, στρατιωτικού εξοπλισμού και πλατφορμών σχεδιασμένων να εξασφαλίζουν τη μεταφορά δυνάμεων, τη φύλαξη, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχώς αυξάνει την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, δηλώνοντας πρόθυμη να αναλάβει την εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτών σε ελληνικά στρατόπεδα. Στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει έτοιμο σχέδιο για στρατόπεδα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο, για εκπαίδευση σε εγκαταστάσεις που προσομοιάζουν αστικό και ημιαστικό περιβάλλον, σε επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου κ.ά. Ακόμα δεν αποκλείεται εκπαίδευση και στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα γίνει απευθείας από στρατιώτες των ΗΠΑ, με τον εξοπλισμό που ξεφορτώνουν συνεχώς ενάντια στη Ρωσία οι αμερικανονατοϊκοί στο λιμάνι της πόλης.

Ανοιχτή επίσης παραμένει και η πιθανότητα αποστολής από την Ελλάδα αντιαεροπορικών μέσων στην Ουκρανία, συγκεκριμένα των ρωσικού σχεδιασμού TORM-1 και S-300 – συστήματα με τα οποία είναι εξοικειωμένος ο ουκρανικός στρατός. Μετά το περιστατικό με θραύσματα πυραύλων να πέφτουν σε πολωνικό έδαφος, αναμένεται αυτά τα συστήματα να ζητηθεί να σταλούν στην Πολωνία, «σε στήριξη συμμάχου, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ». Η επίσκεψη του Δένδια στη Βαρσοβία μπορεί να φέρει εξελίξεις σ’ αυτό το θέμα.

Ενώ πλησιάζει μια τεράστια παγκόσμια ύφεση, ενώ η ακρίβεια χειροτερεύει και η εξαθλίωση βαθαίνει, με όλα τα βάρη να πέφτουν στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμμετέχει όλο και πιο ενεργά στον πολεμικό σχεδιασμό των ΗΠΑ/ΕΕ και μας σπρώχνει πιο κοντά στο μάτι του κυκλώνα.