Εργατικό ατύχημα στο Jumbo

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

Στις 8/10, στο κατάστημα JUMBO στο Παγκράτι, 3 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν μετά από πτώση του ανελκυστήρα εμπορευμάτων του καταστήματος. Οι άτυχοι συνάδελφοι απεγκλωβίστηκαν από την πυροσβεστική και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η εταιρεία – γνωστή για το αντεργατικό της μίσος –  δεν έκλεισε το κατάστημα για να μην χάσει ούτε ευρώ από τα κέρδη της. Προς υπεράσπιση της εργοδοσίας έσπευσε η αστυνομία, με περιπολικά και ομάδες ΔΙΑΣ, για να διασφαλίσει τη λειτουργία της επιχείρησης, τραμπουκίζοντας και απειλώντας μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που απαιτούσαν να κλείσει το κατάστημα και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Τελικά, ύστερα από πιέσεις του σωματείου και τη στήριξη κατοίκων και πελατών το κατάστημα έκλεισε. Η εργοδοσία ανακοίνωσε πως «Εκπρόσωποι της εταιρείας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων και των οικογενειών τους», όμως, όπως καταδεικνύουν πολλές καταγγελίες, οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι βρίσκονται στο νοσοκομείο και με ασφαλίτικες μεθόδους προσπαθούν να ελέγξουν με ποιους έρχονται σε επαφή οι τραυματισμένοι συνάδελφοι.

Τα εργατικά ατυχήματα για το 2022 πρόκειται να ξεπεράσουν κάθε ρεκόρ. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 70 εργατικά ατυχήματα και θρηνούμε ήδη 40 νεκρούς συναδέλφους! Υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας  είναι η κυβέρνηση και οι εργοδότες.  Τα κέρδη τους είναι πάνω από τις ζωές μας. Δεν αξίζει να σπαταλήσουν επιπλέον χρήματα για ασφαλείς εγκαταστάσεις στους χώρους δουλείας, για μέσα ατομικής προστασίας των εργαζόμενών, για κρατικά κλιμάκια που θα κάνουν συχνούς και ενδελεχείς ελέγχους διασφάλισης ασφάλειας, αφού για εκείνους είμαστε αναλώσιμοι. Η νεοφιλελεύθερη αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η κρίση, η ακρίβεια και ο πόλεμος.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!

Ο μόνος τρόπος να σωθούμε από τον βέβαιο θάνατο που μας έχουν καταδικάσει είναι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να απαιτήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Σε κάθε χώρο δουλειάς να οργανώσουμε μαζί με τους συναδέλφους μας τον αγώνα ενάντια στην εξόντωσή μας. Με όπλα την αλληλεγγύη και την ενότητά μας να βάλουμε φρένο στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών πριν να είναι αργά.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ