Τρία ακόμη εργατικά δυστυχήματα σε μια μακάβρια λίστα χωρίς τέλος

Εντός 5 ημερών τρεις εργάτες βρήκαν το θάνατο εξαιτίας άθλιων και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας. Το Σαββατο 1/10 στο Πελόπιο Hλείας σε υφιστάμενη διώροφη οικοδομή καταπλακώθηκε άνδρας, ηλικίας 68 ετών κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών, και την Τετάρτη 5/10 σημειώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες δύο ακόμη εργατικά δυστυχήματα – δολοφονίες.

Ένας 40χρονος μηχανικός έχασε τη ζωή του καθώς καταπλακώθηκε μετά την πτώση βράχου μέσα στην κεντρική στοά των Μεταλλείων Βωξίτου της εταιρείας IMERYS στη Βάριανη. Άλλοι δύο συνάδελφοι οι οποίοι είχαν παγιδευτεί απεγκλωβίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους. Στην ίδια στοά είχαν σκοτωθεί ξανά εργαζόμενοι μετά από κατάρρευση το 2003. Την ίδια μέρα στο Μενίδι ένας 38χρονος ηλεκτρολόγος καταπλακώθηκε από ηλεκτρικά ράφια στην αποθήκη ηλεκτρονικού σουπερ-μάρκετ.

Ο υπεύθυνος της επιχείρησης έχει προσαχθεί ενώ τα δύο δυστυχήματα διερευνά η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και για τα μεταλλεία βωξίτη στη Βάργιανη Φωκίδας αρμόδια είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας κάλεσε «κάθε εμπλεκόμενο φορέα να κινητοποιηθεί για τη σωτηρία των συναδέλφων. Καλούμε το σωματείο εργαζομένων της Imerys να κηρύξει στάση εργασίας. Κανένας εργάτης να μην μπει για δουλειά!» ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε αναστολή των δραστηριοτήτων της μέχρι νεωτέρας.

Μόνο στους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, η Ομοσπονδία Συλλόγων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κατέγραψε 67 ατυχήματα στα οποία 34 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αρκετοί έχουν υποστεί σοβαρές αναπηρίες και άλλοι βρίσκονται σε κέντρα αποκατάστασης. Τα νούμερα αυτά φυσικά χωρίς να έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει με όσους εργάζονται «μαύρα», ανασφάλιστοι, χωρίς χαρτιά.

Αυτή η θλιβερή και μακάβρια καταμέτρηση, με ευθύνη κράτους και εργοδοτών μοιάζει να μην έχει τέλος. Αντιθέτως, όπως φαίνεται η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς, σφραγίζοντας την «επιτυχία» του ν. Χατζηδάκη στο να χαϊδεύει τους εργοδότες και να τσακίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στον κόσμο της δουλειάς οξύνεται και θα γίνεται πιο σκληρή και επικίνδυνη όσο εντείνεται η κρίση και οι συνθήκες δυσκολεύουν σε όλα τα μέτωπα (ακρίβεια, πόλεμος, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση).

Να μη μείνουμε αδρανείς απέναντι στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, τις δολοφονίες των συναδέλφων μας. Δεν είναι «ατυχία» όταν χάνονται άνθρωποι στους χώρους της δουλειάς, οι ευθύνες για τις συνθήκες εργασίας βαραίνουν κράτος και εργοδότες και πρέπει να αποδοθούν! Να οργανωθούμε και να απαντήσουμε, στους χώρους της δουλειάς, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις γειτονιές. Με απεργίες, καταλήψεις, συνελεύσεις, να διακόψουμε τα επικίνδυνα σχέδιά τους. Τα κέρδη τους δεν είναι πάνω απ’ τις ζωές μας!

Αντεπίθεση των Εργαζομένων