Νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας καταργεί την 5μερη εργασία

Στις 7/7 δημοσιεύθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας που δίνει το πράσινο φως στους εργοδότες στον κλάδο του επισιτισμού- τουρισμού να επιβάλλουν 6μερη εργασία. Παρόλο που η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον επισιτισμό- τουρισμό (η οποία κρίθηκε υποχρεωτική) ορίζει ρητά ως χρόνο εργασίας την «πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης, σε όλα τα καταστήματα», σύμφωνα με την Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας Άννα Στρατινάκη -αξιοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη- η σύμβαση μπορεί να ερμηνευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε ένας εργαζόμενος να δουλεύει 6 μέρες αντί για 5 «φυσικά έπειτα από δικό του αίτημα ή για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους».

Με αυτή την εγκύκλιο υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και εξυψώνονται οι «επί ίσοις όροις» ατομικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζόμενου και εργoδότη. Επί της ουσίας οι εργοδότες αφήνονται ελεύθεροι να εκβιάζουν τους εργαζόμενους «δίνοντας τους μάλιστα και επιλογή»: αποδοχή 6μερης απλήρωτης εργασίας ή απόλυση. Μέσα στη μανία τους να νομοθετήσουν όσο πιο αντεργατικά νεοφιλελεύθερα μέτρα, οι ά(χ)ριστοι του Μητσοτάκη φτάνουν στο σημείο να καταπατούν ακόμα και τους δικούς τους νόμους. Σύμφωνα λοιπόν με επίσημο κείμενο του Υπ. Εργασίας, ερμηνεία περί συλλογικών συμβάσεων μπορεί να εκδοθεί μόνο από πολιτικό δικαστήριο!

Η κατάσταση στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού είναι ανεξέλεγκτη. Η τουριστική σεζόν, λόγω του πολέμου και τις ακρίβειας, αποδεικνύεται μια «φούσκα» τεραστίων διαστάσεων, να πληρώνουμε τις συνέπειες εμείς οι εργαζόμενοι μένοντας χωρίς εργασία και στην καλύτερη με το «πιστόλι στον κρόταφο» όσοι «τυχεροί» εργαστούν. Το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας-πανδημίας-πολέμου, μας φέρνει αντιμέτωπους με νέες απειλές και τρομοκρατία από τους εργοδότες μας για μειώσεις ωρών και απολύσεις. Τα εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες πλέον είναι καθημερινότητα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, βιώνουμε καθημερινά μια αφόρητη κανονικότητα, όπου αυτή περιλαμβάνει ατελείωτες ώρες  βαρδιών,  υπο-ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη εργασία, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και πληρωμής στη σεζόν,  κλοπή των δώρων και των επιδομάτων, η «μάχη» για τις ημέρες αδείας και η -πολλές φορές- απλήρωτη εργασία. Σα να μην έφταναν οι όροι γαλέρας πολλές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι ακόμα και με τραμπουκισμούς, εξευτελισμό, προσβολές και παρεμβατικές συμπεριφορές (σωματική βία, σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμα και κακοποιήσεις). Η εγκληματική και επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να ελέγξει την κατάσταση στον κλάδο, αντιθέτως νομοθετεί διαρκώς υπέρ των εργοδοτών, νομιμοποιώντας κάθε παράνομη αντεργατική πρακτική.

Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι ανεκτή και πρέπει να την ανατρέψουμε! Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να μην αφήσουμε να εφαρμοστεί η νέα εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και να παλέψουμε για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Μέσα από σωματεία και επιτροπές με όπλο μας την ενότητα και την αυτοοργάνωση να διώξουμε την αντεργατική κυβέρνηση της ΝΔ και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

  • Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας
  • Κάτω η ακρίβεια- αυξήσεις στους μισθούς
  • Κάτω ο νόμος Χατζηδάκη

 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

στον Επισιτισμό – Τουρισμό