Αποτρέποντας την άνοδο της Κίνας (του Keith Lamb)

China flag on bar chart concept of economic recovery and business improving after crisis such as Covid-19 or other catastrophe as economy and businesses reopen again.

Αποτρέποντας την άνοδο της Κίνας

Η νομοθετική πράξη “America COMPETES 2022” κινδυνεύει να μετατρέψει την Ταϊβάν στην επόμενη πρώτη γραμμή του μετώπου

του Keith Lamb, Απρίλιος 2022

μετάφραση – αποσπάσματα από το globalresearch.ca

Η πράξη του 2022 America Creating Opportunities to Meaningfully Promote Excellence in Technology, Education and Science (COMPETES) χρειάζεται μόνο να ψηφιστεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και θα γίνει νόμος. Το νομοσχέδιο ακούγεται αβλαβές, αλλά τα περιεχόμενά του δεν είναι. Ενώ αφορά εν μέρει την προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στις ΗΠΑ, αφορά εξίσου την αποτροπή της οικονομικής ανόδου της Κίνας του πληθυσμού του 1,5 δισ. ανθρώπων, καθώς και του Παγκόσμιου Νότου […]

Στην προσπάθεια να αποτραπεί η άνοδος της Κίνας, το νομοσχέδιο αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στην αποτροπή της ειρηνικής επανένωσης της Κίνας με την Ταϊβάν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος και στις δύο άκρες της ευρασιατικής ηπείρου, ενώ οι μακρινές ΗΠΑ επωφελούνται.

Ήδη, στα δυτικά, το ουκρανικό μέτωπο έχει ανοίξει σε βάρος των Ευρωπαίων, που τώρα αναγκάζονται να αγοράσουν αέριο από τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στην “The Global Times”, οι ΗΠΑ αύξησαν τις αγορές του σε ρωσικό αργό πετρέλαιο κατά 43%. Στην Ανατολή, υπάρχει μια παρόμοια στρατηγική. Οι εταιρείες τεχνολογίας της Ταϊβάν και της Ευρώπης αναγκάστηκαν, εδώ και αρκετό καιρό, να περιορίσουν τις πωλήσεις τους στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ έχουν προβεί σε ειδικές τεχνολογικές διατάξεις για να συνεχίσουν να πωλούν τεχνολογία.

Εάν ψηφιστεί η αμερικανική δράση COMPETES 2022, τότε η πυροδότηση εντάσεων με την Κίνα, παίζοντας το χαρτί της Ταϊβάν, θα γίνει νόμος των ΗΠΑ!

Εάν ένας πόλεμος μπορεί να πυροδοτηθεί και στα ανατολικά, τότε οι ΗΠΑ, όπως στην Ουκρανία, θα επιδιώξουν να επωφεληθούν γεωπολιτικά και οικονομικά τροφοδοτώντας τις εντάσεις μέσω των πωλήσεων όπλων και «μένοντας εκτός», ενώ άλλοι θυσιάζονται σε έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων.

Πολλοί δεν συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της νομοθετικής πράξης “COMPETES 2022” επειδή, στις 28 Μαρτίου, το περιεχόμενό του αντικαταστάθηκε εξολοκλήρου κάτω από το τραπέζι με το πιο επιθετικό περιεχόμενο του “United States Innovation and Competition Act of 2021”, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Λευκό Οίκο. Δυστυχώς, κοιτάζοντας το νομοσχέδιο, αφορά […] περισσότερο τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχουν άλλοι ανταγωνιστές.

Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερο την αποτροπή της ανόδου της Κίνας, από ό,τι αφορά τη βελτίωση της τεχνολογίας και της επιστήμης των ΗΠΑ. Βασικό σημείο είναι ότι το νομοσχέδιο αναφέρει τη λέξη «επιστήμη» 582 φορές. Τη λέξη «τεχνολογία» 811 φορές. Τη λέξη «Κίνα» 666 φορές και τη λέξη «Κινέζος» 202 φορές. Μάλιστα, η λέξη «Αμερική» αναφέρεται μόνο 297 φορές.

Υπάρχει επίσης μια εμμονή με περιοχές της Κίνας όπως το Θιβέτ, η επαρχία Ξιν Γιανγκ, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν. Η Ταϊβάν, για παράδειγμα, αναφέρεται 185 φορές, κάτι που είναι περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό το νομοσχέδιο, που αφορά την «τεχνολογία» και την «επιστήμη», δεν αναφέρει καν την «Καλιφόρνια», το επίκεντρο της υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ, ούτε μία φορά. Φανταστείτε την έκπληξη που θα ένιωθαν οι Αμερικανοί, αν η Κίνα ήταν στα πρόθυρα της υπογραφής ενός νομοσχεδίου που θα ανέφερε το πώς επρόκειτο να καταφέρουν ένα πλήγμα στις ΗΠΑ!

Ένας τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διαχειριστούν το θέμα της Ταϊβάν είναι να «αναγνωρίσουν την Ταϊβάν ως ένα ζωτικό μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού»Ωστόσο, τι μπορεί να πετύχει αυτό, εκτός από αύξηση των εντάσεων; Το Πεκίνο μπορεί να το θεωρήσει ως υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής» της κυριαρχίας του, ειδικά όταν το νομοσχέδιο ζητά «τακτικές μεταφορές αμυντικών μέσων στην Ταϊβάν».

Ακριβώς όπως η συζήτηση για επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολή επιδείνωσε τις εντάσεις με τη Ρωσία και την ώθησε σε στρατιωτική δράση, αυτό το νομοσχέδιο θα εντείνει τις κινεζικές ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα παρόμοιο τέχνασμα. Φυσικά, για την Κίνα η υπαρξιακή κρίση είναι πιο έντονη, δεδομένου ότι η Ταϊβάν αναγνωρίζεται, ακόμη και από τις ΗΠΑ, ως μέρος της κινεζικής επικράτειας, αν και με μια ντε φάκτο διαφορετική κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, αυτό το νομοσχέδιο, λόγω των αυξανόμενων εντάσεων, αντί να προστατέψει την Ταϊβάν, θα μπορούσε να την εμπλέξει σε έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων, καθώς το Πεκίνο, θα σπεύσει να προστατεύσει δια της βίας την ενσωμάτωση, φοβούμενο ότι η ειρηνική επανένωση θα είναι αδύνατη αν οι ΗΠΑ κάνουν την Ταϊβάν «αποικία». Αν ξεσπάσει πόλεμος, οι ΗΠΑ, στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, θα επωφεληθούν ιδιαίτερα, καθώς το νομοσχέδιο προτρέπει την Ταϊβάν «να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες».

Η ενότητα 3215 του νομοσχεδίου με τίτλο «Μεταχείριση της κυβέρνησης της Ταϊβάν» δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την πρακτική να αναφέρονται στην κυβέρνηση της Ταϊβάν ως «αρχές της Ταϊβάν» και αντ’ αυτού θα συνεργαστούν με τις κυβερνητικές υπηρεσίες ως «νόμιμους εκπρόσωπους του λαού της Ταϊβάν». Αυτό ενέχει την τρομακτική υπόνοια της πλήρους αναγνώρισης της Ταϊβάν ως ανεξάρτητου κράτους και την καταστροφή του θεμελίου της ειρήνης στην Ανατολική Ασία που ήταν η «Πολιτική της Μίας Κίνας».

Παραδόξως, το νομοσχέδιο συνεχίζει λέγοντας: «Τίποτα σε αυτή την παράγραφο δεν θα ερμηνευθεί ότι συνεπάγεται αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν) ή ως αλλαγή της θέσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το διεθνές καθεστώς της Ταϊβάν». Ως εκ τούτου, η στάση των ΗΠΑ είναι ακόμη πιο ασαφής, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο λανθασμένων εκτίμησεων και από τις δύο πλευρές. Ενώ για τις ΗΠΑ αυτό μπορεί να είναι ένα «παιχνίδι λέξεων», για όσους βρίσκονται και από τις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν, αυτές οι λέξεις απειλούν τη ειρήνη και την ασφάλειά τους.

Η διάρρηξη της «Πολιτικής της μιας Κίνας» και ο δρόμος προς τον πόλεμο είναι ακόμη πιο προφανής, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο θα νομιμοποιήσει τα επίσημα εμβλήματα της Δημοκρατίας της Κίνας, όπως οι σημαίες στις επίσημες τελετές.

Το νομοσχέδιο υπονοεί μάλιστα ότι (οι ΗΠΑ) θα παρεμβαίνουν στα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς θεσμούς της Ταϊβάν. Για παράδειγμα, θα υπάρχει «εκπαίδευση μέσων ενημέρωσης για αξιωματούχους της Ταϊβάν και άλλες οντότητες της Ταϊβάν που στοχοποιούνται από εκστρατείες παραπληροφόρησης» […] αυτή η «εκπαίδευση των μέσων» θα προσθέσει άλλο ένα επίπεδο παραμόρφωσης στα μέσα ενημέρωσης στην Ταϊβάν. […]

Αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με την πλήρη κατάληψη των κυβερνητικών οργάνων της Ταϊβάν από μια ξένη οντότητα, για να παρακολουθεί και να υπαγορεύει τις πολιτικές της Ταϊβάν. Απίθανο να ανεχόταν ένα τέτοιο παράσιτο εκείνους που βλέπουν θετικά την ειρηνική ενοποίηση της Κίνας. Αυτό γιατί η «καταστροφική ειρήνη» θα διαταράξει τα έσοδα που προέρχονται από τον παραδοσιακό τομέα της «τεχνολογικής αριστείας» των ΗΠΑ, που είναι τα κέρδη που συγκεντρώνονται από τις πωλήσεις προηγμένων όπλων.