Ο κίνδυνος του πυρηνικού πολέμου (μετάφραση από το globalresearch.ca)

Ο κίνδυνος του πυρηνικού πολέμου 

 

μετάφραση από το  globalresearch.ca 

 

Σήμερα, οι κίνδυνοι της στρατιωτικής κλιμάκωσης είναι πέρα από κάθε περιγραφή. 

Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία έχει σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις. Θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ένα σενάριο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Είναι σημαντικό να ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία με σκοπό να αποτραπεί η κλιμάκωση. 

Η Global Research δεν υποστηρίζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η ιστορία αυτού του πολέμου πρέπει να γίνει κατανοητή. 

Οι βομβαρδισμοί με επικεφαλής τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εναντίον του λαού του Ντονμπάς ξεκίνησαν πριν από 8 χρόνια, με αποτέλεσμα την καταστροφή κατοικημένων περιοχών και περισσότερα από 10.000 θύματα αμάχων. 

Απαιτείται διμερής ειρηνευτική συμφωνία. 

 

Michel Chossudovsky (συγγραφέας του βιβλίου Η παγκοσμιοποίηση του πολέμου, εκδ. Πιρόγα, 2016). 

 

Απόσπασμα από άρθρο στο Global Research, 1 Μαρτίου 2022 

 

Εισαγωγή 

Σε καμία περίοδο από τότε που έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945, η ανθρωπότητα δεν ήταν πιο κοντά στο αδιανόητο. Όλες οι διασφαλίσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, οι οποίες περιέγραφαν την πυρηνική βόμβα ως «όπλο έσχατης ανάγκης», καταργήθηκαν. 

Η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 21 Φεβρουαρίου 2022 ήταν μια απάντηση στις απειλές των ΗΠΑ για χρήση πυρηνικών όπλων σε προληπτική βάση κατά της Ρωσίας, παρά τη «διαβεβαίωση» του Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφύγουν σε πυρηνική επίθεση «πρώτου χτυπήματος» εναντίον κάποιου εχθρού της Αμερικής: 

«Επιτρέψτε μου να εξηγήσω ότι τα έγγραφα στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ περιέχουν τη δυνατότητα ενός λεγόμενου προληπτικού χτυπήματος κατά των εχθρικών πυραυλικών συστημάτων. Και ποιος είναι ο κύριος εχθρός για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ; Το ξέρουμε κι εμείς. Είναι η Ρωσία. Στα έγγραφα του ΝΑΤΟ η χώρα μας ανακηρύσσεται επίσημα και άμεσα η κύρια απειλή για την Βορειοατλαντική ασφάλεια. Και η Ουκρανία θα χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για το χτύπημα.» (oμιλία Πούτιν, 21 Φεβρουαρίου 2022) 

Τον Ιούλιο του 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε την αναθεώρηση της πυρηνικής συνθήκης NPR, που θα ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί επίσημα το 2022. Η NPR του 2021 θα περιλαμβάνει αυτό που περιγράφεται ως «διακηρυγμένη πυρηνική πολιτική» των ΗΠΑ. 

Είναι απίθανο το NPR του 2021 να καταργήσει τις πυρηνικές επιλογές των κυβερνήσεων Ομπάμα και Μπους, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην έννοια του προληπτικού πυρηνικού πολέμου, όπως εκτέθηκε στην ομιλία Πούτιν. 

Το πυρηνικό δόγμα που υποβόσκει στις ΗΠΑ συνίσταται στην περιγραφή των πυρηνικών όπλων ως μέσο «αυτοάμυνας» και όχι ως «όπλο μαζικής καταστροφής». 

Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα πίσω από το NPR που συνδέονται με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων που ξεκίνησε υπό τον Ομπάμα. 

Αν και η σύγκρουση στην Ουκρανία περιορίστηκε μέχρι στιγμής σε συμβατικά όπλα σε συνδυασμό με έναν «οικονομικό πόλεμο», η χρήση μιας μεγάλης σειράς εξελιγμένων όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ), συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, βρίσκεται στα σχέδια του Πενταγώνου. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως είναι της τάξης των 13.000. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ «έχουν περίπου 4.000 κεφαλές στα στρατιωτικά τους αποθέματα».         

             

Οι κίνδυνοι του πυρηνικού πολέμου είναι πραγματικοί. Με γνώμονα το κέρδος. 2 τρισ. δολάρια. 

 

Υπό τον Τζο Μπάιντεν, τα δημόσια κονδύλια που διατίθενται για τα πυρηνικά όπλα αναμένεται να αυξηθούν στα 2 τρισ. έως το 2030. Παρουσιάζονται ως να αποτελούν μέσο για τη διασφάλιση της ειρήνης και της εθνικής ασφάλειας σε βάρος των φορολογουμένων. (Πόσα σχολεία και νοσοκομεία θα μπορούσατε να χρηματοδοτήσετε με 2 τρισ. δολάρια;): 

Οι ΗΠΑ διατηρούν ένα οπλοστάσιο περίπου 1.700 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που αναπτύσσονται σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) και βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται υποβρύχια (SLBM) και σε στρατηγικές βάσεις βομβαρδιστικών. Εκτιμάται ότι υπάρχουν επιπλέον 100 μη στρατηγικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα σε βάσεις βομβαρδιστικών σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες και περίπου 2.000 αποθηκευμένες πυρηνικές κεφαλές. 

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) υπολόγισε τον Μάιο του 2021 ότι οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν συνολικά 634 δισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια για να διατηρήσουν και να εκσυγχρονίσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. 

Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθώ πρώτα στη μετατόπιση του Πυρηνικού Δόγματος των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ακολουθούμενη από μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας των πυρηνικών όπλων που χρονολογείται από το Πρόγραμμα Μανχάταν που ξεκίνησε το 1939 με τη συμμετοχή τόσο του Καναδά όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

 

Σημείωση για την ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Ο ξεχασμένος πόλεμος του 1918. 

Από ιστορική σκοπιά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απειλούν τη Ρωσία για περισσότερα από 104 χρόνια, ξεκινώντας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την ανάπτυξη των ΗΠΑ και των Συμμαχικών Δυνάμεων εναντίον της Σοβιετικής Ρωσίας στις 12 Ιανουαρίου 1918 (προς υποστήριξη του Αυτοκρατορικού Στρατού της Ρωσίας). 

Η εισβολή των συμμάχων ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου το 1918 στη Ρωσία είναι ορόσημο στη ρωσική ιστορία, που συχνά εσφαλμένα απεικονίζεται ως μέρος ενός Εμφυλίου Πολέμου. 

Διήρκεσε για περισσότερα από δύο χρόνια και περιλάμβανε την ανάπτυξη περισσότερων από 200.000 στρατιωτών, εκ των οποίων οι 11.000 ήταν από τις ΗΠΑ και οι 59.000 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ιαπωνία, η οποία ήταν σύμμαχος της Βρετανίας και της Αμερικής κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έστειλε 70.000 στρατιώτες. 

 

 


Αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Βλαδιβοστόκ, 1918

 

 

Αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα στο Βλαδιβοστόκ, 1918

 

Η απειλή του πυρηνικού πολέμου 

Η απειλή των ΗΠΑ για πυρηνικό πόλεμο κατά της Ρωσίας διατυπώθηκε πριν από περισσότερα από 76 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1945, όταν οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση ήταν σύμμαχοι. Διατυπώθηκε σε ένα «σχέδιο Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου» για μια πυρηνική επίθεση κατά της ΕΣΣΔ, με στόχο 66 πόλεις με περισσότερες από 200 ατομικές βόμβες. Αυτό το διαβολικό έργο στο πλαίσιο του Προγράμματος Μανχάταν ήταν καθοριστικό για την πυροδότηση του Ψυχρού Πολέμου και της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών. (Βλέπε ανάλυση παρακάτω). 

 

Ιστορική αναδρομή 

1918-1920: Οι πρώτες αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις ηγήθηκαν του πολέμου κατά της Σοβιετικής Ρωσίας με περισσότερες από 10 χώρες να στέλνουν στρατεύματα για να πολεμήσουν δίπλα στον Λευκό Αυτοκρατορικό Ρωσικό στρατό. Αυτό συνέβη ακριβώς δύο μήνες μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, στις 12 Ιανουαρίου 1918, και κράτησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020. 

 

Manhattan Project: ξεκίνησε το 1939, με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά. 

 

Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, Ιούνιος 1941: Ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση. Η Standard Oil του New Jersey πουλούσε πετρέλαιο στη ναζιστική Γερμανία. 

 

Φεβρουάριος 1945: Η Διάσκεψη της Γιάλτας. Η συνάντηση Ρούσβελτ, Τσόρτσιλ και Στάλιν. 

 

 «Αδιανόητη Επιχείρηση»: Ένα μυστικό σχέδιο επ