«Βοήθεια» με βαριά όπλα στο Κίεβο από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

«Βοήθεια» με βαριά όπλα στο Κίεβο από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

 

Μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ την Πέμπτη 7/4, ξεκαθαρίζεται ότι οι ΗΠΑ, επικεφαλής των δυτικών ιμπεριαλιστών, θα προσπαθήσουν να συντηρήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία για μήνες ή και για χρόνια, ώστε να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πρόβλημα στη Ρωσία. Γι’ αυτό ενισχύουν το καθεστώς του Κιέβου και με βαρύ οπλισμό πλέον, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση.

Μέχρι στιγμής, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές είχαν επικεντρωθεί στη διοχέτευση ελαφρών όπλων στην Ουκρανία, καθώς και σε εξοπλισμό όπως θωράκιση σώματος και ιατρικές προμήθειες. (*) Μια εβδομάδα μέσα στον Μάρτιο, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στο CNN ότι οι «σύμμαχοι» είχαν στείλει στην Ουκρανία περίπου 17.000 αντιαρματικούς πυραύλους και 2.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους, αριθμός που σίγουρα έχει αυξηθεί από τότε.

Ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας Κουλέμπα συμμετείχε στη Σύνοδο ζητώντας «μόνο τρία αντικείμενα: όπλα, όπλα και όπλα»: μαχητικά αεροσκάφη, περισσότερους πυραύλους, τεθωρακισμένα οχήματα και βαρύτερα συστήματα αεράμυνας. Απειλεί ότι η μάχη στο Ντονμπάς «θα θυμίζει Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Μάλλον ήθελε να πει ότι με τους συμμάχους του «ελεύθερου κόσμου» ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σπρώχνουν την ανθρωπότητα προς την άβυσσο του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου…

Οι ΗΠΑ έχουν «απορρίψει» ένα μέρος αυτών των αιτημάτων – λες και δεν είναι αυτές που τα έχουν υπογορεύσει, με το νι και με το σίγμα! Ήδη αναζητούν ποιες χώρες μπορούν να δώσουν αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ όλα δείχνουν ότι επιταχύνουν τη δική τους παραγωγή αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων. Το μαντρόσκυλό τους, η Βρετανία, προσπαθεί να συντονίσει την προμήθεια εξοπλιστικής «βοήθειας», έχοντας διοργανώσει την περασμένη βδομάδα διάσκεψη χορηγών με 35 κράτη-συμμετέχοντες. Καθώς «η σύγκρουση έχει εισέλθει σε μια νέα και διαφορετική φάση», όπως είπε η βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, από τους πρωταγωνιστές στην επιθετικότητα των δυτικών ιμπεριαλιστών.

Την ίδια στιγμή, άρθρο στη Wall Street Journal επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ που αναφέρουν την αποστολή στην Ουκρανία σοβιετικών αντιαεροπορικών συστημάτων, που είχαν προμηθευτεί κρυφά πριν από δεκαετίες (ώστε να να εξετάσουν την τεχνολογία του ρωσικού στρατού).

Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν» (δηλαδή πιέζουν ασφυκτικά) τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές να παραδώσουν στο καθεστώς του Κιέβου τανκς. Αυτό για την ώρα έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας (για την παράδοση 100 τανκς και την σχετική εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις).

Το καθεστώς του Κιέβου διαθέτει ήδη ορισμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων S-300. Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με την προμήθεια περισσότερων τέτοια όπλων θα δημιουργηθεί ντε φάκτο μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, την οποία τυπικά έχουν αρνηθεί «για να μην οδηγηθούμε σε απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία».

Όσο η σύγκρουση συνεχίζεται και κλιμακώνεται, γίνεται και πιο επικίνδυνη, καθώς πρακτικά έχει ήδη μετατραπεί σε ένα πόλεμο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Τεράστιες καταστροφές απειλούν τους λαούς. Στην Ευρώπη και στη χώρα μας, είναι επείγουσα ανάγκη να σταματήσουμε αυτή τη «βοήθεια» που οργανώνουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Με απεργίες, με κινητοποιήσεις σε λιμάνια και τρένα, να μπλοκάρουμε την αποστολή όπλων και στρατευμάτων. Με αντιπολεμικά συλλαλητήρια, να επιβάλλουμε το σταμάτημα της συμμετοχής της χώρας μας στον πόλεμο. Και να διώξουμε την τυχοδιωκτική, πολεμοκάπηλη και καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη.
(*) Αυτό δείχνει και πόσο ύπουλη είναι η επιλεκτική έκκλησή τους για «ανθρωπιστική βοήθεια». Όχι φυσικά ότι δεν πρέπει να δοθεί κάθε υποστήριξη στον πολύπαθο ουκρανικό λαό, Αλλά στα χέρια των δυτικών ιμπεριαλιστών και των μηχανισμών τους 
(ΜΜΕ, εταιρίες, ιδιώτες χορηγοί κ.λπ.), αυτή η «βοήθεια» μετατρέπεται σε εξαπάτηση των λαών, γίνεται αδιαχώριστη από την λυσσασμένη στήριξή τους στο καθεστώς του Κιέβου και στην αντιρωσική πολεμική εκστρατεία τους.