ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – προκήρυξη Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών

ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΥΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Συνάδελφοι, -ισσες
Η συγκυβέρνηση, κάτω από τις επιταγές της τρόικα, επιχειρεί να εφαρμόσει το νέο μνημόνιο με μια σειρά βάρβαρων μέτρων για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Νέες μειώσεις μισθών, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, νέα χαράτσια και μονιμοποίηση των παλιών, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου με μπαράζ νέων ιδιωτικοποιήσεων, διάλυση- κατάργηση του κράτους πρόνοιας, της παιδείας, υγείας κτλ. Και όλα αυτά όταν η ανεργία έφτασε τον Οκτώβρη το 26,8% και θα σκαρφαλώσει στο 37% προς στο τέλος του 2014. Επίσης με βάση τα στοιχεία της Eurostat οι συνάνθρωποί μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2011 (με όριο τα 5.950 ευρώ ετησίως) ήταν 3,4 εκατομμύρια (400.000 περισσότεροι από το 2010, τότε το όριο ήταν 7.178 ευρώ
Όλα αυτά για να βγούμε υποτίθεται «από το τούνελ στα μέσα του 2013» και για να έρθει «η ανάπτυξη στο τέλος του 2013». Αν υποθέσουμε ότι αυτό θα γίνει οι εργαζόμενοι όχι μόνο δε θα επωφεληθούμε σε τίποτα, αλλά θα οδηγηθούμε ακόμα περισσότεροι στη φτώχεια και την εξαθλίωση με μισθούς και εργασιακά δικαιώματα Βουλγαρίας. Το βέβαιο είναι ότι η συγκυβέρνηση λέει ψέματα, γιατί ανάπτυξη με την κοινωνία σε κατάσταση φτώχειας δεν πρόκειται να υπάρξει, τα κεφάλαια των Ελλήνων πλουσίων βρίσκονται στις τράπεζες του εξωτερικού και δεν επενδύονται παρ’ όλη τη μείωση του εργατικού κόστους.
Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι δικαστικές αποφάσεις ενάντια στις απεργίες, η επίταξη-επιστράτευση των απεργών του Μετρό, το κλίμα έντασης και τρομοκρατίας αποτελούν τον τρόπο που κυβερνά η συγκυβέρνηση. Ουσιαστικά μας λέει ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα με τη βία γιατί αλλιώς θα φέρει χειρότερα και ότι δε δικαιούμαστε να αντιδράσουμε απέναντι σε αυτά.
Για τη δημόσια εκπαίδευση η εφαρμογή του νέου μνημονίου με τη δραματική περικοπή των δαπανών θα σημαίνει: Συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων (σχέδιο Αθηνά), σχολείων, πειθάρχηση των εκπαιδευτικών με την εφαρμογή του μνημονίου και το μπαράζ των διώξεων, «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών κλπ. 150 πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσουν- συγχωνευτούν πριν το Μάρτιο, πετώντας φοιτητές, καθηγητές στο δρόμο, και άλλα 2.000 σχολεία θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία γίνονται ακόμη και στη μέση της σχολικής χρονιάς για να καλυφθούν κενά σε εκπαιδευτικούς. Η έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. με χαρακτηριστικό τρόπο αποδίδει τα «κακώς κείμενα» της ελληνικής εκπαίδευσης το μικρό διδακτικό ωράριο και τα μικρά τμήματα. Οι περίφημες «μεταρρυθμίσεις» λοιπόν θα αφορούν την αύξηση του ωραρίου και τις συγχωνεύσεις σχολείων. Έτσι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα μειωθούν και θα χειροτερέψουν δραματικά οι συνθήκες πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση με μοναδικό στόχο τη μείωση των δαπανών.
Το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ) για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προβλέπει περιοδική διοικητική (ανά ένα χρόνο από τον διευθυντή) και εκπαιδευτική (ανά τρία χρόνια από τον σύμβουλο) αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Όσοι κριθούν «ελλιπείς» σε περισσότερα από ένα κριτήρια που προβλέπει το Π.Δ. θα κρίνονται μη προακτέοι. Αν κάποιος κριθεί μη προακτέος για δύο διαδοχικές φορές παραπέμπεται για κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο για απόλυση ή υποβίβαση κατά ένα βαθμό (Ν. 3528/ 2007). Οι κατηγορίες κριτηρίων είναι πέντε και ανάμεσα στα κριτήρια περιλαμβάνονται και η συμπεριφορά, η καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων κ.ά. που βέβαια μόνο αντικειμενικά μετρήσιμα δεν είναι. Είναι φανερό ότι η «αξιολόγηση» επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες μας τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και να «δικαιολογήσει» τις μαζικές απολύσεις μας.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων την υποχρεωτική μετάταξη-μεταφορά των υπαλλήλων και τη διαθεσιμότητα όταν καταργείται, συγχωνεύεται ή αλλάζει αντικείμενο η δημόσια υπηρεσία, μετά από αξιολόγηση. Η διαθεσιμότητα θα μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση (μετά από ένα χρόνο που θα καταβάλλεται το 75% του μισθού) ή σε αλλαγή της σχέσης εργασίας σε ιδιωτικού δικαίου ή σε μερική απασχόληση. Τέλος επιβάλει αυτοδίκαια την αργία σχεδόν για όλα τα πειθαρχικά παραπτώματα του αντιδημοκρατικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (Ν.4057 του 2012)
Με την αργία, τις ΕΔΕ και την παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να παραπέμπεται ο καθένας ελέω διευθυντών και προϊστάμενων, επιχειρείται να επιβληθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας. Και οι τρεις αυτοί τρόποι αποτελούν τους δρόμους μέσα από τους όποίους θα περάσουν τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και στην εκπαίδευση. Ήδη η «ανακατανομή» των οργανικών θέσεων που ετοιμάζει το υπουργείο για το 2013-2014 θα σημάνει υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών ανά την επικράτεια της χώρας.
Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ στην καλύτερη περίπτωση αρκείται στην απλή καταγγελία αυτής της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής. Ποτέ δεν οργανώνει τους αγώνες με σχέδιο, δεν συντονίζει τις κινητοποιήσεις με άλλους κλάδους (π.χ. με τους εργαζόμενους στους Δήμους, στο Μετρό κλπ). Σε κάθε συγκεκριμένη μάχη αρχίζει τον δήθεν «διάλογο» και τις υποχωρήσεις, καλλιεργεί την ηττοπάθεια και την παθητικότητα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εκπαιδευτικοί απαιτείται να αντιδράσουμε άμεσα και να σπάσουμε το κλίμα τρομοκρατίας, να σώσουμε τα σχολεία, την εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματά μας. Με Γενικές Συνελεύσεις, με ενεργοποίηση και επιτροπές αγώνα, με δυναμικές κινητοποιήσεις, ενότητα και αλληλεγγύη να σταματήσουμε τις ΕΔΕ και την κατάργηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων μας. Να οργανώσουμε κινητοποιήσεις από τα κάτω μαζί με γονείς και μαθητές ενάντια στις συγχωνεύσεις.
Με ενότητα και συντονισμό με άλλους κλάδους και κινήματα και με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας να απαιτήσουμε:

Κατάργηση όλων των μνημονίων. Να φύγουν Συγκυβέρνηση – Τρόικα
Διαγραφή του χρέους και παύση πληρωμών στους τραπεζίτες τοκογλύφους, γιατί η πληρωμή του χρέους δεν αφήνει κανέναν πόρο για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας
Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Αύξηση των δαπανών στο 5% του Α.Ε.Π.
Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών
Κατάργηση του νέου μισθολογίου. 1.400 ευρώ καθαρά πρώτο βασικό μισθό
Καμία «αξιολόγηση» = απόλυση
Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και σχολών
Έξω από τον ζουρλομανδύα του ευρώ και της Ε.Ε., γιατί το ευρώ σημαίνει μνημόνια και διάλυση της ελληνικής οικονομίας
Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας και των τραπεζών, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 2310265730 , e-mail: [email protected]